17/9/13

Μια ακτινογραφία του πληθυσμού της σημερινής Ελλάδας

Γιώργος Ντελαστίκ
Πόσος είναι ο πληθυσμός, ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας; Πόσοι από τους κατοίκους αυτούς είναι Ελληνες και πόσοι ξένοι που ζουν νόμιμα στη χώρα μας; Από ποιες χώρες προέρχονται; Υπάρχει πολιτιστικό χάσμα με τους μετανάστες; Αυτά και πολλά παρόμοια ερωτήματα για τα οποία όλοι μας έχουμε μια γενικά σωστή, αλλά συνήθως συγκεχυμένη και όχι εδραζόμενη σε στατιστικά στοιχεία άποψη, αποκτούν δραματική πολιτική, οικονομική και κοινωνική οξύτητα στις συνθήκες της μαινόμενης και διαρκώς βαθύτερης οικονομικής κρίσης.

Είναι χρήσιμο επομένως να παρουσιάσουμε συνοπτικά και συγκεντρωμένα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από την απογραφή του 2011 ώστε ο προβληματισμός, οι συζητήσεις και οι διαμορφούμενες απόψεις να στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε υποθέσεις. Ας αρχίσουμε από το θεμελιωδέστερο των ερωτημάτων: πόσοι άνθρωποι ζουν στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι πεντακάθαρη: 10.815.197 άτομα, τα 5.302.703 των οποίων είναι άνδρες (το 49%) και τα 5.512.494 (το 51%) είναι γυναίκες. Το δεύτερο, συχνά υποβαλλόμενο με αγχωτικό τρόπο, ερώτημα είναι μήπως έχουμε ήδη γίνει μια πολυεθνική κοινωνία.

Πόσοι είναι οι Ελληνες και πόσοι οι ξένοι που ζουν στην πατρίδα μας; Προσοχή, εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στην απάντηση που ακολουθεί δεν συμπεριλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος των λαθρομεταναστών, οι οποίοι δεν απογράφηκαν. Από τα 10,8 εκατομμύρια λοιπόν τα 9.903.268 έχουν ελληνική υπηκοότητα - δηλαδή το 91,6% του μόνιμου πληθυσμού είναι Ελληνες. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό και διαλύει τους φόβους περί του αν απειλείται η ελληνικότητα της χώρας. Η Ελλάδα δηλαδή συνεχίζει να είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εθνική συνοχή.

Οι υπόλοιποι 911.929 κάτοικοι της χώρας είναι ξένοι, έχουν δηλαδή άλλη υπηκοότητα. Κοιτώντας την εθνικότητά τους διαπιστώνουμε ότι πάνω από το 80% των ξένων που ζουν στη χώρα μας είναι Ευρωπαίοι, πάνω από 750.000 άτομα. Ολοι κι όλοι δηλαδή οι Ασιάτες, οι Αφρικανοί και οι Αμερικανοί είναι γύρω στις 150.000 άτομα, αριθμός ασήμαντος. Σε καμιά περίπτωση δηλαδή η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μεταναστών τους οποίους να χωρίζει αγεφύρωτο πολιτιστικό χάσμα με τον ντόπιο πληθυσμό.

Μάλιστα, από τις 750.000 των Ευρωπαίων μεταναστών στη χώρα μας πάνω από 600.000 είναι Βαλκάνιοι και περίπου 70.000 προέρχονται από τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσία, Μολδαβία). Αν σε αυτούς προστεθούν και καμιά σαρανταριά χιλιάδες Δυτικοευρωπαίοι με επικεφαλής 15.386 Βρετανούς και 10.778 Γερμανούς που ζουν μόνιμα στη χώρα μας, είναι προφανές ότι η μετανάστευση στην Ελλάδα είναι σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση.

Οι 34.177 Πακιστανοί μετανάστες ακολουθούμενοι από 11.333 Ινδούς και 11.076 Μπανγκλαντέσιους συν 10.455 Αιγύπτιους και 9.804 Φιλιππινέζους είναι οι μεγαλύτερες εθνικές ομάδες μεταναστών ασιατικής και αφρικανικής προέλευσης. Οι αριθμοί και η εξαντλητική παράθεσή τους σίγουρα κουράζουν, αποτελούν όμως ακαταμάχητο επιχείρημα για την απόδειξη του ισχυρισμού ότι η μετανάστευση στην Ελλάδα δεν προκαλεί πολιτιστικά ρήγματα αβυσσαλέας διαφοράς νοοτροπίας μεταξύ μεταναστών και ντόπιου πληθυσμού. Η σοβαρότερη ιδιομορφία της μετανάστευσης στην Ελλάδα είναι η όντως εξαιρετικά μεγάλη όσμωση μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, η οποία υπάρχει επί αιώνες. Οι Αλβανοί που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα φτάνουν το... μισό εκατομμύριο - 480.824 άτομα για την ακρίβεια! Αποτελούν έτσι το 52,7% όλων των ξένων κατοίκων της Ελλάδας, ποσοστό ομολογουμένως άκρως εντυπωσιακό.

Στη δεύτερη θέση, όπως θα το περίμενε κανείς, βρίσκονται οι μετανάστες από τη Βουλγαρία με 75.915 άτομα (ποσοστό 8,3% του συνόλου των ξένων) και στην τρίτη θέση οι Ρουμάνοι με 46.253 μετανάστες και ποσοστό 5,1% των ξένων. Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι ακόμη και η νόμιμη μετανάστευση γειτονικών λαών δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα. Κατά την άποψή μας όμως η παρουσία στη χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων Αλβανών μεταναστών, κατά τεκμήριο νέων σε ηλικία, με επακόλουθο την άνδρωση ολόκληρης γενιάς παιδιών αλβανικής καταγωγής στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής παιδείας, συνιστά απείρως ισχυρότερο όπλο πολιτιστικής και εν τέλει πολιτικής επιρροής για ένα σοβαρό κράτος παρά «απειλή», όπως την εμφανίζουν καθυστερημένες και σκοταδιστικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

ΕΘΝΟΣ

12 σχόλια:

  1. Πόσοι όμως είναι οι παράνομοι μετανάστες είναι το θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα πράγματα είναι πολύ απλά! Ας αφήσουμε τήν αναξιόπιστη ΕΛΣΤΑΤ και ας αντλήσουμε στοιχεία από άλλες πηγές (άλλωστε ο ξένος όντας παράνομος απέφυγε να απογραφεί γιατί όταν απογράφεσαι δηλώνεις τα στοιχεία σου, δηλ. όνομα, επώνυμο, κατοικία κλπ). Ας αντλήσουμε πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα τήν ποσοστιαία και ποσοτική σύνθεση τών σχολείων! τότε θα διαπιστώσουμε αμέσως τι συμβαίνει. Συνιστώ στον εξαίρετο δημοσιγράφο κ. Δελαστικ να περιμένει τα μεσημέρια έξω από οποιοδήποτε νηπιαγωγείο, παιδικό σταθμό κλπ, κυρίως τής επαρχίας, γιά να διαπιστώσει σε ποιά γλώσσα μιλάνε οι μαμάδες στα παιδάκια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλά όμως το πρόβλημα δεν είναι οι άνθρωποι, το πρόβλημα είναι η πολιτική που ακολουθείται, πρόβλημα δεν είναι ο Πακιστανός, ο Αλβανός, ο Ρουμάνος, ο Άγγλος, ο Ιταλός, πρόβλημα είναι πως διαχειρίζεται την μετανάστευση η πολιτεία και πως αντιμετωπίζει η ίδια η πολιτεία την ελληνικότητά της, αν υπάρχει σωστή πολιτική, όλοι αυτοί μπορεί να γίνουν και Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπαρχουν πολλοί Αλβανοί ελληνικής καταγωγής και δεν έχω ποτέ πρόβλημα με αυτούς ( Ελληνες είναι )
    Οι υπόλοιποι Αλβανοί , Βούλγαροι ,Πακιστανοί και μπανγκλαντες είναι μουσουλμάνοι και τουσκοφιλοι
    Εδώ είναι το πρόβλημα, το Ισλάμ θέλει να κατάπιει την Ελλάδα είτε το καταλαβαίνετε είτε όχι
    Πρόσθεσε άλλο ένα εκατομμύριο και μισό παρανόμων τουρκοειδων που συνεχίζει να αντλιται καθημερινώς , υπάρχει ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα .
    Πρέπει να υπάρχει ανησυχία όχι καθησιχασμος .
    Σας ευχαριστώ για την ώρα που πήρατε να γράψετε το άρθρο ,μα επιτρέψτε μου να διαφώνησω, κύριε Ντελαστικ . Ωραίο όνομα ... γαλλικό ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το σπουδαιότερο που όλοι πρέπει να μην ξεχνάτε
    είναι ότι Ελληνας γεννιέσαι............,,.,,,,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι στατιστικές δεν μπορούν να δώσουν σαφή εικόνα του πληθυσμού της Ελλάδος εφόσον δεν συμπεριλαμβάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και μερικά εκατομμύρια λαθρομεταναστών. Επίσης η απογραφή πληθυσμού καταγράφει την υπηκοότητα των ανθρώπων και όχι την καταγωγή. Οπόταν ένα σημαντικό ποσοστό του 91,6% που αναφέρει ο Δελαστίκ ως Έλληνες μπορεί κάλλιστα να μην είναι Έλληνες στην καταγωγή αλλά μόνο στα χαρτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ολοι κι όλοι δηλαδή οι Ασιάτες, οι Αφρικανοί και οι Αμερικανοί είναι γύρω στις 150.000 άτομα, αριθμός ασήμαντος. Σε καμιά περίπτωση δηλαδή η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μεταναστών τους οποίους να χωρίζει αγεφύρωτο πολιτιστικό χάσμα με τον ντόπιο πληθυσμό."

    Μέσα σε περίπου 3.000.000 λαθρομεταναστών, που έχουν καταλάβει την χώρα και εκ των οποίων περίπου 700.000 έχουν καταφέρει να πάρουν άδεια παραμονής, "όλοι κι όλοι (δηλαδή) οι Ασιάτες, οι Αφρικανοί και οι Αμερικανοί είναι γύρω στις 150.000 άτομα"; Είναι υπεύθυνη δημοσιογραφία αυτή, ή ΝΑΡίτικη ιδεοληψία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευτυχώς που υπάρχουν και νηφάλιες φωνές σα του Κυρίου Δελαστίκ .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nativist
    Εγώ διακρίνω σκοπιμότητες πίσω από το απόσπασμα που απομόνωσες. Δεν είναι δυνατόν ο οποιοσδήποτε δημοσιογράφος να πιστεύει ότι οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες στην Ελλάδα τόσοι είναι. Οπόταν κάτι άλλο παίζει. Και το 'όλοι και όλοι' που έγραψε είναι και προκλητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκοπιμότητες εκ μέρους του Δελαστίκ εννοούσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Χαρίλαε,

    Ο Δελαστίκ είναι ΝΑΡίτης, ήτοι χρήσιμος ηλίθιος. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το θέμα δεν είναι πόσους δέχεσαι, αλλά υπό ποιές προυποθέσεις συμβίωσης. Και δεν εννοούμε φυσικά τις ανθρωπιστικές προυποθέσεις (φαγητό-νερό,καθαριότητα κλπ). Εννοούμε τις πολιτικές προυποθέσεις.
    Καλά το λέει ο Αλέξανδρος.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.