30/9/13

Ομπάμα με Νετανιάχου για το Ιράν

Obama-Netaniaxou-knoller01-30september2013 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προέτρεψε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να διατηρήσει ή να κλιμακώσει τις κυρώσεις που εφαρμόζονται κατά του Ιράν, σε περίπτωση που η Τεχεράνη εμμείνει στην ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος κατά τη διάρκεια των επικείμενων συνομιλιών της με τη Δύση, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο, και το Πρακτορείο Reuters.

Επιδιώκοντας να διασκεδάσει τους ισραηλινούς φόβους για μία πιθανή αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν, ο Ομπάμα επεσήμανε πως η Τεχεράνη θα πρέπει να αποδείξει την ειλικρίνειά της μέσω συγκεκριμένων πράξεων και όχι μόνον με τα λόγια, κι επιπλέον υποσχέθηκε πως θα διατηρήσει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, περιλαμβανομένης και της στρατιωτικής απάντησης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έφθασε στον Λευκό Οίκο, όπου αυτή την ώρα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, κύριο θέμα των οποίων θα αποτελέσει το Ιράν και οι πιέσεις εναντίον του εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος, μεταδίδουν οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι.

Η μαύρη λιμουζίνα που μετέφερε τον Ισραηλινό ηγέτη έφθασε λίγο μετά τις 11:15 (ώρα Ουάσιγκτον) μπροστά στην είσοδο της ανατολικής πτέρυγας του Λευκού Οίκου κι ο Νετανιάχου εισήλθε στην προεδρική κατοικία χωρίς να κάνει δηλώσεις. Οι δύο ηγέτες, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται τρεις ημέρες μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν την Παρασκευή ο Ομπάμα με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί. Ο Ομπάμα αναμένεται να προσπαθήσει να καθησυχάσει τον Νετανιάχου ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει τις πιέσεις κατά του Ιράν, καθώς το πρόσφατο γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχίες στην ισραηλινή πλευρά για μία πιθανή προσέγγιση των δύο χωρών, των οποίων οι διπλωματικές σχέσεις έχουν διακοπεί από την 7η Απριλίου 1980.

Ο Ομπάμα αναμένεται να εκφράσει την κατανόησή του απέναντι στις ανησυχίες του Νετανιάχου για το Ιράν —παραδοσιακό εχθρό του Ισραήλ— όμως πρόκειται να του διαμηνύσει εξίσου την πρόθεσή του να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Ροχανί και θα προτρέψει μάλιστα και τον συνομιλητή του να πράξει το ίδιο, σημείωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πηγή: AFP, Reuters, ANA-MPA – Photo via @MarkKnoller
Read more: http://mignatiou.com/?p=13413#ixzz2gPFHH9Ta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.