30/9/13

Ιράν: Αρνητικός ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης στην επαφή Ρουχανί - Ομπάμα

«Δεν μπορούμε να λησμονούμε την εχθρότητα των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της επίλεκτης κυβερνητικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί (φωτογραφία αρχείου).
Ο επικεφαλής της επίλεκτης κυβερνητικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν, στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, επέκρινε την ιστορική τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και της χώρας του, Χασάν Ρουχανί, σηματοδοτώντας την πρώτη αρνητική αντίδραση από κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος στην πολιτικοστρατιωτική ιεραρχία της χώρας.
Η δήλωση αψηφά την επιθυμία του προέδρου και του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ, οι οποίοι είχαν ζητήσει από τους Φρουρούς να απόσχουν από την όποια ενασχόληση με τα πολιτικά πράγματα της χώρας.
«Ο πρόεδρος είχε τηρήσει μία αμετακίνητη και προσήκουσα στάση καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη και, όπως ακριβώς αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ομπάμα, έτσι ακριβώς όφειλε να αρνηθεί να του μιλήσει τηλεφωνικώς και να αναμείνει συγκεκριμένες πράξεις από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Αλί Τζαφαρί, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο Tasnimnews.com.
Ως ένδειξη ανταπόκρισης στην «καλή θέληση» που επέδειξε το Ιράν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα έπρεπε «να άρουν όλες τις κυρώσεις κατά του ιρανικού έθνους, να ακυρώσουν το ‘πάγωμα’ των περιουσιακών στοιχείων του Ιράν στις ΗΠΑ, να παύσουν κάθε εχθρική ενέργεια εναντίον της χώρας και να αποδεχθούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», επισήμανε ο στρατηγός, ο οποίος είναι διορισμένος από τον ίδιον τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός των αεροδιαστημικών δυνάμεων των Φρουρών, στρατηγός Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, επισήμανε στην ιστοσελίδα της επίλεκτης μονάδας sepahnews.com, πως «με μία επαφή κι ένα χαμόγελο από τον Ομπάμα δεν μπορούμε να λησμονήσουμε την εχθρότητα των ΗΠΑ».
Η τηλεφωνική συνδιάλεξη, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, ήταν η πρώτη μεταξύ ηγετών των δύο χωρών, των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί από το 1980.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.