Το 2013, το ΜΑKS, το «Μοσχοβίτικο Le Bourget», όπως πολλοί το χαρακτηρίζουν, συγκρίνοντάς το με τη γνωστή αεροπορική έκθεση στο Παρίσι, κλείνει 20 χρόνια ιστορίας. Η πρώτη έκθεση MAKS έγινε το 1993. Σε αυτό το διάστημα, το αεροπορικό σαλόνι δεν έγινε μόνο ένας σημαντικός χώρος για τη διαφήμιση των ρωσικών υψηλών τεχνολογιών, αλλά καθιερώθηκε και ως ένα φόρουμ για την εξεύρεση επιχειρηματικών εταίρων. Φέτος υπάρχει ρεκόρ συμμετοχών, καθώς θα ξεπεράσουν τις χίλιες από 43 χώρες.
Η κοινοπραξία Ραδιοηλεκτρονικές Τεχνολογίες, η οποία κατασκευάζει ηλεκτρονικά συστήματα για την Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία, οργανώνει φέτος για πρώτη φορά έκθεση σε ξεχωριστό περίπτερο, οι διαστάσεις του οποίου θα φτάσουν τα 1500 τετ. μέτρα.
Παραδοσιακά, βασικός εταίρος της αεροπορικής έκθεσης είναι η κρατική κοινοπραξία Rostec, η οποία περιλαμβάνει τις περισσότερες ρωσικές εταιρίες του αεροδιαστημικού τομέα. Σήμερα, σε μεγάλο βαθμό χάρις στη Rostec η έκθεση καταλαμβάνει μια ιδιαίτερη θέση μεταξύ των μεγαλύτερων αεροπορικών σαλονιών του κόσμου. Φέτος στο MAKS θα παρουσιάσουν τις νέες δημιουργίες τους οι 10 από τις 13 εταιρίες χόλντινγκ που ανήκουν στην κοινοπραξία. Μεταξύ των εκθεμάτων θα παρουσιαστούν πρωτοποριακές εξελίξεις στον τομέα του ελέγχου και πλοήγησης για το επιβατικό αεροπλάνο MS-21, καθώς και μοναδικά όργανα για το μαχητικό πέμπτης γενιάς PAK FA (Τ-50).
Ωστόσο, το MAKS δεν είναι μόνο επαγγελματικές συναντήσεις και υπογραφές συμβολαίων. Πολλοί επισκέπτες έρχονται στο Ζουκόφσκι με σκοπό να παρακολουθήσουν το πτητικό πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα παγκοσμίως. Φέτος θα συμμετάσχουν σε αυτό 82 ρωσικά πτητικά μέσα και τουλάχιστον είκοσι από άλλες χώρες.
Το χόλντινγκ «Ρωσικά Ελικόπτερα» βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις πωλήσεις επιθετικών ελικοπτέρων. Σύμφωνα με τη στατιστική, σε μια από τις μονάδες παραγωγής των «Ρωσικών Ελικοπτέρων» κατασκευάζεται το κάθε έκτο ελικόπτερο στον κόσμο.
Τις ικανότητές τους στο εντυπωσιακό πιλοτάρισμα θα επιδείξουν οι γνωστές ρωσικές ομάδες «Rus», «Γεράκια της Ρωσίας», «Πετροχελίδονα», «Ρώσοι πρίγκιπες», και «Χρυσαετοί». Εντυπωσιακή επίδειξη που θα παραμείνει στη μνήμη των θεατών, υπόσχεται το χόλντινγκ «Ρωσικά Ελικόπτερα», το οποίο για πρώτη φορά θα παρουσιάσει το μεταφορικό ελικόπτερο, Ka-62.
Χαρά στους επισκέπτες της έκθεσης θα δώσουν και τα ξένα πληρώματα. Φέτος θα αφιχθεί για πρώτη φορά στη Ρωσία το κινεζικό ακροβατικό σμήνος «1η Αυγούστου» της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο απαρτίζεται από αεριωθούμενα μαχητικά κινεζικής προέλευσης. Για πρώτη φορά επίσης, θα μετάσχει στο σαλόνι και η ομάδα ακροβατικού πιλοταρίσματος μη πολεμικών αεροσκαφών «Breitling Jet Team», η οποία είναι η μεγαλύτερη στον τομέα της σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, η ΠΑ της Γαλλίας, η οποία έχει γίνει μόνιμος «θαμώνας» στο αεροπορικό σαλόνι, θα εκπροσωπηθεί στο πτητικό πρόγραμμα με τα μαχητικά Rafale.

Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ