25/9/13

Ιράν: Ανοιχτός σε συνομιλίες για τα πυρηνικά ο Ροχανί

Ο Ροχανί απέρριψε πρόταση για συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα στα Ηνωμένα Εθνη
Ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.
Πρόθυμος να συμμετάσχει σε «δεσμευτικές αλλά με αποτελέσματα» συζητήσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τόνισε παράλληλα ότι τα πυρηνικά όπλα «δεν έχουν θέση στην άμυνα και την ασφάλεια του Ιράν», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα επηρεαστεί από τις «ομάδες πίεσης» και ζήτησε να υπάρξει μια συνεπής στάση από την Ουάσινκτον επί του θέματος.
Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Ροχανί ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την χαρακτήρισε «κυνική» και υποστήριξε ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
«Ήταν μια κυνική ομιλία γεμάτη υποκρισία», σημείωσε ο κ. Νετανιάχου σε δήλωσή του και πρόσθεσε: «Δεν έγινε καμία πρακτική εισήγηση για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και δεν έκανε καμία δέσμευση για την εκπλήρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι ακριβώς το σχέδιο του Ιράν, να κερδίσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

 Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα υφίσταται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς. 

Ομπάμα: Εφικτή μια συμφωνία με το Ιράν
Νωρίτερα, κατά τη δική του ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε συγκρατημένο άνοιγμα προς την Τεχεράνη, αναφερόμενος στη νέα, μετριοπαθέστερη διεθνή γραμμή την οποία φαίνεται να προκρίνει η κυβέρνηση του νέου προέδρου του Ιράν, Χασάν Ροχανί.
Σημείωσε ότι θέλει να δει τη διπλωματική οδό να δίνει αποτελέσματα στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος παρά τα τεράστια εμπόδια και κάλεσε το Ιράν να αποδείξει τον αμιγώς ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του «με διαφανή και επαληθεύσιμο τρόπο».
Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να συμμορφωθεί με την Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ώστε να βγει από τη διπλωματική της απομόνωση.
«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν την απόκτηση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ο Ροχανί απέρριψε πρόταση για συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα στα Ηνωμένα Εθνη

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απέρριψε την πρόταση του Λευκού Οίκου για συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και “στα όρθια”, παραδέχθηκε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος άφησε το θέμα ανοικτό για τη συνέχεια και εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Ιρανό ομόλογό του.

Kατά την ομιλία του στην 68η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει “να δοκιμαστεί η διπλωματική οδός” με το Ιράν και υπογράμμισε ότι οι διαφορές ΗΠΑ-Ιράν δεν θα επιλυθούν “από τη μια μέρα στην άλλη”.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι “τα εμπόδια μπορεί να αποδειχτούν πολύ μεγάλα, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η διπλωματική οδός πρέπει να δοκιμαστεί”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στα πολυαναμενόμενα αυτά σχόλιά του για το Ιράν που γίνονται μετά το διπλωματικό άνοιγμα που έκανε ο Ιρανός νέος πρόεδρος Χασάν Ροχανί, κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να προχωρήσει “σε πράξεις” όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιλυθεί το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα ειρηνικά, αλλά είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την χώρα αυτή να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Ιρανών αξιωματύχουν είπε ότι για να υπάρξει επιτυχία, “τα συμφιλιωτικά λόγια θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις που είναι ξεκάθαρες και επαληθεύσιμες”.

Ο κ. Ομπάμα πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό του των Εξωτερικών να καταβάλει μια διπλωματική προσπάθεια μαζί με άλλα κράτη για την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τόνισε ότι “πράγματι πιστεύω ότι αν μπορέσουμε να επιλύσουμε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο προς μια διαφορετική σχέση”.

Αναπτύσσοντας εν γένει την πολιτική των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέστησε εξάλλου σαφές ότι η χώρα του θα αναλάβει άμεσα δράση για την εξάλειψη απειλών στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο και θα κάνει επίσης χρήση στρατιωτικής ισχύος στην περίπτωση που η διπλωματία αποτύχει.

Εξάλλου, ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε την Τρίτη ότι οι Ναζί διέπραξαν εγκλήματα «καταδικαστέα» κατά του εβραϊκού λαού, ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, για το εάν αποδέχεται το Ολοκαύτωμα ως ιστορικό γεγονός.

«Δεν είμαι ιστορικός και όταν πρόκειται να μιλούμε για τις διαστάσεις του Ολοκαυτώματος, οι ιστορικοί θα έπρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη όπου παρευρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Αλλά σε γενικές γραμμές μπορώ να σας πω ότι κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων που διέπραξαν οι Ναζί, είναι κατακριτέο και καταδικαστέο», δήλωσε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ασκήσει έντονη κριτική στον Ροχανί γιατί δεν είχε απαρνηθεί τη ρητορική του προκάτοχού του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε εκφράσει αμφιβολίες για το Ολοκαύτωμα.

Απάντηση Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε την Τετάρτη ότι η ομιλία του Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν «κυνική» και ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

«Ήταν μια κυνική ομιλία γεμάτη υποκρισία», είπε ο Νετανιάχου σε δήλωσή του. «Δεν έγινε καμία πρακτική εισήγηση για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και δεν έκανε καμία δέσμευση για την εκπλήρωση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι ακριβώς το σχέδιο του Ιράν, να κερδίσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα υφίσταται καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς.

ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΡΟΧΑΝΙ: https://papersmart.unmeetings.org/media2/157530/iran.pdf

Πηγή: Λευκός Οίκος, UN, Reuters, ANA-MPA – UN Photo/Rick Bajornas
Read more: http://mignatiou.com/?p=13090#ixzz2ft9N6OUu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.