14/9/13

Υπηρεσία Πληροφοριών της Κύπρου (ΚΥΠ): Σχεδιασμοί στο πρότυπο της βρετανικής MΙ6

Στα χαρτιά από το 2007 η νέα υπηρεσία ΚΥΠ: Σχεδιασμοί στο πρότυπο της βρετανικής MΙ6
Λευκωσία: Από τον Οκτώβριο του 2007 ήταν έτοιμο το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΚΥΠ ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και να ξεφύγει από το αμαρτωλό παρελθόν της, αλλά παρέμεινε στα συρτάρια για πάνω από έξι χρόνια. Τώρα ανασύρθηκε εκ νέου και γίνονται σοβαρές προσπάθειες για αυτονόμησή της ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσής της ΚΥΠ ετοιμάστηκε υπό την εποπτεία του Τάσου Τζιωνή, τότε διευθυντή του γραφείου του Προέδρου μ. Τάσσου Παπαδόπουλου. Την επιτροπή απάρτιζαν η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, ο διπλωμάτης Πανίκος Κούννας, η εκπρόσωπος του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού Λούλα Χριστοδούλου και ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

Η ΚΥΠ μετονομαζόταν σε Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και χωριζόταν σε τέσσερις τομείς: Την εσωτερική ασφάλεια, το τμήμα που θα ασχολείτο με τις εξωτερικές απειλές κατά της Δημοκρατίας, τη συνεργασία με ξένες υπηρεσίες στην Κύπρο και διοικητικά θέματα.

Η νομοθεσία και οι κανονισμοί ετοιμάστηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες, παραδόθηκαν στον κ. Τζιωνή, αλλά μεσολάβησαν οι προεδρικές εκλογές και οι σχεδιασμοί παρέμειναν έκτοτε στα χαρτιά.

Έγινε μια προσπάθεια επί Χριστόφια για να προχωρήσει το θέμα, ωστόσο με την παραίτηση του πολιτικού της προϊσταμένου Βάσου Γεωργίου το θέμα σκάλωσε.

Η νέα ΚΥΠ δεν θα υπογόταν διοικητικά σε κανέναν (σήμερα υπάγεται στην Αστυνομία) και θα λογοδοτούσε μόνο στον Πρόεδρο, ενώ εκθέσεις της θα αποστέλλονταν στους αρχηγούς των κομμάτων. Στις πυραμίδες της θα προσλαμβάνονταν άτομα με ακαδημαϊκά προσόντα και στους κανονισμούς περιλαμβανόταν πρόνοια για αποπομπή όσων παραβίαζαν τον κανόνα της εχεμύθειας, ο οποίος θα δέσμευε τα μέλη της, πέντε χρόνια μετά την αφυπηρέτησή τους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η ΥΠΕΑ θα ήταν μια μικρή και ευέλικτη υπηρεσία στα πρότυπα της βρετανικής ΜΙ6, με πολύ μικρό αριθμό αστυνομικών. Μάλιστα προβλεπόταν ότι όσοι δεν είχαν πτυχίο, δεν θα προάγονταν. Τώρα αναμένεται ότι το σχέδιο αυτό θα ξαναμελετηθεί ώστε να προωθηθεί στη Βουλή.

Στο μεταξύ, το θέμα με τις παρακολουθήσεις πολιτών από την ΚΥΠ πάει στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε χθες ότι την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον του υπουργού Δικαιοσύνης «θα ανοίξουμε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις».

Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης

Φιλελεύθερος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.