26/10/13

Συρία: «Μαζική έξοδος δεκάδων χιλιάδων από την Αλ Σαφίρα»

Έκκληση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για ανθρωπιστική βοήθεια
Για «μαζική έξοδο» πολιτών που φεύγουν από την περιοχή γύρω από την πόλη Αλ Σαφίρα στην επαρχία του Χαλεπίου στη Συρία έκανε λόγο την Παρασκευή η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Σύμφωνα με την οργάνωση, στην πόλη σημειώνονται σφοδροί βομβαρδισμοί από τις 8 Οκτωβρίου.

«Περίπου 130.000 άνθρωποι έχουν φύγει και η ανθρωπιστική βοήθεια είναι ανεπαρκής μπροστά στο εύρος των αναγκών των εκτοπισμένων», σημειώνουν οι MSF.

Μόνο στην πόλη αλ Σαφίρα «οι μάχες, οι βομβαρδισμοί και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 76 ανθρώπων και τον τραυματισμό 450» σε όλη την περιοχή σε διάστημα πέντε ημερών.

«Αυτές οι εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό, ο οποίος έχει ήδη εκτοπιστεί για να γλιτώσει από τον πόλεμο, σε μια νέα έξοδο», αναφέρει η Μαρί Νοέλ Ροντρίγκ, διευθύντρια των επιχειρήσεων των MSF.

«Περίπου 130.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι οι πολίτες που ζούσαν στην Αλ Σαφίρα και στους γύρω καταυλισμούς, έφυγαν προς τα βόρεια και φτάνουν σε περιοχές που έχουν ήδη υποδεχθεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων», πρόσθεσε η ίδια.

Στην πόλη Μάνμπιζ, σχεδόν 200.000 εκτοπισμένοι είχαν ήδη καταγραφεί από την Ερυθρά Ημισέληνο προτού να σημειωθεί αυτό το νέο κύμα φυγής και «οι δυνατότητες υποδοχής έχουν εξαντληθεί», υπογραμμίζουν οι MSF, που σημειώνουν ότι οι νέοι πρόσφυγες στεγάζονται «σε δημόσια κτίρια», «αγροκτήματα», «υπό ανέγερση πολυκατοικίες» ή «σε έναν καταυλισμό που έχει στηθεί σε πάρκινγκ».

«Ο ΟΗΕ καθώς και οι χώρες που έχουν επιρροή στη σύρραξη θα πρέπει να δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα να διευθετήσουν το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας με εκείνη που έδειξαν για το θέμα των χημικών όπλων», σημείωσε ο Μεγκό Τερζιάν, πρόεδρος των MSF, σε ανακοίνωσή του.

Οι ομάδες της ΜΚΟ εργάζονται σε έξι νοσοκομεία και δύο κέντρα υγείας στη βόρεια Συρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
http://www.naftemporiki.gr/story/720778

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.