18/8/13

«Istanbul» αντί για Κωνσταντινούπολη! Τουρκική πρόκληση κάτω από τη μύτη του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών στο "σπίτι του Κεμάλ"!!!

Τουρκική πρόκληση κάτω από τη μύτη του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών. Ο ανυποψίαστος Ακης Γεροντόπουλος εγκαινίασε χτες το πρωί το σπίτι-μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη πάνω σε ένα βήμα που έφερε την ανιστόρητη επιγραφή: «Ο Ατατούρκ γεννήθηκε σε αυτό το δωμάτιο, απεβίωσε στην Istanbul».
Αν και γραμμένη στα ελληνικά, η επιγραφή με... πονηριά απέφυγε την ελληνικότατη ονομασία της πόλης Κωνσταντινούπολης, προτιμώντας την τουρκική εκδοχή «Istanbul», ενώ η φράση ήταν γραμμένη και στα τουρκικά και στα αγγλικά. Και όλα αυτά σε μια συγκυρία που μάλλον άστοχη θεωρείται, καθώς η εκδήλωση των εγκαινίων έγινε την επομένη της γιορτής της Μεγαλόχαρης, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ και όχι από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως είχε παλιότερα γραφτεί στον τουρκικό Τύπο, και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς από νωρίς είχαν αποκλειστεί όλοι οι δρόμοι που βρίσκονται κοντά στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Παρών από ελληνικής πλευράς ο Βορειοελλαδίτης υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος, που πιθανότατα δεν θα αισθάνθηκε και ιδιαίτερα ευχάριστα βλέποντας το βήμα, από όπου μίλησαν οι χτεσινοί ομιλητές, και την επιγραφή. Πάντως δεν αντέδρασε, ενώ μάλλον άστοχα κρίνονται τα αποσιωπητικά στο τέλος του γραπτού χαιρετισμού του στο βιβλίο των επισκεπτών του μουσείου: «Εμείς οι Ελληνες πιστεύουμε στη φιλία και τη συνεργασία των βαλκανικών λαών. Τα σημερινά εγκαίνια το αποδεικνύουν...» έγραψε.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν οι κ. Τσελίκ και Γεροντόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού προς τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, και ακολούθησε η ξενάγηση στην οικία-μουσείο, εντός της οποίας φιλοξενούνται φωτογραφικά ντοκουμέντα, εικόνες, δημοσιεύματα, ιστορικά έγγραφα και βιβλία για τη ζωή και το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών από το 1999 και μετά συνεχώς βελτιώνονται, εξέφρασε την επιθυμία του για ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και βελτίωση των υποδομών, ώστε να διευκολυνθεί και η αύξηση των ανταλλαγών, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ανακαινισμένο μουσείο θα προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες.


Απουσία Μπουτάρη
Εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα εγκαίνια παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κώστας Ζέρβας, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τελικά δεν παρέστη στα εγκαίνια. Αντιθέτως, ήταν εκεί ο Αμερικανός πρόξενος Ρόμπερτ Ζάντερς. Στην οικία-μουσείο υπάρχει βιβλιοθήκη με πορτρέτα του Ατατούρκ και μηχανή προβολής για ντοκιμαντέρ σχετικά με το έργο και τη ζωή του τόσο ως μαθητή όσο και αργότερα, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής και της πολιτικής δράσης του.
"δημοκρατία"

1 σχόλιο:

  1. Αλήθεια, δεν είχανε τίποτα καλύτερο να κάνουνε, ή τουλάχιστον πιό ουσιαστικό για τη ζωή των κατοίκων της περιφέρειάς τους;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.