26/10/13

Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Της Μικαέλλας Λοίζου
Λήψη κοινής απόφασης από τα κόμματα ζητά η Ελένη Θεοχάρους
Θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, εάν η Τουρκία συνεχίσει να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και να μην επιστρέφει την πόλη της Αμμοχώστου.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ κοινή θέση σε σχέση με το θέμα.
Με συλλογικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όχι με βάση μικροκομματικές σκοπιμότητες, θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν το Κυπριακό, τόνισε σε ανακοίνωσή της η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους.

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, η οποία προέβη σε σχετικές δηλώσεις και στην εκπομπή του «Σίγμα» Πρωτοσέλιδο, «πρέπει να ασκηθεί βέτο στη διακυβερνητική της 5ης Νοεμβρίου από μέρους της Κύπρου, με συλλογική απόφαση επί του ανοίγματος του κεφαλαίου 22, εάν η Τουρκία δεν επιστρέψει προηγουμένως την πόλη της Αμμοχώστου, ως οφείλει να το πράξει».

Συλλογική απόφαση

Παράλληλα, ανέφερε η κ. Θεοχάρους, η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση πρέπει να αποφασίσουν συλλογικά και να δεσμευτούν ότι θα στηρίξουν το μπλοκάρισμα από την Κυβέρνηση του ανοίγματος οποιουδήποτε κεφαλαίου, εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της, και όχι να ξεσπούν σε αντιπαραθέσεις. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν δεν υπήρξε σαφής απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και γι’ αυτό δεν υπάρχουν, ουσιαστικά, συλλογικές οδηγίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εκπροσώπους του κράτους στις Βρυξέλλες για να θέτουν βέτο.

Αυτοί παραβιάζουν

Όπως εξήγησε η ευρωβουλευτής, η θέση πως μπλοκάρισμα από μέρους της Κύπρου ενδέχεται να κριθεί ανέφικτο ή ζημιογόνο, επειδή υπήρξε δέσμευση της πλευράς μας πως δεν θα εναντιωθεί στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22 είναι λανθασμένη, αφού η Τουρκία είναι η χώρα που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, σε σχέση με την Κύπρο. Ένα κράτος μέλος, τόνισε η κ. Θεοχάρους, «δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ασυνέπεια, όταν υφίσταται παραβιάσεις της κυριαρχίας του από χώρα που παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και μόνο αν υποστεί κόστος για τις παρανομίες της, μπορεί να διαφοροποιήσει τη συμπεριφορά της και να συμμορφωθεί».

Πρώτος σταθμός η Αμμόχωστος

Η απελευθέρωση της Αμμοχώστου πρέπει να είναι το πρώτο βήμα καλής θέλησης για την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής. Όπως εκτιμά, η απόρριψη της πρότασης της κυπριακής κυβέρνησης θα συνιστά επιπρόσθετο λόγο και σοβαρότατη αιτία για το πάγωμα της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας και η Άγκυρα θα πρέπει να προειδοποιηθεί από τώρα. Ως εκ τούτου, ο χρόνος προσφέρεται για να προχωρήσει η Κύπρος σε μια συλλογική απόφαση, προς την κατεύθυνση της συγκροτημένης αντιμετώπισης του ζητήματος των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, εφ’ όσον η Άγκυρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απορρέουν από τις συμφωνίες της με την ίδια την ΕΕ, όπως η Αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, επί τη βάσει του οποίου υπάρχει ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για πάγωμα οκτώ κεφαλαίων.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/580508

2 σχόλια:

  1. Και η αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, κυρία Θεοχάρους, ξεχάστηκε; Και οι τόσες αποφάσεις του ΟΗΕ πετάχτηκαν στη θάλασσα;
    Ντροπή!

    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με την Αμμόχωστο θα φέρει όντως την 'απελευθέρωση' της πόλης ή μας 'δουλεύει' η εν λόγω ευρωβουλευτής; Μάλλον το δεύτερο.

    Καταρχήν η πρόταση μιλά για επιστροφή της περίκλειστης (ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ) πόλης στον Ο.Η.Ε. και ΟΧΙ στην Κυπριακή Δημοκρατία.
    Κατά δεύτερον, η πρόταση είναι άκρως μειοδοτική εφόσον προνοεί ανταλλάγματα που ισοδυναμούν με αναγνώριση του κατοχικού μορφώματος - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΟΡΦΩΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ).

    Αυτά είναι δύο στοιχεία τα οποία ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν υπόψη τους όταν παρακολουθούν τους δημαγωγούς του κατεστημένου να λένε με απύθμενο θράσος ότι διεκδικούν 'επιστροφή της Αμμοχώστου'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.