30/9/13

«Πακέτα εκδημοκρατισμού» παρουσίασε ο Ερντογάν

Προς μείωση ορίου για είσοδο στη Βουλή και άρση απαγόρευσης της μαντίλας
Τα πρώτα μέτρα του προαναγγελθέντος «πακέτου εκδημοκρατισμού» παρουσίασε ο τούρκος πρωθυπουργός (REUTERS) 
Τα πρώτα μέτρα του προαναγγελθέντος «πακέτου εκδημοκρατισμού» παρουσίασε ο τούρκος πρωθυπουργός, αρκετά εκ των οποίων αποτελούν κινήσεις για άνοιγμα προς την κουρδική κοινότητα. Ως μέρος του πακέτου, θα εξεταστεί η μείωση του ορίου για κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση.
Στα μέτρα βρίσκεται η άρση της απαγόρευσης χρήσης της μαντίλας σε δημόσιους οργανισμούς -ζήτημα που δεν έχει να κάνει με το Κουρδικό, αλλά έχει γίνει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ ισλαμιστών και κεμαλιστών. Η απαγόρευση θα διατηρηθεί μόνο για όσες υπηρετούν στη Δικαιοσύνη, τον στρατό και την αστυνομία.

Όσον αφορά το άνοιγμα προς τους Κούρδους, προβλέπεται η εισαγωγή της κουρδικής γλώσσας, αρχικά, στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν θα απαγορεύεται η χρήση των γραμμάτων q, w και x -που χρησιμοποιούνται στη γραφή της κουρδικής γλώσσας, αλλά όχι στην τουρκική- και θα αρθεί το εμπόδιο για χρήση των κουρδικών τοπωνυμίων.

Όσον αφορά το ζήτημα του ορίου για την εκλογική αντιπροσώπευση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως θα ακολουθήσει διαβούλευση μεταξύ τριών προτάσεων.

Το όριο για είσοδο κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση βρίσκεται στο ασυνήθιστα υψηλό 10% ακριβώς ώστε να αποκλείει την είσοδο κουρδικών κομμάτων.

Η μία από τις επιλογές θα είναι η μείωσή του στο 5%, η δεύτερη η πλήρης κατάργησή του με παράλληλη εισαγωγή συστήματος ανάδειξης περιφερειακών αντιπροσώπων και η τρίτη η διατήρησή του στο 10%.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Το άνοιγμα προς τους Κούρδους τελικά δεν ήταν όπως πίστευα, δεν είναι όσο ανύπαρκτο πίστευα είναι ακόμα πιο ανύπαρκτο! Αποδεικνύεται περίτρανα πλέον πως το ΡΚΚ αφοπλίστηκε όχι για κάποιο είδος αυτονομίας, αλλα για να μπούν τρία γράμματα στο αλφάβητο, αυτές τις συμφωνίες άραγε έκανε ο Οτζαλάν? Τα ανακοινωθέντα μετρα δεν είναι για γέλια, είναι για να κλαίει κανεις με την μοίρα που πάντα και διαχρονικά επιφυλάσσει το Τουρκικο κράτος στις μειονότητες!
    Να δω τι θα πει και ο Πατριάρχης τώρα και αφού είπε και καλά λόγια στους Αμερικανους για τον Ερντογάν, εκθέτοντας όσους φωνάζουν εναντίον του χειριστου αυτού φασίστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οποιος έχει μυαλό από τον λαό, ας τα σκεφτεί αυτά.
    Εκεί παίζονται όλα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.