9/9/13

Χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία για τα χημικά η Δαμασκός

Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας
EPA/SERGEI ILNITSKY
O σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ και ο ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ κατά την σημερινή τους συνάντηση.
Τη ρωσική πρωτοβουλία για την αποτροπή μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, μέσω διεθνούς ελέγχου του χημικού οπλοστασίου της χώρας, χαιρέτισε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Αλ Μουάλεμ, ο οποίος είχε νωρίτερα επαφές με το ρώσο ομόλογό του, Σεργκεί Λαβρόφ.
Ο κ. Μουάλεμ έπλεξε το εγκώμιο του Κρεμλίνου για την «προσπάθειά του να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση εναντίον της Συρίας», όπως σημείωσε.
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η πρόταση μπορεί πράγματι να αποτρέψει ένα στρατιωτικό χτύπημα κατά της Συρίας, ωστόσο δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ την αποδέχεται άνευ όρων.
«Δηλώνω ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία χαιρετίζει τη ρωσική πρωτοβουλία, ξεκινώντας από την έγνοια της συριακής ηγεσίας για τους πολίτες μας και την ασφάλεια της χώρας μας και με δεδομένη την εμπιστοσύνη μας στη σοφία της ρωσικής ηγεσίας, η οποία προσπαθεί να αποτρέψει μια αμερικανική επίθεση κατά του λαού μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει, νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι θα ενθάρρυνε τη Συρία να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή επιστασία εάν αυτό ήταν ικανό να αποτρέψει στρατιωτικά χτυπήματά εναντίον της Δαμασκού.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κάλεσε τους εκπροσώπους του Τύπου για να ανακοινώσει τη σχετική πρόταση, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ανέμενε μια «γρήγορη και, ελπίζουμε, θετική απάντηση» από πλευράς Συρίας.
Ο αμερικανός ομόλογος του κ. Λαβρόφ, Τζον Κέρι, είχε δηλώσει το μεσημέρι ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ θα μπορούσε να αποφύγει ένα αμερικανικό χτύπημα, εάν παρέδιδε όλο του το χημικό οπλοστάσιο εντός μίας εβδομάδας, ωστόσο στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν επρόκειτο για μία επίσημη πρόταση.
Αμερικανός αξιωματούχος, πάντως, δήλωσε, το βράδυ της Δευτέρας, ότι οι ΗΠΑ «θα παρακολουθήσουν» την εξέλιξη του ρωσικού σχεδίου - πρότασης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Για «εξονυχιστική εξέταση» του ρωσικού σχεδίου έκανε λόγο αμερικανός αξιωματούχος και στο πρακτορείο Associated Press.

Ιντρίς: «Ψεύτες» Πούτιν και Άσαντ
Ο ανώτατος διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, βασικού στρατιωτικού βραχίονα της συριακής αντιπολίτευσης,Σαλίμ Ιντρίς, κάλεσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκ νέου τη Δύση σε χτυπήματα κατά του καθεστώτος, ενώ χαρακτήρισε «ψεύτες» τους προέδρους της Συρίας και της Ρωσίας, κ.κ. Άσαντ και Πούτιν αντίστοιχα.
«Καλούμε σε χτυπήματα και προειδοποιούμε τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς Άσαντ λέει ψέματα, με τον ψεύτη Πούτιν να είναι ο δάσκαλός του. Ο Πούτιν είναι ο μεγαλύτερος ψεύτης», σημείωσε ο κ. Ιντρίς, μιλώντας στο δίκτυο Al Jazeera.
Κάμερον: Να μην χρησιμεύσει ως αντιπερισπασμός
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, όμως υπογράμμισε ότι η σχετική συζήτηση δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού.
«Αν η Συρία έθετε το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, προφανώς θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο κ. Κάμερον απευθυνόμενος στο βρετανικό κοινοβούλιο.
«Όμως πρέπει να προσέξουμε αυτό να μην αποτελέσει μια τακτική αντιπερισπασμού για να συζητήσουμε κάτι άλλο αντί για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας», συμπλήρωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Εν αναμονή πρότασης και από πλευράς ΟΗΕ
Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει για το θέμα της Συρίας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να ζητήσει να μεταφερθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ σε συριακές πόλεις όπου θα είναι εφικτό να αποθηκευτούν με ασφάλεια και να καταστραφούν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπαν είπε ότι είναι πιθανό να καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει από τη Συρία να υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα η οποία απαγορεύει την ανάπτυξη, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ο γ.γ. του ΟΗΕ είπε ότι θα μπορούσε να εισηγηθεί τη δημιουργία ζωνών υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, στις οποίες θα μεταφέρονταν και θα καταστρέφονταν τα αποθέματα του συριακού καθεστώτος.
Η πρόταση ενδέχεται να γίνει εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, με απώτερο στόχο να ξεπεραστεί η «ενοχλητική παράλυση» του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αυτή πάντως θα είναι μία από τις πολλές προτάσεις που σχεδιάζει να κάνει ο κ. Μπαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν οι επιθεωρητές επιβεβαιώσουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

2 σχόλια:

  1. Ουσιαστικά είναι κάτι που συμφέρει το Ισραήλ.Θέτει τον Άσσαντ επικεφαλής της Συρίας και όχι την Αλ Κάιντα χωρίς όμως να έχει ικανά όπλα να το απειλήσει.Καθώς τα χημικά όπλα ήταν το μόνο σοβαρό όπλο που μπορούσε να αντιπαρατεθεί στα πυρηνικά και συμβατικά όπλα του Ισραήλ που υπερτερούσαν.Και το σημαντικότερο χωρίς να πέσει ούτε μία βόμβα.Αν είχε μελετηθεί εκ των προτέρων η κίνησις πρόκειται για δαιμονιώδη σκέψη και εκτελέση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπό την πίεση Ρώσων και Δυτικών, Ο Άσαντ θα υποβαθμίσει το κράτος του σε προτεκτοράτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.