23/9/13

Χρύσανθος Λαζαρίδης Ο «γατούλης» που έγινε γεράκι

Του Φώτη Παπούλια
getFile.jpg5_ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣΟ αριστερός συνδικαλιστής, που μέσα από τα κείμενα του Κλαούζεβιτς, του Λένιν και του Μάο Τσε Τουνγκ, προχώρησε στη Θεωρία των Παιγνίων, τη Θεωρία του Χάους, την Πολιτική Ανοιξη και τη Νέα Δημοκρατία.
Εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όσοι σύχναζαν στα μπαράκια των Εξαρχείων από τον κλασικό «Ιπποπόταμο» μέχρι το πρωτοποριακό για την εποχή του «Green Door», τύχαινε να συναντούν ένα νεαρό εξοδούχο φαντάρο, ενίοτε με στολή μαυροσκούφη. Σε αρκετούς «κάτι θύμιζε» και όσοι τον παρατηρούσαν με προσοχή αναγνώριζαν στο πρόσωπό του το άλλοτε μέλος της συντονιστικής του Πολυτεχνείου, τον εκ των ηγετών της Β′ Πανελλαδικής, τον «γατούλη», όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, περί ου ο λόγος, γεννημένος το 1954, με πατέρα στρατιωτικό, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, φοιτητής της Νομικής Αθήνας (στο Οικονομικό Τμήμα), μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου, βασανισθείς από τη χούντα, αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ, είναι η χαρακτηριστική περίπτωση που μεγαλώνοντας «είδε το φως το αληθινό».

Μέλος του κεντρικού συμβουλίου του «Ρήγα Φεραίου», της Νεολαίας του ΚΚΕεσ., ήταν ένας από τους τρεις που εκπροσωπούσαν την «αριστερή πτέρυγα», υποστηρίζοντας τις πιο δυναμικές ενέργειες στον χώρο της νεολαίας, θιασώτης της σύγκρουσης με τις καραμανλικές απαγορεύσεις, που ήρθε σε αντιπαράθεση με την τότε ηγεσία του κόμματος.

Μετά την εκλογική αποτυχία της «Συμμαχίας» το 1977, ο «αλαζονικός και ενίοτε υπερφίαλος για τη στρατηγική του σκέψη Χρύσανθος», μελετητής του Κλαούζεβιτς και των στρατιωτικών κειμένων του Μάο Τσε Τουνγκ, του Αλτουσέρ και του Λένιν, «όχι ικανός θεωρητικός, αλλά εξαίρετος συνδικαλιστής», αποχώρησε με την πλειοψηφία της Νεολαίας του «Ρήγα Φεραίου» και δημιούργησε τη «Ρήγας Φεραίος Β′ Πανελλαδική».

Μέλος του κεντρικού γραφείου (με γραμματέα τον Γ. Πιτουρόπουλο), επιδίωξε να εμφανιστεί ως «ο φυσικός ηγέτης της κίνησης, με κληρονομιά την όντως μαχητική στάση του στο Πολυτεχνείο», υποστηρίζουν όσοι θυμούνται εκείνη την εποχή. Τότε αρθρογραφούσε στα περιοδικά «Αγώνας για την κομμουνιστική ανανέωση» και «Σχολιαστής» και πρωτοστατούσε για τη συνεργασία της Β’ Πανελλαδικής με σχήματα όπως η ΕΔΑ και η Σοσιαλιστική Πορεία.

 Tο διδακτορικό
Οταν το πολιτικό του εγχείρημα άρχισε να φθίνει, ο «ωραίος και γλαφυρός στον λόγο, αλλά και βαθιά εκδικητικός Χρύσανθος, απομακρύνθηκε με “πλάγια βήματα”», θυμούνται τότε σύντροφοί του, και αναζήτησε την τύχη του σε Αγγλία και Αμερική. 
Από το London School of Economics και τη Νομισματική Θεωρία και Επιχειρησιακή Ερευνα, ο δρόμος της γνώσης τον οδήγησε στη Νέα Υόρκη για το διδακτορικό του στην Οικονομετρία από το City University και μετά στη Σύγχρονη Θεωρία Ανάλυσης στο Courant School of Applied Mathematics, με έφεση –καθόλου τυχαίο όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων– στη Θεωρία των Παιγνίων και τη Θεωρία του Χάους.

Κατά την παραμονή του στην Αμερική αναμίχθηκε στα της ομογένειας και, όπως λένε όσοι τότε συνομιλούσαν μαζί του, «εκεί έκανε και τη μεγάλη στροφή, γοητεύτηκε από τον Ρίγκαν και αρθρογραφούσε σε έντυπα της ομογένειας φτάνοντας μάλιστα σε διευθυντικές θέσεις». 

Εκείνη την περίοδο γνωρίζεται με τον Αντώνη Σαμαρά, κοινό τους σημείο το κολέγιο, και αρχίζει η περίοδος στενής φιλίας με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο συμφωνούσε στους χειρισμούς του για το Σκοπιανό. Τον ακολούθησε στην Πολιτική Ανοιξη, ενώ είχε πρωτοστατήσει στην Παμμακεδονική Ενωση και στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό.

 Aνακάλυψε την ορθοδοξία
Για πολλούς στην Αμερική «ανακάλυψε και την ορθοδοξία», κινήθηκε στους εκεί εκκλησιαστικούς κύκλους και είχε άριστες σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.
image002
 «Ο υπέρμετρος εγωκεντρισμός του και η βενιζελικής καταβολής αντίληψη της πολιτικής, ότι τη χρησιμοποιούμε χωρίς αρχές, ανάλογα με τη συγκυρία», όπως λένε άλλοτε φίλοι του, αποτυπώθηκαν όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε το εθνικοπατριωτικό «Δίκτυο 21». 
Στόχος του, όπως διακήρυττε, «η δημιουργία ενός μετώπου κατά του ενδοτισμού και όσων ενοχοποιούν τον πατριωτισμό», και συγχρωτίσθηκε μεταξύ άλλων με τον Σαρ. Καργάκο και τον Φ. Κρανιδιώτη.
«Η παρέα του Αντώνη, που τον επηρεάζει αφάνταστα, οι Κρανιδιώτης και Λαζαρίδης…» λένε σήμερα όσοι γνωρίζουν καλά τα της Ν.Δ., χωρίς να απορούν πλέον για τις επιλογές του προέδρου.

«Φίλαρχος, με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν είναι το κέντρο της Γης, έγινε γενίτσαρος, πλέον κινείται στα όρια του φονικού πάθους για τον ΣΥΡΙΖΑ», λένε παλιοί συναγωνιστές του, σχολιάζοντας την στα όρια της προβοκάτσιας επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Απέκτησε το σύνδρομο του εξωμότη, θυμίζει τις αλήστου μνήμης εποχές που, όσοι υπέγραφαν δήλωση μετάνοιας, καλούνταν από τους βασανιστές τους να δείρουν τους συγκρατούμενους φίλους τους».
Οσοι δε είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική, επιμένουν με μια τάση πικρόχολου χιούμορ ότι «το τσελιγκαίικο μουστάκι του προδίδει την καταγωγή του, όσο και αν αρνείται την αριστερή καταβολή του».

Είναι χαρακτηριστικό το πώς συμπεριφέρθηκε στην άλλοτε συναγωνίστριά του στο Πολυτεχνείο, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, όταν αυτή άσκησε κριτική στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.
 «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αηδιαστικό από κάποιον που βλέπει τη χώρα του να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, και κάποιοι να κάνουν ό,τι μπορούν να τη ρίξουν πίσω», είπε. Οντως αηδιαστικό…

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημεριδα των Συντακτών του Σαββατοκύριακου 21-22/92013

18 σχόλια:

  1. Αυτός το φως το είδε. Εσείς στα σκοτάδια του σοσιαλισμού τι κάνετε ακόμα; Σύντροφοι ευτυχώς χάσατε! Σοσιαλισμός δεν υπήρξε ποτέ, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Ασχοληθείτε με την οικολογία, όπως το γυρίσαν στην Ευρώπη. Καραμητραίοι(πολιτικά εννοώ)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον Χρυσανθο Λαζαριδη τον συναντησα σε δυο περιοδους της ζωης μου.
    Η πρωτη ηταν οταν παρουσιαστηκαμε μαζι στο κεντρο νεοσυλλεκτων Κορινθου και ειμασταν μαζι στον εκτο λοχο στο πισω μερος του στρατοπεδου.
    Η δευτερη ηταν που τον εβλεπα στο καφε Ομονοια της Αστοριας και οταν εκανε σχολια μετα τα νεα στο καναλι του Καστανα στην Νεα Υορκη.
    Ποτε δεν ειχα παραπανω απο μια καλημερα μαζι του και δεν εχω καμια διαθεση να τον υπερασπισθω, αλλωστε δεν νομιζω οτι χρειαζεται την υπερασπιση μου.
    Τον δε κυριο Φωτη Παπουλια ουτε τον ειδα ουτε τον ξερω.
    Αυτο που εχω να πω αφου διαβασα το αρθρο του ειναι οτι το κειμενο αυτο ειναι μνημειο ρουφιανιας και μισους.
    Να τον χαιρονται αυτοι που τον εχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ἡ ἀνάρτηση αὐτοῦ τοῦ ἀηδιαστικοῦ ἄρθρου βοηθάει στὴν ἀνύξωση τῆς κριτικῆς σκέψης;
    Εἶναι νηφάλιο καὶ ἐνημερωτικὸ; Θὰ ἤθελα νἀ μάθω τὸ σκεπτικὸ τοῦ ινφογνώμων γιὰ πιὸ λόγο τὸ ἀνάρτησε. Εὐχαριστῶ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Κωνσταντῖνε Ρούμογλου
    "ἡ ἀνάρτηση αὐτοῦ τοῦ ἀηδιαστικοῦ ἄρθρου βοηθάει στὴν ἀνύξωση τῆς κριτικῆς σκέψης;": ΝΑΙ, αλλά, γιατί το βρίσκεις εσύ "αηδιαστικό"; δεν μας λες;

    "Εἶναι νηφάλιο καὶ ἐνημερωτικὸ;": ΝΑΙ,είναι.

    "Θὰ ἤθελα νἀ μάθω τὸ σκεπτικὸ τοῦ ινφογνώμων γιὰ πιὸ λόγο τὸ ἀνάρτησε.":
    δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Φιλοξενούμε και άρθρα του Χ. Λαζαρίδη.
    Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε σε όψιμη θέση στην Εφημερίδα των Συντακτών και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να το στερούνται οι αναγνώστες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με την ιδια λογικη Κριστιαν γιατι στερεις τους αναγνωστες σας απο αρθρα της Χρυσης Αυγης η΄της κυριας Λε Πεν αφου κατεχεις και το σχετικο Γαλλικο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Vassilios Goutzinopoulos
    Έχω αναρτήσει πολλά άρθρα της Μαρίνας Λεπέν που θεώρησα πολύ ενδιαφέροντα.
    Δυστυχώς μου έλειπε χρόνο να μεταφράσω τότε (προεδρικές εκλογές) το πρόγραμμα της για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας, και ανάρτησα επίσης πολλά βίντεο όπου μιλά για την μετανάστευση και τους μουσουλμάνους. Περαιτέρω οφείλω να πω επίσης ότι οι πολλές αναρτήσεις μου από το ιστολόγιο "Égalité & Réconciliation` δεν απέχουν πολύ από τις θέσεις της για τη Συρία, το Ιράν, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Τη θεωρώ μεγάλη πατριώτισσα για τη Γαλλία και παράδειγμα για μας.

    Από το ιστολόγιο της Χ.Α., έχω αναρτήσει ορισμένα άρθρα, για τη Βόρεια Ήπειρο και λίγα άλλα. Η τελευταία ανάρτηση μου ήταν το βίντεο με τον Σταύρο Λυγερό.

    Πάντως, γενικά αποφεύγουμε να αναρτήσουμε άρθρα από τα ιστολόγια των κομμάτων.

    Από τι καταλαβαίνω, είσαι από τους νέους αναγνώστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγγνωμη αλλα μεροκαματο πως εβγαζε αυτος ο αργοσχολος??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To πιο δύσκολο πράγμα που αντιμετωπίζεις με έναν αριστερό είναι ο διάλογος ή συμφωνείς μαζί του ή είσαι ένα τίποτα, αυτό συμβαίνει και με το θέμα Λαζαρίδη, τον πρώην σύντροφό τους, ειδικά τώρα που χαρακτήρισε άκρο το ΣΥΡΙΖΑ, κατά τα άλλα είναι όλοι τους ''αντιφασίστες'', νομίζω ότι στην πράξη είναι όλοι τους κομουνιστές σε διάφορες παραπλανητικές μεν εκδόσεις, αλλά όλοι τους με την πλέον γνήσια πάντα φασιστική αντίληψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγκατοικε,

    αυτο που τους ποναει περισσοτερο στον Συριζα ειναι οτι ο Λαζαριδης, ως πρωην συντροφος, ξερει μεσα και εξω τ'απλυτα τους.
    Και ειναι παγια τακτικη ολων των εκφανσεων του κομμουνιστικου χωρου να ριχνουν τονους λασπης οταν θελουν να εκμηδενισουν καποιον.
    Ειμαι σιγουρος οτι ενα απο τα κοινα χαρακτηριστικα γνωρισματα της θεωριας των δυο ακρων ειναι και αυτο. Και ας μην ξεχναμε το ρηθεν απο τον Γκεμπελς "ριξε-ριξε λασπη, ολο και κατι θα κολλησει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Αδόνιος

    Πριν βιαστείς να χαρακτηρίσεις κάποιον αργόσχολο, θα μπορούσες να κάνεις μία έρευνα. Αλλά μάλλον προτιμάς την μασημένη τροφή. Ή κάνω λάθος;

    _________________________________

    Ως προς το άρθρο: Τα περί Λαζαρίδη μού είναι παντελώς αδιάφορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Nativist

    ...Εργάστηκε ως χρηματιστηριακός αναλυτής και δημοσιογράφος στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ...Συνεργατης εφημεριδων κλπ

    Ετσι λεει. Ποσα χρονια δηλαδη εργασθηκε και αυτου του ειδους η εργασια σε βαζει σε σκεψεις. Γιατι οικονομικα υποτιθεται σπουδασε ο ανθρωπος (αντε να ειργαζετο ως στελεχος εταιρειας, τραπεζης κλπ). Δικαιουμαι λοιπον να εκτιμησω οτι ολο και σε καποιο πρυτανειο θα εσιτιζετο. Εκει στα χρηματιστηριακα γραφεια συναντα κανεις συγκεκριμενης εκπορευσεως ατομα. Ο νοων νοειτω. Και μην προτρεχετω η γλωττα της διανοιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν εσύ δεν διάβαζες τα άρθρα του, βιβλίο του, συμμετοχή σε συλλογικά βιβλία, δεν παρακολουθούσες την τηλεοπτική εκπομπή που έκανε πριν χρόνια με τον Παπαγιαννίδη κλπ., δεν φταίει ο Λαζαρίδης, αλλά η άγνοιά σου.

    Ουδέποτε ασχολήθηκε με χρηματηστηριακά (θα το ήξερες, αν τον παρακολουθούσες) και τα άρθρα του ήσαν πολιτικές αναλύσεις ως επί το πλείστον. Η εξαγωγή αυθαιρέτων συμπερασμάτων, δείχνει μάλλον επιπολαιότητα, άρα κράτα για δικού σου την συμβουλή " μην προτρεχετω η γλωττα της διανοιας", την έχεις απόλυτη ανάγκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πονάει πολύ το εν λόγω άρθρο,
    επειδή η αλήθεια πονάει πολύ...
    Θα πρέπει όμως να το συνηθίσετε αγαπητοί νεοφιλελε-κεντρο-ακροδεξιούληδες συν-σχολιαστές...
    επειδή οι αλήθειες που θα βγουν σύντομα για την παράταξή σας και τους αρχηγούς σας θα πονάνε για πάντα...

    Και κάτι ακόμη για το σύγχρονο Γεώργιο Αμιρούτζη του (Ποντιακού κι όχι μόνο) Ελληνισμού:

    Ολύμπιος Δαφέρμος:
    «Παλιέ συναγωνιστή Χρύσανθε Λαζαρίδη σε αγνοώ. Για μένα δεν υπάρχεις»
    http://socialpolicy.gr/2013/09/%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ μάγκας ο Λαζαρίδης ! Τον παρακολουθώ χρόνια.Για το Δίκτυο 21 είχα διαβάσει μαθητής λυκείου το 1999 και είχε γοητευθεί.Τότε με τα γεγονότα Οτσαλάν γιουγκοσλαβίας και λοιπά.Ο πρώτος μου υπολογιστής είχε σύνδεση με το δίκτυο 21...Παιδί της Ελλάδας.Όσο ανήσυχη είναι η Ελλάδα τόσο ανήσυχος κι ο ίδιος.Τελικά θα ηρεμίσουμε ποτέ ως χώρα εσωτερικά και εξωτερικά? Πολύ αμφιβάλω.Το έχει η μοίρα μας και η γεωγραφική μας θέση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καπου εχουμε χασει την μπαλα.
    Αφου για τον κ.Δαφερμο ο Λαζαριδης δεν υπαρχει, προς ποιον απευθυνεται η επιστολη του ? Σε ανυπαρκτο ?
    Εκτος και αν ειναι υπαρκτος, πολυ πιο υπαρκτος απο οτι οι Συριζαιοι τολμουν να παραδεχθουν.
    Τοσο υπαρκτος που βαζουν τους ρουφιανους τους να ασχημονουν επικαλουμενοι ανωνυμους παλιους συντροφους του Λαζαριδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μεγάλη λατρεία τούχεις του Λαζαρίδη, Κουζινόπουλε. Θα ζηλέψουν ο Φαήλος, ο ΄Αδωνις και τα άλλα παιδιά...
    Πάντως δεν την είπε έτσι αυτή την παρόλα ο Γκαίμπελς. Λάθος το άκουσες στο καφενείο της Αστόρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αστεριε συγχαρητηρια. Αργησες βεβαια κοντα 2 και 1/2 χρονια, αλλα τελικα τα διαβασες τα γραφομενα μου και εβγαλες και φοβερο συμπερασμα. Αστεριος ονομα και πραμα.

      Διαγραφή
  17. Μεγάλη λατρεία τούχεις του Λαζαρίδη, Κουζινόπουλε. Θα ζηλέψουν ο Φαήλος, ο ΄Αδωνις και τα άλλα παιδιά...
    Πάντως δεν την είπε έτσι αυτή την παρόλα ο Γκαίμπελς. Λάθος το άκουσες στο καφενείο της Αστόρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.