5/8/13

Η Αμμόχωστος και η διαφώτιση

Ο κίνδυνος «αμμοχωστοποίησης του Κυπριακού» ήταν πάντα η έγνοια της ηγεσίας μας και μπροστά σε αυτό τον φόβο η υπόθεση της Αμμοχώστου δεν έτυχε της αρμόζουσας προβολής και αξιοποίησης στον διεθνή χώρο.

Υπαρκτός βεβαίως ο κίνδυνος να πέσει το βάρος στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Αμμοχώστου και τελικά να «κλείσει» το Κυπριακό με την Αμμόχωστο, ξεχνώντας όλα τα άλλα. Γι' αυτό και ορθώς τόνισε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία του στη Δερύνεια, κατά την ετήσια εκδήλωση μνήμης της Αμμοχώστου, ότι θέτοντας ξεχωριστά το ζήτημα δεν σημαίνει ότι «θα μπορούσε κανείς να ξεχάσει είτε την κατεχόμενη Κερύνεια, είτε την κατεχόμενη Μόρφου, τη Λάπηθο, τον Καραβά, είτε τη Λύση, είτε την Κυθρέα».


Είναι γεγονός, όμως, ότι η προβολή της ιδιαιτερότητας της Αμμοχώστου αναδεικνύει από μόνη της την απόλυτη τουρκική βαρβαρότητα. Η χώρα-υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φυλάκισε μια ολόκληρη πόλη, μια πόλη-διαμάντι της Μεσογείου, που ανθούσε και αναπτυσσόταν με εντυπωσιακούς ρυθμούς, και την καταδίκασε σε σκόπιμη ερήμωση, μόνο και μόνο για να τη χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή ως «διαπραγματευτικό χαρτί». Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πολίτης της Ευρώπης ή και πολιτικός ηγέτης, ο οποίος δέχεται ως κάτι λογικό αυτό που συμβαίνει με την Αμμόχωστο, όταν ενημερωθεί ή ακόμα και όταν αντικρίσει με τα μάτια του αυτό που προκάλεσε η τουρκική ομηρία: την πόλη-φάντασμα. Ανεξαρτήτως, λοιπόν, από τη λύση ή από τις συνομιλίες, έστω και τώρα, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, η διαφώτιση των Ευρωπαίων για την Αμμόχωστο επιβάλλεται.


Είναι γνωστό ότι οι προθέσεις της Άγκυρας είναι να εντάξει την Αμμόχωστο στην τελική διευθέτηση του Κυπριακού. Αλλά αυτό δεν απαλλάσσει την ηγεσία μας από την υποχρέωση να ενημερώσει τους εταίρους της με κάθε λεπτομέρεια, με ζωντανές μαρτυρίες, με επισκέψεις, με ντοκουμέντα, ότι ολόκληρη πόλη βρίσκεται υπό ομηρία, και οι πρόσφυγες κάτοικοί της τη βλέπουν από απόσταση αναπνοής, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει πνεύμονα ανάπτυξης και έμβλημα ειρήνης. Κι αυτό, ενώ μας ζητούν να ξεπαγώσουμε τα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια, που μονομερώς πάγωσε η Κύπρος: «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης-Θεμελιώδη Δικαιώματα» (κεφάλαιο 23) και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια» (κεφάλαιο 24).

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-arthro-f/83/156578/i-ammochostos-kai-i-diafotisi#sthash.cScZCQEe.dpuf

1 σχόλιο:

  1. Όλοι θέλουμε να πάρουμε την Αμμόχωστο πίσω όπως και κάθε κατεχόμενη περιοχή μας. Το πρόβλημα είναι οτι η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για την Αμμόχωστο είναι άκρως προδοτική διότι αναβαθμίζει το κατοχικο μόρφωμα σε σημείο νομιμοποίησης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.