27/9/13

Στα μέσα Οκτωβρίου οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιραν

Όπως συμφώνησε η ομάδα των έξι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στα μέσα Οκτωβρίου οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιραν
Στα μέσα Οκτωβρίου συμφώνησαν να ξεκινήσουν «ουσιαστικές συνομιλίες» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία (η «Ομάδα των Έξι») και το Ιράν, μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους στον ΟΗΕ.

Η συνάντηση του αμερικανού Τζον Κέρι με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Ζαρίφ ήταν η πλέον υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων ΗΠΑ και Ιράν τα τελευταία 30 χρόνια. Ουσιαστικά, οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών κινούνται κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Το κλίμα στην πολυμερή συνάντηση ήταν συγκρατημένα θετικό. Όπως ανακοίνωσε η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον, συμφωνήθηκε ο νέος γύρος συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα να ξεκινησει από τη Γενεύη, με συναντήσεις στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Μετά τη συνάντηση, ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες με τον Ζαρίφ -με τον οποίο κάθισαν σε διπλανές θέσεις, αντάλλαξαν χειραψία και είχαν και σύντομη συζήτηση μετά την πολυμερή συνομιλία.

«Εννοείται ότι μία συνάντηση και η αλλαγή ύφους, η οποία είναι καλοδεχούμενη, δεν απαντά σε όλα τα ζητήματα, και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει» σημείωσε ο Κέρι.

Εξίσου συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο Ζαρίφ. «Είμαι ικανοποιημένος με αυτό το πρώτο βήμα, τώρα πρέπει να δούμε εάν τα θετικά λόγια μπορούν να συνδυαστούν με σοβαρές δράσεις για να προχωρήσουμε» είπε, λέγοντας συγκεκριμένα πως «καθώς προχωρούμε, χρειάζεται να αίρονται κυρώσεις και στο τέλος να αρθούν πλήρως».

ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Η υλοποίηση ενός προληπτικού κτυπήματος από τις ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εκτιμάται ότι θα επιφέρει και στις δύο χώρες περισσότερη ζημιά παρά όφελος. Στην περίπτωση αυτή, ένας από τους δύο ή και οι δύο θα πρέπει να αποφασίσουν ότι επιβάλλεται να δράσουν μη ορθολογικά. Συνεπώς, μπορούμε αρκετά ασφαλώς να συμπεράνουμε ότι, από δω και πέρα ο δρόμος για τη διπλωματία είναι ανοικτός, καθώς και οι δυο πλευρές, ως ορθολογικοί δρώντες, δείχνουν να επιθυμούν πραγματικά την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών με ειρηνικά μέσα και τη διασφάλιση των εθνικών τους συμφερόντων τόσο στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όσο και διεθνώς.
    Ιράν: Ο Επόμενος Στόχος των ΗΠΑ;
    http://infognomonpolitics.blogspot.fi/2009/10/blog-post_8288.html#.UkUxyoamFso

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.