26/10/13

Ελπίδες για μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κροατίας

Ανταποκριτής του Balkans.com Business News
Η είσοδος της Κροατίας ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε τα απαραίτητα εχέγγυα στους ανά τον κόσμο επενδυτές να ασχοληθούν ξανά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων που εικάζεται ότι υπάρχουν στα χωρικά ύδατα της Κροατίας στην Αδριατική. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες που ολοκληρώθηκαν το 2010, τα υποθαλάσσια αποθέματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κροατίας ξεπερνούν τα 2.8 δις βαρέλια, και μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο για τουλάχιστον έναν αιώνα.


Τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση της Κροατίας υπέγραψε σύμβαση με την Νορβηγική εταιρεία Spectrum, για σεισμογραφική έρευνα 2 διαστάσεων, σε μια έκταση 21,000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της ΑΟΖ της Κροατίας στην Αδριατική. Η Spectrum χρησιμοποιεί τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα απεικόνισης, παρόμοιας τεχνολογίας με τα μηχανήματα υπερήχων που απεικονίζουν το ανθρώπινο σώμα. Με τα μηχανήματα αυτά, οι τεχνικοί της Spectrum υπόσχονται να δώσουν την ακριβή θέση των κοιτασμάτων.  Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται τον Απρίλιο του 2014, και θα δώσουν την ακριβή θέση των κοιτασμάτων, αξίας εκατοντάδων δις δολαρίων.

Έξι μήνες πριν την ολοκλήρωση των ερευνών, μεγάλοι όμιλοι έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον να επενδύσουν μεταξύ των οποίων οι Vitol και Glencore, καθώς και η Ρωσική Rosneft και η Αμερικανική ExxonMobil.

http://www.balkans.com/gr/open-news.php?uniquenumber=183890

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.