20/10/13

Ο πρώτος λεπτομερής και πλήρης χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ

"Σε ένα σοβαρό κράτος χάρτες όπως της Εικ.1, αναρτώνται από το Υπουργείο Εξωτερικών και διδάσκονται στα παιδιά στο Δημοτικό, γιατί δεν εννοείται πολίτης να μη γνωρίζει τα σύνορα της χώρας του και η ΑΟΖ αποτελεί σύνορο, το οποίο πρέπει να διαφυλάσσεται, να ελέγχεται και να προστατεύεται συνεχώς. "
Εικ.1
 από τον Γ.Ζ., Καθ. Παν/μίου και τους φίλους του

Ο παραπάνω χάρτης χρησιμοποιείται ευρέως από το ιστολόγιο μας αλλά και γενικά στο διαδίκτυο.
Καιρός ήταν να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι!

Είχα υποσχεθεί στους φίλους του ιστολογίου, ότι θα σχεδιάσω τη δική μου εκδοχή του χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ και το έκανα. Μετά την επεξεργασία με υπολογιστή αριθμητικών δεδομένων της θέσης των ακτών κάθε κράτους στη Μεσόγειο, προέκυψαν οι συνοριακές (κίτρινες) γραμμές των ΑΟΖ κάθε χώρας, που τοποθετήθηκαν πάνω στο χάρτη της Google Earth στον οποίο “θεωρητικά” δεν μπορώ να παρέμβω. Εκεί που υπήρχε επικάλυψη περιοχών ΑΟΖ διαφορετικών κρατών για των καθορισμό των συνόρων τους εφαρμόστηκε η αρχή της μέσης γραμμής. Στην Εικ.1, σας παραθέτω το χάρτη της Ελληνικής ΑΟΖ (περιοχή με το ανοιχτό θαλασσί χρώμα, όπως θα έπρεπε…).

Ο χάρτης αυτός σχεδιάστηκε σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας για τις ΑΟΖ (βλέπετε το σχετικό άρθρο εδώ) λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της Ελληνικής ΑΟΖ από συμφωνίες, που είχε υπογράψει η Ελλάδα όπως το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, τη συμφωνία Παπανδρέου - Οζάλ, κλπ (βλέπετε προηγούμενο άρθρο εδώ) που κατά κάποιο τρόπο αναίρεσαν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας με την Τουρκία, που ξεκίναγαν απο τον Εβρο και έφταναν μέχρι το Καστελόριζο.


Greek EEZ by Mazis

Στην Εικ.2 είναι ένας άλλος χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ απο τους πολλούς με μικρή ευκρίνεια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο χάρτης της Εικ.1 είναι ο πρώτος σαφής χάρτης της Ελληνικής ΑΟΖ για όλη την Ελληνική επικράτεια, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Μη ξεχνάτε ότι το ιστολόγιο αυτό διαβάζεται απο πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδας και αυτοί όλοι “βλέπουν”. Συνεπώς, ότι λέω αποδεικνύεται…

Οι διαφορές που υπάρχουν στο δεύτερο χάρτη απο τον δικό μου, σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες, όπως π.χ. στο Τουρκικό “δόντι”, μια περιοχή της Τουρκικής ΑΟΖ ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελλόριζο. Αυτό οφείλεται - το πιθανότερο - στο ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησα στους υπολογισμούς μου διέθεταν μεγαλύτερη ευκρίνεια.

Σε ένα σοβαρό κράτος χάρτες όπως της Εικ.1, αναρτώνται από το Υπουργείο Εξωτερικών και διδάσκονται στα παιδιά στο Δημοτικό, γιατί δεν εννοείται πολίτης να μη γνωρίζει τα σύνορα της χώρας του και η ΑΟΖ αποτελεί σύνορο, το οποίο πρέπει να διαφυλάσσεται, να ελέγχεται και να προστατεύεται συνεχώς.

Στην Ελλάδα τέτοιους χάρτες έχω την τιμή να τους αναρτώ πρώτα εγώ και μάλιστα να δίνω σαφή εικόνα της ΑΟΖ για όλη την Ελληνική επικράτεια και με αρκετή ευκρίνεια.
Αξιοπαρατήρητο είναι, ότι η Ελλάδα μαζί με την ΑΟΖ της έχει σχήμα αθλητικού παπουτσιού!
 Greek EEZ as Athletic Shoe!

Χάρτη των ΑΟΖ όλων των κρατών της υφηλίου μπορείτε να δείτε εδώ. Να θυμάστε όμως ότι, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι μικρής ευκρίνειας και συνεπώς κάποιες αποκλίσεις απο χάρτες μεγαλύτερης ευκρίνειας μπορεί να υπάρξουν, ιδιαίτερα σε περιοχές ΑΟΖ που καθορίζονται από μικρά νησιά.

Πόσο αλλάζει η Ελληνική ΑΟΖ χωρίς το Καστελόριζο

EEZ calculations by using a simple geometric model
EEZ calculations by using a simple geometric model
Greek EEZ as it must be, by GZΣε αυτές τις δύο παλαιότερες φωτογραφίες που ξανά-αναρτώ εδώ και οι οποίες έχουν εμφανιστεί σε Ελληνικά περιοδικά, blogs και ΜΜΕ (δεν με ενοχλεί καθόλου, τους ευχαριστώ όλους), θεωρώντας εν ισχύ τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στη θάλασσα που ξεκινάγανε απο τον Εβρο και έφταναν μέχρι το Καστελλόριζο (συμπεριλαμβάνουν την ευθεία γραμμή Δ, Εικ.3 και Εικ.4), και αγνοώντας την υπογραφή των μνημονίων Παπούλια–Γιλμάζ και Παπανδρέου–Οζάλ. που τα αναίρεσαν, φαίνεται η μεγάλη σημασία του Καστελλόριζου στον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ.

Στην Εικ.3 λαμβάνεται υπόψη το Καστελλόριζο ενώ στην Εικ.4 αγνοείται. Στον υπολογισμό χρησιμοποίησα τη μέθοδο των διχοτόμων, μια δική μου απλή και γρήγορη μέθοδο για να βλέπω γρήγορα τι “παίζει” (βλέπετε προηγούμενο άρθρο σχετικά με τη μέθοδο αυτή εδώ). Παρατηρείστε κατά πόσο μειώνεται η Ελληνική ΑΟΖ απο την Εικ.3 στην Εικ.4 και κατό πόσον αυξάνει η Τουρκική ΑΟΖ.

Στο χάρτη της Εικ.5 κάνω έναν ακριβή υπολογισμό των ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη τις δύο προηγούμενες προυποθέσεις και υποθέτοντας ότι το Καστελλόριζο έχει ΑΟΖ. Ο χάρτης της Εικ.3 έχει μικρές διαφορές απο τον ακριβή χάρτη της Εικ.5, ο οποίος έχει υπολογισθεί με αριθμητική ανάλυση ενώ το Τουρκικό “δόντι” ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο, που είναι παρόν στην Εικ.1 και στην Εικ.2 εξαφανίζεται…

Ποιά κράτη της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ψηφίσει το Νόμο της Θάλασσας

Law of the Sea Convention
Στο χάρτη της Εικ.6 αριστερά, βλέπετε ποιές χώρες έχουν υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας. Με πράσινο χρώμα είναι αυτές που τον έχουν υπογράψει και επικυρώσει απο τη Βουλή, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αλβανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Κύπρος. Με ανοιχτό πράσινο χρώμα είναι οι χώρες που έχουν υπογράψει τον Νόμο της Θάλασσας αλλά δεν τον έχουν επικυρώσει, ανάμεσά τους η Λιβύη. Με γκρίζο χρώμα είναι οι χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τον νόμο, ανάμεσά τους η Συρία, η Τουρκία και το Ισραήλ (μάλλον λόγω του Παλαιστινιακού προβλήματος).
Η Ελλάδα και όσα άλλα κράτη έχουν υπογράψει το Νόμο της Θάλασσας υποχρεούνται να τηρήσουν την υπογραφή τους και να υποστηρίζουν το γράμμα του, χωρίς να προσθέτουν ή να αφαιρούν κάτι, ενώ θα πρέπει να διευκολύνουν τη λύση των διαφορών τους σε περιπτώσεις που ο Νόμος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί με ευκολία π.χ. παρουσία νησιών κοντά στα σύνοτα των ΑΟΖ τους. Στην περίπτωση αυτή και τουλάχιστον για τα κράτη που έχουν υπογράψει το Νόμο υπάρχει το Δικαστήριο της Χάγης, που με ελάχιστες “παρεξηγήσεις” θα μπορούσε να αποδώσει δικαιοσύνη βασιζόμενο σε υδρογραφικούς χάρτες και το Διεθνές Δίκαιο (αν υπάρχουν υπογεγραμμένες συνθήκες, όπως π.χ. εκείνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας).

Πώς πρέπει να προχωρήσει η ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ

Θεωρώ, ότι η πρόταση απο μερικούς εγκάθετους ξένων κέντρων εξουσίας να γίνει ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ κομμάτι – κομμάτι κρύβει κάτω απο το τραπέζι νέα μνημόνια αλλά Παπούλια-Γιλμάζ και Ανδρέα – Οζάλ (ευτυχώς η Τουρκία με τις πράξεις της στο Αιγαίο τα έχει θέσει εκτός ισχύος). Δεν αποκλείω μάλιστα κάτι τέτοιο να έχει ήδη συμβεί.  Το ποιόν των Ελλήνων πολιτικών είναι γνωστό. Αλήθεια ποιά άλλη Μπανανία έχει προκηρύξει την ΑΟΖ της κομμάτι-κομμάτι και επιθυμούν κάποιοι να το κάνει και η Ελλάδα; Από ποιό βουνό κατέβηκαν;
  • Η Ελλάδα μαζί με τη Κύπρο και το Ισραήλ πρέπει να ανακηρύξουν απο κοινού τις ΑΟΖ τους, ΜΑΖΙ με το χάρτη τους. Μια υπουργική απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης και μια δήλωση “μιας γραμμής” στο ειδικό γραφείο του ΟΗΕ ΜΑΖΙ με το ΧΑΡΤΗ της ΑΟΖ αρκεί. ΔΕΝ χρειάζεται να ψηφιστεί άλλος νόμος στην Ελληνική Βουλή, αφού η Βουλή έχει ήδη επικυρώσει το Νόμο της Θάλασσας. Οποιοδήποτε κράτος δεν συμφωνεί με αυτούς τους χάρτες υπάρχει το Διεθνές Δικaστήριο της Χάγης να βρεί το δίκιο του.
  • Η Ελλάδα πρίν την ανακήρυξη της ΑΟΖ της, πρέπει να εξασφαλίσει με νόμο την μή απόδοση κερδών απο τον ορυκτό της πλούτο στους δανειστές της, για να μη τον ξεπουλήσει σαν τον Ελληνικό Χρυσό. Η μη απόδοση κυριαρχίας στους δανειστές μέσω της υπάρχουσας νομοθεσίας για την Εταιρεία Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων είναι άνευ αξίας, όταν τα κέρδη με τα μνημόνια θα πηγαίνουν στην τσέπη τους, κάτι που μπορεί να προκύψει έυκολα με όσα έχουν υπογραφεί.
  • Την Τουρκία τη συμφέρει η μή ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ, γιατί της πνίγει την ανάπτυξη. Την Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν την συμφέρει.
  • Δεν μπορεί συνέχεια η Ελλάδα να εξυπηρετεί τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραδίνοντας εθνική κυριαρχία στην Τουρκία. Οι Ελληνες δεν είναι ούτε Σύριοι ούτε Λίβυοι. Βλέπουν αυτό που έρχεται. Θα ξεσπάσουν πρίν την ώρα που πρέπει και τότε τα σχέδια όλων θα αλλάξουν. Δεν θέλει πολύ για να γίνει αυτό. 
καθ. Γ.Ζ.,  http://zcode-gr.blogspot.jp/2012/07/o_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.