5/8/13

Δεν ενδίδουμε στους Τούρκους

Δεν θα κάμψει τις αντιστάσεις μας η πολιτική της τρομοκρατίας της Άγκυρας
Οι Υπουργοί Άμυνας, Παιδείας και Συγκοινωνιών, σε επιμνημόσυνους λόγους που εκφώνησαν χθες, τόνισαν πως το Κυπριακό παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας

Η πολιτική της τρομοκρατίας, η οποία κρύβεται πίσω από τη στρατιωτική ισχύ και το παρωχημένο επεκτατικό σύνδρομο της Τουρκίας, δεν θα καταφέρει να κάμψει τις αντιστάσεις του λαού μας, υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω των πολιτικών αναταραχών που επισυμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και λόγω της προοπτικής εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου, έχει πλέον αναβαθμιστεί γεωπολιτικά».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων και Αγνοουμένων της κοινότητας Ξυλοφάγου, που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, ο κ. Φωτίου είπε πως «διαφαίνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει την προώθηση των υποχθόνιων σχεδιασμών της, με αναγνώριση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. Την απόδοση οντότητας στο ψευδοκράτος, για να διεκδικεί δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη διασύνδεση του υποθαλάσσιου εθνικού μας πλούτου, με τη νομιμοποίηση των ειδεχθών εγκλημάτων της, μέσω της μη λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Δεν θέλουν ειλικρινείς διαπραγματεύσεις

«Αυτό είναι που ενδιαφέρει την Τουρκία και όχι οι ειλικρινείς διαπραγματεύσεις, τις οποίες επικαλείται. Οι καθημερινές αμφισβητήσεις και προκλήσεις της, με στόχο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, που αποκαλύπτονται πλέον οι πραγματικές της προθέσεις, οι οποίες αρχικά επικεντρώνονται στον εκφοβισμό όσων συνεργάζονται με τη χώρα μας σε θέματα ενέργειας», ανέφερε. Υπογράμμισε πως «με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ορθολογιστικές κινήσεις ενεργειακής και αμυντικής διπλωματίας, πρέπει να απαντήσουμε στην καταστρατήγηση των αρχών δικαίου, τον εγκλωβισμό και τη θυματοποίηση της πατρίδας μας. Με ενότητα, σκληρή δουλειά και εθνική συνεννόηση, οφείλουμε να ανακάμψουμε το συντομότερον και να θωρακίσουμε τη χώρα μας. Να δώσουμε τη διαπραγματευτική δυνατότητα στην πλευρά μας, για να χειριστεί επιτυχώς τα νέα δεδομένα», ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Κύριο μέλημα η λύση
Πρόσθεσε πως «κύριο μέλημα της Κυβέρνησης, ήταν και θα παραμείνει η λύση του κυπριακού προβλήματος. Προτεραιότητά μας είναι η προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου. Απαιτούμε μια επανενωμένη Κύπρο, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της. Αξιώσεις αυτονόητες, που όμως η συνεχής τουρκική αδιαλλαξία, έχει μετατρέψει σε αιτίες αντιπαραθέσεων, με απώτερο στόχο να θέσει τους δικούς της όρους και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, στις επερχόμενες συνομιλίες», τόνισε ο Υπουργός Άμυνας.
Είπε πως αποτελεί υπέρτατο χρέος για όλους μας, η εξασφάλιση της επιβίωσης του λαού μας και, συνάμα, η καλλιέργεια πρόσφορου εδάφους, ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορέσουν να εξελιχθούν και να ακμάσουν, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας πως πρέπει εμείς να θέσουμε τα σωστά θεμέλια που απαιτούνται, για να κτιστεί η κυπριακή οικονομία και κοινωνία της επόμενης μέρας και πως οι όποιες οικονομικές δυσκολίες, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν.

Απαιτούμε, δεν επαιτούμε
Η ιστορία και οι σημαντικές στιγμές της δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης για να γνωρίσουμε τι κατόρθωσαν άλλοι στο παρελθόν, αλλά για να μάθουμε τι είναι σωστό να πράξουμε εμείς στο παρόν και στο μέλλον, γιατί το παρελθόν είναι το μαντείο απ’ όπου πρέπει να αντλούμε χρησμούς για το μέλλον. Αυτό ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος, στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των 13 ηρώων της κοινότητας Πολεμίου, που τελέστηκε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Πέρασαν, πρόσθεσε ο κ. Κενεβέζος, 39 ολόκληρα χρόνια και εμείς ζητούμε και απαιτούμε, και όχι επαιτούμε, μια ειρηνική, δίκαιη βιώσιμη λύση, μια Κύπρο ελεύθερη από τουρκικά στρατεύματα και εποίκους, μια Κύπρο που να χαίρεται τους ανθρώπους της, και να δημιουργεί, να αναπτύσσεται και να ελπίζει.

Βαριά κληρονομιά
Ο κ. Κενεβέζος αναφέρθηκε στις δραματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα ο τόπος μας, και είπε πως χρέος μας δεν είναι να περιοριζόμαστε μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, σε εκφώνηση πατριωτικών ομιλιών, ούτε να εξαντλούμαστε σε πανηγυρικούς που εξατμίζονται με την παρέλευση των επετείων. Η βαριά κληρονομιά μας, συνέχισε, μας υπαγορεύει άλλα καθήκοντα, «να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα, για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και των βασικών ελευθεριών, του συνόλου του κυπριακού λαού. Και να δώσουμε το μήνυμα ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει, με σωφροσύνη και με υπευθυνότητα, με απόρριψη της λογικής της αποδοχής της υπέρτερης δύναμης του κατακτητή, και με άρνηση συνεχών υποχωρήσεων στις πιέσεις ξένων, που αντί να στρέφονται προς την πλευρά του κατακτητή και παραβάτη του διεθνούς δικαίου, εξακολουθούν υιοθετώντας πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών και ανατρέπουν καθημερινά κάθε έννοια δικαιοσύνης».

Πλέγμα συμμαχιών
Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας να μην ενδώσουν στις ιταμές προκλήσεις και απειλές της Τουρκίας και να μην υποχωρήσουν σε αθέμιτες πιέσεις, εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Τάσος Μητσόπουλος, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο πεσόντων του Δήμου Λειβαδιών. «Εμείς αξιοποιούμε τη χρονική και πολιτική συγκυρία. Θωρακίζουμε την πατρίδα μας οικοδομώντας ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών», είπε ο κ. Μητσόπουλος, στέλνοντας το ξεκάθαρο, όπως είπε, μήνυμα της αξιοπρέπειας αλλά και της συνεργασίας. «Για χιλιάδες τώρα χρόνια βρισκόμαστε σε τούτη τη γη. Και εδώ θα παραμείνουμε με νύχια και με δόντια, κόντρα σε όσους επιβουλεύονται τον εξανδραποδισμό του Κυπριακού Ελληνισμού», ανέφερε.

Δικαίωση του αγώνα
Πρόσθεσε πως «τιμώντας τους αγώνες του λαού μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στη δικαίωση του αγώνα των ηρώων μας και στο ανεξόφλητο προς την πατρίδα μας χρέος. Γονυπετείς υποκλινόμαστε στο απαράμιλλο μεγαλείο της θυσίας των παλληκαριών μας και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας». Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως η απόδοση τιμής στους πρωταγωνιστές των μεγάλων αγωνιστικών στιγμών της ιστορίας μας αποτελεί επιτακτικό μας χρέος και μια ακοίμητη υπόμνηση για τα διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε για τη συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.
«Και αν, παρά τις αμέτρητες θυσίες και τους αγώνες, ο Κυπριακός Ελληνισμός περνά σήμερα άλλη μια δοκιμασία, έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία να σταθούμε αγέρωχοι τιμώντας την παρακαταθήκη που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Η αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών προκλήσεων, όπως η αδυσώπητη οικονομική κρίση που βιώνουμε, υπαγορεύει την ιστορική αφύπνιση ως αναγκαίο βήμα εθνικής ανάτασης και ως στοιχειώδη πράξη αυτογνωσίας και αυτοκριτικής για όσα οφείλαμε να πράξουμε και δυστυχώς δεν πράξαμε», σημείωσε.

σημερινή

2 σχόλια:

  1. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΝΔΙΔΟΥΝ ΟΜΩΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ενδίδουν λένε: Διευθετήσεις ώστε να πραγματοποιηθεί οργανωμένη διέλευση Τουρκοκυπρίων από το οδόφραγμα του Λιμνίτη προκειμένου να μεταβούν στους εορτασμούς των βομβαρδισμών της Τυλληρίας αύριο στα Κόκκινα, ανακοινώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.




    «Η συμφωνία του 2009 για το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη καθορίζει τις ρυθμίσεις που διέπουν την καθημερινή χρήση του εν λόγω οδοφράγματος από πολίτες, ενώ για άλλες έκτακτες εκδηλώσεις προνοεί ότι απαιτούνται διευθετήσεις στη βάση της αμοιβαιότητας. Η οργανωμένη διέλευση Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται παραδοσιακά από την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα στις 8 Αυγούστου στα Κόκκινα εμπίπτει στην κατηγορία των έκτακτων εκδηλώσεων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η οποία προσθέτει ότι η οργανωμένη διέλευση έχει εγκριθεί. Τα στοιχεία όσων Τ/κ θα περάσουν από το οδόφραγμα έχουν ήδη υποβληθεί μέσω της UNFICYP.

    «Αναμένεται ότι ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τους Ελληνοκύπριους προσκυνητές στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Μάμαντος, κατά την εορτή του Αγίου την 1η και 2α Σεπτεμβρίου 2013», καταλήγει η ανακοίνωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.