14/9/13

Μετά τη Συρία έρχεται τώρα η σειρά της Τουρκίας;

Σάββας Καλεντερίδης
Μελετώντας τα κείμενα, τις αναλύσεις και τα άρθρα που γράφονται διεθνώς αυτές τις μέρες, μετά την πρόταση της Ρωσίας για έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας από τη διεθνή κοινότητα, με σκοπό την αποφυγή του στρατιωτικού κτυπήματος, ένας όρος ή ακριβέστερα μια θεωρία μάς τράβηξε την προσοχή. Πρόκειται για τη «θεωρία του ελεγχόμενου χάους», την οποία επικαλέστηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος Βίκτορ Καμένεβ, για να εξηγήσει την πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ, υποστηριζόμενες από το Ισραήλ, λέμε εμείς, στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και εν προκειμένω στη Συρία.
Ο Ρώσος δημοσιογράφος στο άρθρο του αναφέρει ότι, αφού διαμελιστεί η Συρία, ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής, θα έλθει η σειρά της Τουρκίας -και όχι του Ιράν- να γευθεί τα «φρούτα» της πολιτικής του ελεγχόμενου χάους, αφού θα έχει συσσωρευθεί στην περιοχή μια δυναμική αστάθειας, η οποία θα εξαχθεί προς την Τουρκία, όπου υπάρχουν και είναι ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες για κάτι τέτοιο. Το Κουρδικό και ο τριακονταετής πόλεμος με τους αντάρτες του ΡΚΚ, σε συνδυασμό με τα άλλα ζητήματα εθνοτικής και θρησκευτικής ανομοιογένειας που ενυπάρχουν στην Τουρκία, την καθιστούν υποψήφια και της δίνουν προτεραιότητα να είναι αυτή το επόμενο «θύμα» αυτής της πολιτικής.
Οσον αφορά την πολυετή συμμαχική σχέση της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα πάντα με τον Ρώσο αρθρογράφο, η Τουρκία έχει ολοκληρώσει την αποστολή της και από τούδε και στο εξής θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα καλύτερα διαμελισμένη παρά ενωμένη!
Συμβάλλοντας κι εμείς με τη σειρά μας στην ως άνω προσέγγιση, να προσθέσουμε ότι, όσον αφορά τη Συρία, ο στρατηγικός ελιγμός της Ρωσίας να προτείνει τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας από τη διεθνή κοινότητα, πέραν του ότι δίνει διέξοδο στις ίδιες τις ΗΠΑ, εξασφαλίζει την εκπλήρωση ενός μείζονος σημασίας στρατηγικού στόχου του Τελ Αβίβ. Είναι γνωστό ότι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που θα είχε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν είναι η απειλή από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, που μπορεί να στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινών πολιτών. Τώρα, με την εξουδετέρωση από τη μια πλευρά της απειλής αυτής, αφού δεν θα υφίσταται πλέον χημικό οπλοστάσιο, και τη διάλυση των στρατιωτικών και λοιπών κρατικών δομών λόγω του εμφυλίου που θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα από την άλλη, η απειλή από τη Συρία θα υποβαθμιστεί για το Ισραήλ, το οποίο θα μπορεί πλέον να επιδοθεί απερίσπαστο στην αντιμετώπιση της απειλής που ακούει στο όνομα Ιράν.
Να συμπληρώσουμε και να πούμε ότι και η απειλή που ακούει στο όνομα Χεζμπολάχ θα υποβαθμιστεί κι αυτή, αφού η κρατική υπόσταση της Συρίας, που δεν θα υφίσταται πλέον τουλάχιστον στη μορφή που είχε μέχρι τώρα, ήταν απαραίτητη για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση της πολεμικής μηχανής της σιιτικής οργάνωσης, που έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Ισραήλ τα προηγούμενα χρόνια.
Κοιτώντας αντικειμενικά την εικόνα και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία και κρίνοντας τις πιθανές εξελίξεις, μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι ο εμφύλιος στη Συρία θα συνεχιστεί, οδηγώντας στην πλήρη εξάντληση τα αντιμαχόμενα μέρη, ενώ σε κάθε περίπτωση ο σίγουρος κερδισμένος θα είναι ο κουρδικός παράγοντας, που ήδη κινείται με οργανωμένο τρόπο και σταθερά βήματα προς τη θεσμοθέτηση των κρατικών δομών που υπάρχουν από τον Ιούλιο του 2012 στη βόρεια Συρία, αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν Ροζάβα ή Δυτικό Κουρδιστάν.
Φυσικά, για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο η Αγκυρα, εξοπλίζει και υποστηρίζει με κάθε τρόπο την ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που δρα στη Συρία, την οποία στρέφει εναντίον των Δυνάμεων Λαϊκής Αμυνας, που δεν είναι τίποτε άλλο από τον στρατό των 20-25 χιλιάδων ανδρών και γυναικών που έχουν ιδρύσει οι στρατιωτικές δομές του ΡΚΚ, με έδρα το Κανδήλι.
Το ζήτημα είναι ότι η Τουρκία με την κίνησή της αυτή όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αφού οι εμπειροπόλεμοι αντάρτες του ΡΚΚ, που αποτελούν τον πυρήνα των Δυνάμεων Λαϊκής Αμυνας, αντιμετωπίζουν με σχετική ευκολία τους «αφιονισμένους» ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Κάιντα, αλλά επιβαρύνει τη θέση της για την επόμενη μέρα, αφού η παρουσία ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή και στο έδαφός της και ευνοεί και της δίνει... προτεραιότητα στην εφαρμογή της πολιτικής του ελεγχόμενου χάους.
Α, να υπογραμμίσουμε ότι η εσπευσμένη δήλωση που έκανε ο Νταβούτογλου την 11η Σεπτεμβρίου, ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Αλ Νούσρα», δεν διορθώνει την κατάσταση, γιατί εκείνοι που πρέπει έχουν και φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα για την εμπλοκή της Αγκυρας και της κυβέρνησης Ερντογάν στην ισλαμική τρομοκρατία!!!
Οπότε...

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

16 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dear Sabba,

    Where does Greece stand? Or to be more specific, how vulnarable are we to the theory of controled chaos (we all know that, by definition, chaos is not really controable)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβερή αυτή η θεωρία τους Χάους.

    Έχει να κάνει με Βον Κλαουσβιτς κτλ..

    Το χάος στον Πυρήνα του είναι αρμονικότατο…

    Φοβερή Εγκέφαλοι αυτοί που το έθεσαν και το χρησιμοποίησαν στην λεγομένη Αρ. άνοιξη.

    Εξαιρετική ανάλυση.

    Συγχαρητήρια για την αντικειμενική και ψύχραιμη προσέγγιση πολλών θεμάτων.

    Λ.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου δίνει ελπίδα και χαρά αυτή η θεωρία .
    Μου δίνει φτερά
    Μερικές φορές η τύχη παίζει μείζονα ρόλο
    Είναι πραγματικά καιρός να διαμελιστει αυτό το κτηνωδες κράτος , να ζήσει την αγωνία και τον πόνο που σκόρπισε σε άλλους λαούς .
    Εύχομαι να δώ την εκπερεωση αυτού του ανθρωπιστικού έργου όσο το δυνατόν πιο σύντομα .
    ´

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Άσαντ δεν έχει κανένα λόγο να παραδώσει το χημικό οπλοστάσιο του καθότι όσο καιρό το διαθέτει θα έχει και αξιόλογη αποτρεπτική δύναμη. Η πρόταση της Ρωσίας είτε είναι εκ του πονηρού είτε κερδίζει λίγο χρόνο για τον άσαντ για να φέρει τους αντάρτες προ τετελεσμένων.
    Στο ζήτημα της Τουρκίας έχω να πώ οτι τις μεγάλες δυνάμεις Αμερική και Ισραήλ δηλαδή, τις συμφέρει η ενιαία Τουρκία για να μπορούν να εκβιάζουν πάντα την ηγεσία της με κύρια αιχμή του δόρατος την κουρδική κοινότητα που αριθμεί 20 εκατομμύρια σε όλη τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου έχω να πώ οτι τη διεθνή διπλωματία δεν πρέπει να τη βλέπουμε μονοδιάστατα για να μπορέσουμε να την κατανοήσουμε εις βάθος.
    Δεν υπάρχουν σχεδόν ποτέ μόνιμοι σύμμαχοι , την χρονική περίοδο που ενδεχομένως π.χ η αμερική να φαίνεται πως ευνοεί τους κούρδους της συρίας και του ιράν για τη δημιουργία κράτους, την ίδια στιγμή μπορεί να αντιδρά στην απόσχιση του τουρκοκρατούμενου κουρδιστάν για άλλους λόγους!
    Πρέπει πάντα να σκεπτόμαστε "ποιός ωφελείται" από την μιά ή την άλλη εξέλιξη για να βρούμε ποιός κρύβεται πίσω από συγκεκριμένες εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.
    Οι ΗΠΑ έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να πετύχουν την αυτονόμηση του βόρειου ιράκ τους ενδιαφέρει η αυτονόμηση και του συριακού κουρδιστάν και η ένωση αυτών των δυο κρατιδίων σε ένα ενιαίο κράτος εξυπηρετεί τα σχέδια τους να παρεμβάλουν ανάμεσα σε συρία και ιράν ένα άλλο κράτος που θα είναι ελεγχόμενο σε μεγάλο βαθμό από αυτούς. Δεν βλέπω ομως τη σκοπιμότητα της ένωσης αυτού του κράτους με το τουρκικό κουρδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αναδιάταξη της μέσης ανατολής, μπορεί να γίνει, με πιο αποδοτικό τρόπο, από αυτό της άμεσης σύγκρουσης, δηλαδή με την δημιουργία κουρδικού κράτους. Η δημιουργία κουρδικού κράτους, θα συμπαρασύρει και το Ιράν και την Τουρκία στη δίνη του κυκλώνα, σε αυτό να προσθέσουμε και την ισχυρή μειονότητα των Αζέρων στο Ιράν και τις μυστηριώδεις σχέσεις Ισραήλ- Αζερμπαϊτζάν(αλλά κάτι τέτοιο ακόμα δεν είναι ορατό, αλλά υποθήκη για το μέλλον, μιας και νομίζω ότι προηγείται η αποκοπή εδαφών από την Τουρκία). Το θέμα λοιπόν είναι, αν η Τουρκία είναι μέτοχος αυτού του σχεδίου και αν έχει αποδεχθεί κάποιου είδους αποζημίωσης της όλης εξυπηρέτησης ( εννοώ το Αιγαίο), κάτι που θα οδηγήσει σε μια σύγκρουση, Ελλάδας-Τουρκίας. Πίστευα ότι η σύγκρουση
    Ελλάδας-Τουρκίας θα συμβαδίσει με την ανάδειξη του κουρδικού κράτους (παράλληλες διεργασίες), ιδίως σε περίπτωση που υπάρξει κόλλημα στο συριακό. Ίσως το έναυσμα δραματικότερων γεγονότων του ευρύτερου χώρου της μ.ανατολής, να προέλθει μέσα από μια Ελληνο-Τουρκική σύγκρουση.
    Αυτά βέβαια είναι προσωπική μου εκτίμηση (ή ακόμα και φαντασία), των γεγονότων που συμβαίνουν στην περιοχή μας και επειδή κάθε άλλο, παρά ειδικός είμαι, αναλύω περισσότερο διαισθητικά και όχι επιστημονικά και με καθαρά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Βάση της Λογικής Ανάλυσης είναι λανθασμένη.Το Νότιο Κουρδιστάν δεν είναι εχθρική οντότητα προς την Τουρκία αντίθετα αποτελεί το πλέον φίλιο μόρφωμα προς τα τουρκικά συμφέροντα σε όλα τα επίπεδα.Χαιρει δε της απεριόριστης εκτίμησης της Αμερικανικής διπλωματίας.

    Κατα συνέπεια θα ενσωματώσει αργά και βασανιστικά και τους Κούρδους της Συρίας και τους Κούρδους της Τουρκίας.

    Ομως η ισραηλινή και η αμερικανική διπλωματία χρησιμοποεί το Κουρδιστάν για την γεωστρατηγική περικύκλωση του Ιράν κατα συνέπεια ο άξονας που σχηματίζεται με την προσθήκη του Αζερμπαιτζάν απαιτεί και την συμμετοχή της Τουρκίας.
    Αυτό εξηγεί την κατά παραγγελεία ανάλυση του Ρώσου Δημοσιογράφου
    ο οποίος και ξεχνά ότι το ΠΚΚ ήδη βάλλει προφορικά κατά των άλλων Κουρδικών σχηματισμών για φιλοιρανική στάση

    Η στάση της Τουρκίας στην Συρία είναι περίπλοκη και πάντα ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές των ΗΠΑ.Την ίδια ώρα οι Κουρδικές περιοχές της Συρίας αποψιλώνονται πληθυσμιακά, δεν αποτελούν συμπαγή περιοχή και εξαρτιώνται αποκλειστικά απο την Τουρκική Ημισέληνο προκειμένου να μην ενσκύψει ανθρωπιστική κρίση

    Οι Κούρδοι της Συρίας αρχίζουν να κατηγορούν ανοιχτά τις ΗΠΑ και την Ρωσία για συμπαιγνία εις βάρος τους

    Σε ότι αφορά το Κουρδικό ζήτημα της Συρίας το ΠΚΚ πλέον στρέφεται στον πολιτικό αγώνα με ότι μέσα διαθέτει. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας όμως γιατί δεν μπορεί να αντιπαραθέσει απέναντι στην Οικονομική ενσωμάτωση, στην νατοική παρουσία και στην πανίσχυρη τουρκική προπαγανδα και πολλα.

    Η Τουρκοκουρδική σύμπραξη αποτέλεσε γκάφα ολκής ως εξελίχθηκε και τούτο γιατί με τρόπο κυνικό υποτάχθηκε ένα ολάκερο κίνημα στις επιταγές των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αναμφισβήτητα τέτοια άρθρα αλλά και ο επιτυχής σχολιασμός τους θα πρέπει να έχουν σαν υπόβαθρο και κάποια πληροφόρηση, οπότε είναι πολύ δύσκολο κανείς να αντιπαραβάλει την άποψη του τόσο με εκείνη του Κυρίου Καλεντερίδη όσο και με εκείνη του Grego Akrita, αλλά θα προσπαθήσω.
    Τουλάχιστον προς το παρόν και για το άμεσο μέλλον, δεν βλέπω κανένα σχέδιο διχοτόμησης της Τουρκίας, ή έστω απόσχισης εδαφών από την Τουρκία. Νομίζω μάλιστα πως ο αντικειμενικός στόχος της αποδυνάμωσης του PKK επετεύχθη πλήρως, γιατί αφενός αποσύρθηκαν δυνάμεις από τα εδάφη της Τουρκίας και αφετέρου ενισχύθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας Μπαρζανί και πολύ αμφιβάλλω αν ο τελευταίος δρα σε συνεργασία η εναντίον του PKK τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. Επιπλέον η Τουρκική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει καμία παραχώρηση στους Κούρδους και μεθαύριο στο Διάγγελμα Ερντογάν μάλλον βλέπω τους Κούρδους να μένουν αμίλητοι όπως μετά το διάγγελμα Οτσαλάν στο Νεβρόζ. Σίγουρα θα δώσει κάποια ψίχουλα για να μην ενώσει τους Κούρδους κάτω από μια μεγάλη δυσαρέσκεια, αλλά θα προσπαθήσει να τους διχάσει ακόμα περισσότερο. Στη Συρία από ό,τι καταλαβαίνω, οι Κούρδοι έχουν οργανωθεί σε πολιτοφυλακές, αλλά μάλλον χωρίς ξεκάθαρο πλάνο και χωρίς να έχουν διαλέξει πλευρά, απλώς παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ οι Τούρκοι βάζουν τους Ισλαμοφασίστες, να χτυπάνε εκείνες τις ομάδες, που υποστηρίζουν το PKK, ώστε να αποκόψουν την οργάνωση από τις βάσεις της στη Συρία. Εμείς εδώ μπορεί να κατηγορούμε τους Τούρκους για συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά από ό,τι φαίνεται αυτό δεν ενοχλεί την Ουάσιγκτον, αφού και οι τρομοκράτες τη δουλειά τους κάνουν, άλλωστε όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, που συνεργάζονται με τη Δύση στηρίζουν, τις φανατικές Ισλαμιστικές οργανώσεις, εκτός ίσως της Ιορδανίας, η οποία είναι άμεσα εμπλεκόμενη και στη δυσκολότερη θέση από όλες τις χώρες αν και σωστότερα το πρόβλημα δεν το έχει η Ιορδανία εν γένει όσο η ηγεσία της. Επιπλέον, οι Αμερικάνοι στρέφουν τους Κούρδους εναντίον του Ιράν, το ίδιο και οι Τούρκοι, γιατί η ουσιαστική ενδεχόμενη απειλή βρίσκεται εκεί, όντως τα πράγματα δεν είναι μέλι γάλα για την Τουρκία, αλλά η μεγαλύτερη απειλή έγκειται στην επιρροή του Ιράν στους Αλεβίτες, συν τις εσωτερικές προστριβές με Κεμαλικούς και συν τις ενδο-ισλαμοφασιστικές διαφορές Ερντογάν-Γκιουλέν. Η περιπέτεια στη Συρία θα συνεχιστεί κι άλλο, γιατί η μοναδική λύση για τους Αμερικάνους είναι η απομάκρυνση Άσαντ, δεν υπάρχει επιλογή διάσπασης της Συρίας για μένα και ας ακούγονται τέτοιες φωνές, γιατί πάλι θα υπάρχει Άσαντ, είναι κάτι που μπορεί να θέλει η Ρωσία, αλλά όχι η Αμερική, εάν ποτέ τελειώσει, ο επόμενος στόχος θα είναι η Χεζμπολάχ, μετά βλέπω την Ιορδανία, η οποία προορίζεται για να εντάξει και την Παλαιστινιακή αρχή και τη Δυτική όχθη, χωρίς τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα εκκαθαριστεί και μετά το Ιράν, το οποίο απλώς θέλουν να το απομονώσουν, γιατί απευθείας επιχείρηση εναντίον του είναι πάρα πολύ ριψοκίνδυνη, έως και αυτοκαταστροφική. Οι Κούρδοι δεν πρόκειται ούτε τώρα να αποκτήσουν δική τους ανεξάρτητη κρατική οντότητα, είναι αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί περιμένουν κάποιος να τους την παραχωρήσει. Όσον αφορά το Αζερμπαϊτζάν, δεν πρόκειται να περικυκλώσει κανέναν, οποιαδήποτε χώρα στον Καύκασο είναι στο έλεος της Ρωσίας και όλοι έχουν λάβει το μήνυμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κάποια σπερματικά γεγονότα που είχαν δημοσιευθεί κάποτε στον τύπο, μου είναι ανεξήγητα, δηλαδή θυμάμαι πως πριν χρόνια (δεν κρατώ ημερομηνίες, αλλά χονδρικά κάπως έτσι είχαν τα πράγματα), λοιπόν είχαν διαρρεύσει κάποιοι χάρτες στο ΝΑΤΟ που έδειχναν την Τουρκία διαμελισμένη και αυτό τότε είχε προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, επίσης πριν συμβεί αυτό, πριν καμιά 15αριά χρόνια, είχε υπάρξει δημοσίευμα από την εφημερίδα ''ΣΤΟΧΟΣ''(τότε έδινα πανελλήνιες και για να ξεφύγω κάπως, διάβαζα αρκετές εφημερίδες, από τότε έχω να διαβάσω εφημερίδα), που έκανε λόγο για ένα άλλο σχέδιο, που αφορούσε την δημιουργία κουρδικού κράτους, με ταυτόχρονη ''παραχώρηση’’ εκ μέρους μας την περιοχή της Θράκης (εγώ πάλι δεν πιστεύω ότι η Θράκη ενδιαφέρει, αλλά το Αιγαίο), δεν ξέρω κατά πόσο τυχαία ήταν όλα αυτά. Πριν μερικούς μήνες είχα διαβάσει σε μια ιστοσελίδα, για μια αποτυχημένη κατασκοπευτικού τύπου επιδρομή, Ιρανών καταδρομέων στο Αζερμπαϊτζάν και επειδή με έπιασε κάπως το ενδιαφέρον, δεν μπορούσα να καταλάβω τι δουλειά είχε το Ιράν με το Αζερμπαϊτζάν, διαπίστωσα με έκπληξη ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ και μάλιστα ότι στο Ιράν υπάρχει και ισχυρή μειονότητα Αζέρων, κάπου στο 24% του συνολικού πληθυσμού.
    Μετά μου είναι ανεξήγητο, πως ο Ερντογάν κατάφερε να τα βάλει με το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, χωρίς ξένες πλάτες, ιδίως την στιγμή που υπήρχε επιδείνωση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων, που προσωπικά μου φαίνεται υποκριτικό και ψεύτικο γεγονός (ίσως οι στρατιωτικοί διαφωνούσαν κάθετα με τους όλους σχεδιασμούς). Επίσης κάπου είχα διαβάσει ότι η αναμόρφωση του χώρου της ευρύτερης περιοχής της μέσης ανατολής, ή καλύτερα του χώρου της ανατολικής μεσογείου, αποτέλεσε παλαιό στόχο και υπήρχαν και κάποιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως π.χ. του Σαρκοζί στην αρχή της θητείας του.
    Υπήρξαν κατά καιρούς ορολογίες όπως π.χ. μεσογειακή ένωση (αν θυμάμαι καλά), που συμπεριελάμβαναν τον χώρο της β. Αφρικής της μέσης ανατολής, ακόμα και εμάς κάποιοι μας τοποθετούσαν σε αυτό το σχεδιασμό και σε αυτό τον χώρο. Ανέφερα περιληπτικά, μερικά από τα ερεθίσματα, που με οδήγησαν στην προηγούμενη ανάλυση, φυσικά αυτός ο ερασιτεχνισμός εκ μέρους μου, μπορεί να φαίνεται ως τρικυμία εν κρανίω, δεν αντιλέγω, αλλά στις τόσες αναλύσεις, που γίνονται, θέτω και την δική μου!
    Υ.Γ. Αν όλα αυτά φαίνονται παιδαριώδη, καλύτερα οι διαχειριστές, να μην δημοσιεύσουν αυτό το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμπλέω απόλυτα με τον Aquilles.
    Ζω για την στιγμή που θα δω την Τουρκία διαμελισμένη και ταπεινωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλέξανδρε το Αζερμπαϊτζάν είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος και ειδική περίπτωση από μόνη της, συνδέεται τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ιράν αλλά και με το Ισραήλ, η Αζέρικη μειονότητα στο Ιράν είναι λιγότερο παράγοντας αποσταθεροποίησης του Ιράν και περισσότερο δύναμη επιρροής του στο Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν, έχει τη δυνατότητα να μην εμπλακεί σε καμία υπόθεση άμεσα και αυτό γιατί αφενός θέλει καλές σχέσεις με την Τουρκία για να στέλνει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αφετέρου θέλει καλές σχέσεις με το Ισραήλ για να αντιπαρατίθεται με το Αρμένικο λόμπι στην Αμερική και εντέλει δεν μπορεί να κάνει τίποτα ενάντια στις επιθυμίες της Ρωσίας, ενώ το κομμουνιστικό παρελθόν έχει δώσει έναν κοσμικό χαρακτήρα στο καθεστώς και στην πλειοψηφία του πληθυσμού, οι οποίοι και οι δυο δεν θέλγονται από την ιδέα του Ισλάμ ως παράγοντα εξουσίας.
    Όσον αφορά τα δικά μας με τους Τούρκους, ενδιαφέρουν όλα και το Αιγαίο και η Θράκη, οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν και εν πολλοίς το έχουν καταφέρει, ένα Ισλαμικό τόξο στα Βαλκάνια χρησιμοποιώντας τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής και φυσικά θέλουν να ελέγχουν και το μισό Αιγαίο, είναι δυο πεδία, τα οποία τα αντιμετωπίζουν σε διαφορετικό επίπεδο και με διαφορετικά μέσα και δεν τα συγχέουν, αλλά επιθυμούν και τα δυο και όσο περισσότερα γίνεται. Κάτι τέτοιο είναι ηλίου φαεινότερο από τις δηλώσεις όλων των Τούρκων πολιτικών ανεξαιρέτως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντως, από το "ελεγχόμενο χάος", κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα γλιτώσει.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν είναι ελεγχόμενο τότε δεν είναι χάος. Αν είναι χάος τότε δεν ελέγχεται. Νομίζω ότι θέλουν να φτιάξουν κάτι που θα μοιάζει φαινομενικά με χάος αλλά θα το ελέγχουν κάποιοι.
    Κι ενώ δεν υφίσταται το χημικό οπλοστάσιο των Σύρων που φοβούνταν οι Ισραηλινοί (οι οποίοι στέλνουν εν ενεργεία στρατιωτικούς τους να παριστάνουν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ ή και στην Συρία) ένας απροσδόκητος παίκτης κατέβηκε κι άρχισε όχι μόνο να βάζει τάξη στο χάος, αλλά και να διασύρει παγκοσμίως τους προστάτες του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου είχε πει δημοσίως "με ρωτάνε τι όπλα έχουμε. Έχουμε την Αμερική!" Να δω για πόσο ακόμα. Γιατί από το χάος της Συρίας οι ΗΠΑ έχουν φάει τον διασυρμό της αρκούδας πρώτον ως προς την διαφημιζόμενη αποτελεσματικότητά τους που η εμφάνιση των Ρώσων κατέστησε σαφές ότι ήταν ανύπαρκτη όσο και για την αθλιότητα της πολιτικής τους. Η οποία είναι αχρεία σε κάθε της έκφανση τόσο αχρεία που κατάφεραν να οδηγήσουν σε πτώχευση δικές τους πετρελαιοεταιρείες προκειμένου να χτυπήσουν την Ρωσία.
    Η απώλεια του γοήτρου ήταν το πρώτο αλλά από το ψευτοχάος που οργάνωσαν θα χάσουν κι άλλα γιατί δεν υπολόγισαν καλά ποιοι παίκτες θα κατέβουν να παίξουν. Το εγχείρημά τους θα αποτύχει. Και όχι μόνο θα αποτύχει αλλά θα έχουν κι άλλα θέματα γιατί η απροκάλυπτη λύσσα τους να επιβάλουν την βαρβαρότητα που σχεδίασαν στην Συρία τους κάνει να πετάνε τις μάσκες κι έτσι θα τους δουν όλοι για αυτό ακριβώς που είναι, και οι πολίτες των ΗΠΑ. Κι εκτός από την στρατιωτική συντριβή των Ουρούκ Χάι που στέλνει ο Σαυρομάν (Sauroman.... Sauros man... )θα καταρρεύσουν σαν την Lehman Brothers κι οι ίδιοι και οι προστατευόμενοί τους.
    H τουρκία θα έχει πρόβλημα. Αλλά όχι επειδή θα εξαχθή ή ΙΣΙΣ σ' αυτήν. Το καθεστώς της τουρκίας είναι ΙΣΙΣ. Το πρόβλημα που θα έχει η τουρκία είναι ακριβώς επειδή το ψευτοχάος δεν βαίνει προς τα κει που το κατεύθυναν. Εκεί που θα άρπαζε κι άλλο ένα κομμάτι από την Συρία (εκτός από την επαρχία Χατάυ με την Αντιόχεια και την Αλεξανδρέτα που πρέπει να επιστραφούν στην Συρία) με προκάλυμμα τους τουρκμένους τώρα χάνει και αυτούς και της έρχονται οι κούρδοι καπέλο που στην περίπτωση επιτυχίας του ψευτοχάους θα τους τσάκιζαν στην Συρία.
    Αυτοί που στην Συρία πήγαν για μαλλί θα βγουν ΟΛΟΙ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΙΕΣΥΡΜΕΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η τουρκια λογιζοταν ως μεσον αποσταθεροποιησης, οχι τοσο της Σουριας αλλα κυριως του Ιραν...ατυχως, οι κουρδοι αποτελουσαν ενα μαξιλαρι μεταξυ του Ιραν και Τουρκιας και αυτο, λογω του οτι -οι κουρδοι- ειχαν ηδη εκτεθει εναντι και των δυο αυτων χωρων...περαν τουτου, ο ερδογαν δεν θεωρησε σωφρον να παιξει αυτο το παιχνιδι των ΗΠΑ-Ισραηλ .Πιστευω δε, οτι το ιδιο θεωρουν κιοι λοιποι παραγοντες εν Τουρκία.Καθοριστικο ρολο σαυτο, επαιξε βεβαια κιη Ρουσια...ετσι, οι κουρδοι αποτελουν, ανεπιστρεπτι πλεον, τον μονο παραγοντα που μπορει να παιξει τον ρολο του αποσταθεροποιητη του Ιραν...μενει να δουμε την αντιδραση της Κινας καθως και το αν οι κουρδοι θα δικαιωθουν τελικα ή θα γινουν για αλλη μια φορα οι χρησιμοι ηλιθιοι της αγραφης ιστοριας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.