9/9/13

Συρία: Μαίνονται οι μάχες για τον έλεγχο της χριστιανικής πόλης Μααλούλα

H χριστιανική πόλη Μααλούλα με τα φημισμένα μοναστήρια της
Ένας Γερμανός τζιχαντιστής τραυματίστηκε σε επίθεση στη Συρία.
Ο συριακός στρατός εξαπέλυσε σήμερα επίθεση για να ανακαταλάβει την ιστορική χριστιανική πόλη Μααλούλα, βόρεια της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τις τελευταίες έξι ημέρες η Μααλούλα έχει αλλάξει χέρια τρεις φορές μεταξύ των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών, κάποιοι από τους οποίους συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Η ένταση των μαχών για τον έλεγχο της πόλης αυτής οφείλεται στη στρατηγική της θέση, κοντά στον δρόμο που οδηγεί από τη Δαμασκό στην Χομς.

Το Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι ο τακτικός στρατός και πολιτοφυλακές που είναι πιστές στον Άσαντ εισήλθαν ξανά στη Μααλούλα νωρίς το Σάββατο, όμως αποσύρθηκαν το απόγευμα όταν οι αντάρτες έφεραν ενισχύσεις.

Παρόλα αυτά οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς και τις μάχες εκ του συστάδην εναντίον των ανταρτών στα περίχωρα της πόλης την Κυριακή και σήμερα, δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της πόλης έχουν πλέον κοπάσει.

Στη Μααλούλα βρίσκονται αρκετές εκκλησίες και σημαντικά μοναστήρια, όπως το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας (Μαρ Τάκλα), το οποίο επισκέπτονται τόσο χριστιανοί όσο και μουσουλμάνοι, καθώς έχει τη φήμη ότι είναι ένας ιερός τόπος όπου γιατρεύονται οι ασθενείς.

Μεγάλος αριθμός των κατοίκων της Μααλούλα, καθώς και των Σάρχα και Τζαμπααντίν, δύο γειτονικών σουνιτικών πόλεων, μιλούν αραμαϊκά, τη γλώσσα του Χριστού.

Ο Άμπντελ Ράχμαν δήλωσε ότι 18 αντάρτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του Σαββάτου, όμως δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τις απώλειες που είχε υποστεί ο τακτικός στρατός.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Μααλούλα απομακρύνθηκαν από την πόλη την προηγούμενη Τετάρτη όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

Η ηγουμένη του μοναστηριού της Αγίας Θέκλας διέψευσε πάντως τους ισχυρισμούς φιλοκυβερνητικών ομάδων ότι οι αντάρτες λεηλάτησαν χριστιανικά ιερά μνημεία.

Στο μεταξύ ένας γερμανός ράπερ που προσηλυτίστηκε στο ισλάμ και έγινε μέλος μιας ομάδας τζιχαντιστών που μάχεται στη Συρία το καθεστώς Άσαντ τραυματίστηκε σε μια αεροπορική επιδρομή, όπως ανακοίνωσε η ομάδα Λαός του Αβραάμ.

Ο Γερμανός, που αυτοαποκαλούταν Ντέσο Ντογκ, κρυβόταν μαζί με άλλους αντάρτες σε ένα σπίτι «το οποίο επλήγη από μια αεροπορική επιδρομή και βομβαρδισμούς», αναφέρει η ομάδα των τζιχαντιστών σε ανακοίνωσή της στο Facebook.

Η ομάδα Λαός του Αβραάμ δεν διευκρίνισε σε ποια περιοχή της Συρίας σημειώθηκε η επίθεση όπου τραυματίστηκε ο Γερμανός.

Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.