30/9/13

Ως είχαν οι σχεδιασμοί

Α. Νεοφύτου: Το κράτος δεν στηρίζεται μόνο σε ένα οικόπεδο
Τα μικρότερα κοιτάσματα του οικοπέδου 12, τα οποία θα ενωθούν στην πλατφόρμα της «Αφροδίτης», φαίνεται να είναι αρκετά για να ξανανεβάσουν την ποσότητα στους αρχικούς υπολογισμούς

Έστω κι αν τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδο 12 δεν είναι τα αναμενόμενα, δεν μπορούν να αλλάξουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Εμπορίου έχει συγκαλέσει σύσκεψη για την ερχόμενη Τετάρτη, στο Υπουργείο Εμπορίου, για να ενημερώσει τα κόμματα για τα αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης. Πρόσθεσε πως έστω και αν τα αποτελέσματα της γεώτρησης είναι αυτά που δημοσιεύθηκαν, «θεωρώ πως πρέπει να δούμε το ζήτημα μέσα από μια ευρύτερη εικόνα και πραγματικότητα». Όπως είπε, «η κυπριακή Δημοκρατία έχει δεκατρία ενεργειακά οικόπεδα. Υπάρχουν και άλλα ενεργειακά οικόπεδα στην ευρύτερη ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Άρα», πρόσθεσε, «δεν μπορεί ο σχεδιασμός του κράτους να στηριχθεί μόνο σε ένα οικόπεδο».

Εγκαταστάσεις για όλα
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου σε πολλά άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμβόλαια για άλλα πέντε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, τρία με την ΕΝΙ-KOGAS και άλλα δύο με την Τotal. Είπε, επίσης, ότι «κάποιοι ειδικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και κοιτάσματα πετρελαίου». Επανέλαβε ότι έστω και αν είναι αυτά τα δεδομένα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, «δεν μπορούν να αλλάξουν τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς γιατί», όπως εξήγησε, «η εγκατάσταση υποδομών για υγροποίηση φυσικού αερίου έτσι και αλλιώς δεν θα γινόταν μόνο για τις ποσότητες του οικοπέδου 12.
»Θα είναι μια υποδομή που θα πρέπει να εξυπηρετήσει όλα τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και μια υποδομή που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ενδεχόμενη συνεργασία της Κύπρου μαζί με το Ισραήλ, για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας», είπε. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε ότι «είναι γι’ αυτό που πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και απλώς φέρνω στη μνήμη ολονών μας το πόσες φορές θεωρητικά πουλήσαμε το φυσικό αέριο του οικοπέδου 12 και πόσες φορές θεωρητικά διώξαμε την Τρόικα».

Το διορθώνουν τα μικρά κοιτάσματα

Την ίδια θέση είχε ήδη εκφράσει ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Τσαρλς Έλληνας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην «Κυριακάτικη Σημερινή» (σ.σ. το β’ μέρος της βρίσκεται στη διπλανή σελίδα). Αναφερόμενος στα μικρά κοιτάσματα που εντοπίστηκαν στο οικόπεδο 12, ο κ. Έλληνας είχε πει πως «τα κοιτάσματα αυτά δεν είναι και τόσο μακριά από την ''Αφροδίτη''. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ενωθούν πάνω στην πλατφόρμα της ''Αφροδίτης'' με υπόγειο αγωγό. Αυτό το ζήτημα είναι συναφές και με την πραγματική ποσότητα του φυσικού αερίου του τεμαχίου 12. Είπαμε πως οι ποσότητες κινούνται μεταξύ του 5 και του 8.
Το γεγονός πως έχουμε κι άλλο φυσικό αέριο στο ίδιο οικόπεδο, αποκαθιστά τους αρχικούς υπολογισμούς για τις ποσότητές μας», εξήγησε περαιτέρω. Ερωτηθείς κατά πόσον το μικρότερο απ’ όσο αρχικά υπολογιζόταν κοίτασμα της «Αφροδίτης» ανατρέπει τους σχεδιασμούς μας, ο κ. Έλληνας απάντησε: «Πρέπει να είναι πολύ πιο μικρό από 5 για να τους ανατρέψει. Αν είμαστε κοντά στο 5, λίγο πάνω ή λίγο κάτω, τότε με τα επιπλέον μικρά κοιτάσματα, τα πράγματα θα είναι μια χαρά. Οι πιθανότητες να είναι πολύ μικρό και να μην έχουμε καθόλου στα άλλα κοιτάσματα είναι ελάχιστες. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί σε σχέση με τους σχεδιασμούς είναι η πιθανή καθυστέρηση».

Μοναδική ευκαιρία
Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου δήλωσε, από πλευράς του, πως «καλούμαστε να αδράξουμε τις μοναδικές ευκαιρίες που διαμορφώνονται από τις διεθνείς εξελίξεις και το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε, παράλληλα, ότι ο εντοπισμός υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ δημιουργεί νέα δυναμική και αναδύονται συνθήκες ενεργειακής συνεργασίας με άλλα γειτονικά κράτη, αλλά και φίλες χώρες, που έχουν συμφέροντα μέσω των εταιρειών τους, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.