9/8/13

«Faz»: Τελευταία ελπίδα της Κύπρου το φυσικό αέριο

«Η Κύπρος σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας υγροποίησης για την εξαγωγή αερίου» γράφει η γερμανική εφημερίδα
Πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης έκανε έναν πρώτο απολογισμό της ταραχώδους θητείας του. Ο συντηρητικός πολιτικός εξελέγη μεν μόλις τον Φεβρουάριο, αλλά κατά το πρώτο εξάμηνο της προεδρίας του η Κύπρος βίωσε τέτοιες αλλαγές που είχε να ζήσει από την τουρκική εισβολή του 1974.
Αυτές κορυφώθηκαν σε ένα πακέτο βοήθειας για το ευρισκόμενο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας νησί, μαζί με την καθιέρωση ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων που ισχύουν μέχρι σήμερα, εκκαθάριση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, καθώς και με εν μέρει μεγάλες απώλειες για τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών σε κυπριακές τράπεζες. Όπως και στην Ελλάδα δεν διαφαίνεται τερματισμός της κρίσης.
Ο πρόεδρος της Κύπρου άρχισε τον απολογισμό του δικαιολογούμενος, αν και ο ίδιος είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι δεν θα επιβάλει υποχρεωτική εισφορά στις καταθέσεις κυπριακών τραπεζών. Στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες του ότι δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο μία λύση, η οποία θα πλήξει και τις ιδιωτικές καταθέσεις. Στη συνέχεια τα πράγματα ήλθαν διαφορετικά.
Αλλά ο Αναστασιάδης έχει την εξής δικαιολογία για τη μη τήρηση του λόγου του, που επεβλήθη από τις καταστάσεις: «Προτίμησα να φανώ ανειλικρινής παρά να θεωρούμαι ειλικρινής και ήρωας και να επιστρέψω στη χώρα μου (από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αποφασίστηκε η υποχρεωτική φορολόγηση καταθέσεων) και να θρηνούν όλοι εν μέσω ερειπίων» είπε.
Σύμφωνα με τον Αναστασιάδη η εκμετάλλευση των ανακαλυφθέντων αποθεμάτων φυσικού αερίου στις ακτές της Κύπρου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις για την επανεκκίνηση της εν υπνώσει ευρισκόμενης οικονομίας. Πράγματι, επειδή κατά τα άλλα δεν υπάρχουν άλλες θετικές ειδήσεις, πολλές ελπίδες των Κυπρίων στρέφονται στο νεοανακαλυφθέντα πλούτο του υπεδάφους.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η τεξανική πετρελαϊκή εταιρεία “Noble Energy” άρχισε δοκιμαστικές εξορύξεις στο «οικόπεδο 12», το οποίο ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ, στις νότιες ακτές της Κύπρου. Τρεις μήνες αργότερα οι Αμερικανοί βρήκαν στη λεγόμενη τοποθεσία Αφροδίτη του οικοπέδου 12 τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μαζί με τα γειτονικά ισραηλινά κοιτάσματα η εξαγωγή των κυπριακών ενεργειακών θησαυρών μπορεί να αποφέρει έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων, είπαν τότε. Ακολούθησε η συστηματική κυπρο-ισραηλινή προσέγγιση, η οποία ενισχύθηκε από την προσωρινή επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Το Ισραήλ προτίθεται να εξαγάγει το 40% των κοιτασμάτων αερίου του και τα υπόλοιπα να τα εκμεταλλευθεί το ίδιο. Όπως δήλωσε ο Αναστασιάδης, με τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.
Στα μέσα Ιουλίου ο κύπριος πρόεδρος όρισε μια διαπραγματευτική ομάδα, που θα επεξεργαστεί μαζί με μια αμερικανο-ισραηλινή κοινοπραξία αποτελούμενη από τρεις εταιρείες τις λεπτομέρειες για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης αερίου στη Λεμεσό. Γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να εξαγάγει το αέριό της με υπέργειους αγωγούς όσο δεν υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία στη διαμάχη για τη διαίρεση του νησιού.
Μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων ο υπουργός ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Έχει ήδη υπογραφεί μια δήλωση προθέσεων για την κατασκευή της μονάδας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας – παρουσία του ισραηλινού και του αμερικανού πρέσβη, γεγονός που υπενθυμίζει στην Τουρκία την πολιτική στήριξη, της οποίας απολαμβάνει το εγχείρημα στην Ουάσιγκτον. Η Άγκυρα εν τω μεταξύ είχε εξαγγείλει ότι θα μπλοκάρει τις ενέργειες, επειδή η κυβέρνηση της Λευκωσίας δεν έχει δήθεν το δικαίωμα χωρίς συνεννόηση με τους Τούρκους του νησιού να αποφασίσει για την εκμετάλλευση του υπεδάφους.
Στη Λευκωσία ερμηνεύουν την κατάσταση διαφορετικά. Ο κύπριος υπουργός εξωτερικώνΙωάννης Κασσουλίδης δήλωσε στη «Faz» ότι η κυβέρνησή του θέλει με τα έσοδα να δημιουργήσει ένα «ταμείο για τις μελλοντικές γενιές», τα χρήματα του οποίου θα βρίσκονται στη διάθεση και των Τουρκοκυπρίων. Το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική υπουργός Λακκοτρύπης, θα έχουν αποσαφηνιστεί όλα τα ζητήματα για τη χρηματοδότηση της μονάδας υγροποίησης αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών κρατικών υπηρεσιών, η κατασκευή θα κοστίσει 7 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του νησιού, που έχει λιγότερους κατοίκους από το Μόναχο. Ωστόσο η “Noble Energy” δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη και χωρίς τους Τεξανούς η Κύπρος δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το έργο, έστω κι αν σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ δραστηριοποιούνται ή προσπαθούν να αποκτήσουν δικαιώματα εξόρυξης κι άλλες διεθνείς κοινοπραξίες, όπως η Eni (Ιταλίας) ή η Total (Γαλλίας).
 Επιπλέον, αντιπροσωπεία κυπρίων βουλευτών, σε επίσκεψή της στη Μόσχα στις αρχές Ιουλίου, έμαθε ότι και η Ρωσία έχει «στρατηγικά συμφέροντα όσον αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο». Εν τω μεταξύ δεν παύουν οι φήμες ότι το ενδιαφέρον της Ρωσίας είναι εντελώς διαφορετικού είδους. Τον Ιούνιο ο Υπ. Άμυνας της Κύπρου φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του σκέπτεται «σε ορισμένες περιπτώσεις» να διαθέσει στον ρωσικό πολεμικό στόλο το λιμάνι της Λεμεσού, καθώς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου» στη ρωσική πολεμική αεροπορία. Οι σκέψεις αυτές – πρόσθεσε – δεν συνδέονται με τις προσπάθειες της Λευκωσίας για καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δις. ευρώ της Μόσχας.
Μόλις έγινε γνωστή η δήλωση, ο ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία έσπευσε να διαψεύσει το ενδιαφέρον της Ρωσίας και να κάνει λόγο για «παρερμηνείες» των ΜΜΕ. Πρόκειται μόνο – είπε – για την απλοποίηση «της διαδικασίας εγκρίσεων» για τα ρωσικά πλοία. Η Μόσχα δεν κάνει προσπάθειες – τόνισε – για να λάβει άδεια χρήσης της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου»: «Συζητάμε ωστόσο για τη διευκόλυνση στην παροχή άδειας προσγείωσης ρωσικών αεροπλάνων στη βάση» πρόσθεσε. Ο άνθρωπος του Πούτιν στη Λευκωσία διαβεβαίωσε ότι σε καμιά περίπτωση η χώρα του δεν επιδιώκει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, για την οποία έχει γίνει επανειλημμένα λόγος από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν «ανόητο».
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.