26/10/13

Κυπριακό: ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται!

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την Κύπρο, την Ελλάδα και το ελληνικό έθνος γενικότερα, και είναι από τις λίγες φορές που οι λέξεις έχουν το πραγματικό τους νόημα, χωρίς ίχνος υπερβολής.
Το άναμα της φλόγας στην πλατφόρμα του Οικοπέδου 12, στο νοτιότατο άκρο της κυπριακής ΑΟΖ, εισάγει μια εντελώς νέα παράμετρο στις διεθνείς σχέσεις. Και αυτό γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα κράτος συνάπτει συμφωνία με μια ιδιωτική εταιρεία, όπως η αμερικανοεβραϊκών συμφερόντων Noble Energy, η οποία στη συνέχεια συνάπτει συμφωνία και παραχωρεί μέρος των δικαιωμάτων της στην ισραηλινή Delek και στη συνέχεια έρχονται τα κράτη στα οποία έχουν την έδρα τους οι εταιρείες, δηλαδή οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, να δηλώσουν ότι θα προστατέψουν με κάθε τρόπο και μέσο τα συμφέροντα των εταιρειών.
Τι σημαίνει αυτό στην ουσία; Ότι η δεδηλωμένη θέση της Τουρκίας ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία δεν αναγνωρίζει, αφού δεν αναγνωρίζει το κυπριακό κράτος, και ότι θα επέμβει με κάθε μέσο και τρόπο, συμπεριλαμβανομένων και των όπλων, για να αποτρέψει τετελεσμένα, αποδεικνύεται κενή περιεχομένου και οι απειλές για χρήση ένοπλης βίας λεονταρισμοί!
Η εξέλιξη αυτή, που δείχνει τις διαθέσεις του διεθνούς παράγοντα (sic) σε συνδυασμό με τις συνομιλίες της Ελλάδος με την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, που αναμένεται να διεξαχθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι για πρώτη φορά από το 1974 έχουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, με την Τουρκία να φαίνεται ότι είναι απομονωμένη και σε αδύναμη θέση, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, που σε όλες τις ελληνοτουρκικές κρίσεις είχε πάντα στο πλευρό της τον λεγόμενο διεθνή παράγοντα.
Να υπογραμμίσουμε ότι αντίστοιχη πορεία αναμένεται να έχει και το ζήτημα των συμφωνιών που έχει συνάψει η Κύπρος με την γαλλική TOTAL και την ιταλική ΕΝΙ, με τη Γαλλία και την Ιταλία να προετοιμάζονται να παρέχουν προστασία με το ναυτικό και την αεροπορία τους στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ που παραχωρήθηκαν στις ως άνω εταιρείες!
Επίσης να σημειώσουμε ότι η θέση της Τουρκίας είναι αποδυναμωμένη σε διεθνές επίπεδο και για μια σειρά από άλλους λόγους, όπως:

 • λόγω της σκληρής στάσης που τήρησε η τουρκική κυβέρνηση στα γεγονότα του πάρκου Γκεζί,
 • της υποστήριξης που παρέχει στους ισλαμιστές τρομοκράτες που δρουν στη Συρία για να κινηθούν εναντίον των Κούρδων, 
 • της επιμονής της να ταπεινώσει το Ισραήλ, παρά την παρέμβαση Ομπάμα για εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών, 
 • της αλαζονικής και άκαμπτης στάσης της στο ΝΑΤΟ, 
 • της αντιδυτικής της συμπεριφοράς, 
 • της παραγγελίας κινεζικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και 
 • της υπόθεσης διαρροής των προσωπικών στοιχείων πρακτόρων και στελεχών  της Μοσσάντ και της CIA στις μυστικές υπηρεσίες του Ιράν!
Όμως, επειδή, παρά τα παραπάνω και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στο εσωτερικό και στα μέτωπα της εξωτερικής της πολιτικής, στα περισσότερα από τα οποία η πολιτική Νταβούτογλου έχει αποτύχει οικτρά και έχει καταρρεύσει και παρότι οι διεθνείς συσχετισμοί δεν την ευνοούν, η Τουρκία, σε περίπτωση που το θελήσει,  είναι ακόμα σε θέση να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υποθαλασσίων κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο αλλά και για να εξασφαλιστούν τα ζωτικά συμφέροντα του διεθνούς παράγοντα από το ενδεχόμενο κάποιας στρατηγικού χαρακτήρα «παρασπονδίας» της Λευκωσίας και της Αθήνας στο μέλλον, το αμέσως επόμενο διάστημα θα στηθεί σκηνικό «επίλυσης» του Κυπριακού, που θα εξαλείψει τις πιθανότητες να εμφανιστούν τα ως άνω ενδεχόμενα.
Και αναφερόμαστε σε «επίλυση» γιατί θα επιδιωχθεί από τη μια πλευρά να ικανοποιηθεί ο αδηφάγος βάρβαρος Αττίλας και από την άλλη να γκρεμιστεί το κυπριακό κράτος (εξέλιξη που θα συμπαρασύρει και το κράτος των Αθηνών), για να πάρει τη θέση του ένα άλλο, το οποίο, εκ των πραγμάτων, δεν θα είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις για κρίσιμα στρατηγικής φύσεως ζητήματα, ερήμην του διεθνούς παράγοντα!
Με άλλα λόγια, παρά τις θετικές εξελίξεις που αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο, ορθώνεται σιγά-σιγά μπροστά μας μια απειλή, που μπορεί να πλήξει καίρια την παρουσία του Ελληνισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή από την Αθήνα και τη Λευκωσία, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, που, παρά τα εγκληματικά λάθη των ανεύθυνων λαϊκιστών που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προήλθε τυχαία αυτήν την χρονική περίοδο.
Τουτέστιν Αναστασιάδης και Σαμαράς, αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σε Λευκωσία και Αθήνα, θα κληθούν να αποδείξουν αν είναι  «καλοί καπετάνιοι» στη φουρτούνα έρχεται οσονούπω!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

5 σχόλια:

 1. Το ζητούμενο είναι η Δημοκρατική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος (ζήτημα κατοχής)

  Επισημαίνονται τα κάτωθι:
  -Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνει επισήμως θέση υπέρ της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ.

  -Ο Αξονας Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας με αφορμή και την ύπαρξη υδρογονανθράκων είναι μια κλασική ευκαιρία για την αλλαγή των ισοζυγίων δυνάμεων και των γεωπολιτικών ισορροπιών

  -Το Ευρωπαικό κεκτημένο επιβάλλει την αναγνώριση της Κύπρου απο την Τουρκία ως ενιαίο Κράτος. Κατα συνέπεια η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία συνιστά απόκλιση απο το Ευρωπαικό νομικό πλαίσιο και συνιστά αυτοχειρία

  -Οι ΗΠΑ πλέον θεωρούν εν δυνάμει κίνδυνο την Τουρκία, απομένει να δούμε στην πράξη την στροφή του Εβραικού λόμπι των ΗΠΑ το οποίο και βαρύνεται για τον μετασχηματισμό του Κυπριακού ζητήματος απο ζήτημα Κατοχής σε δικοινοτικό ζήτημα.

  Ομως :
  -Το ξεπούλημα των περιουσιών των Ε/Κ στα κατεχόμενα στον Τούρκο κατακτητή.Κάτι το οποίο αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό θα επιλύσει το Κυπριακό χωρίς να απαιτηθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις

  -Η Συνεχή προσπάθεια της Αγκυρας να θέσει τα κατεχόμενα υπο τον έλεγχο της και να μετατρέψει το κατεχόμενο τμήμα της Βόρειας Κύπρου σε Τουρκική επαρχία (Αλεξανδρέττα)

  -και τέλος η λανθασμένη αντίληψη του Ελληνισμού τόσο για το διεθνές σύστημα και τη λειτουργία του όσο και για την μορφή των Συμμαχιών στο σύγχρονο κόσμο δύναται να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα σε εθνικά επιζήμιες εξελίξεις

  Πολύ απλά εύχομαι έστω και αργά να αντιληφθούν οι όποιοι κακόβουλα ηττοπαθείς και οι τυχόν θερμοκέφαλοι , το τι σημαίνει Ε.Ε.,ΝΑΤΟ και Ισραήλ , το τι μπορεί να παράγει η ορθή προσέγγιση των σχέσεων μαζί τους, να μην υπάρξουν αβαρίες σε άλλες επιλογές (διάσπαση ενιαίου χώρου Κύπρου - Δωδεκανήσων - Κρήτης ) και να ξεφύγουμε απο την παρελθοντολογία και την προγονοπληξία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν γίνεται να συζητάει η Ελληνική πλευρά επίλυση του Κυπριακού ενόσω η Κύπρος είναι κατεχόμενη! Αυτή τη στιγμή σε όλον τον πλανήτη η Βόρειος Korea απειλεί τη Νότιο με εισβολή, το Iran κατά καιρούς το israel με αφανισμό και η Τουρκια συνεχώς την Κύπρο μέχρι και πρόσφατα όπου είπαν πως πάλι μπορεί να εισβάλουν!

  Μιλάμε για ένα κράτος που απειλεί τους γείτονες του, καταπιέζει τους πολίτες του και τις μειονότητες και στηρίζει ανοιχτά την τρομοκρατία. Δεν μπρούμε λοιπόν εμείς να δικαιώνουμε αυτή του τη στάση ούτε και η Δύση πρέπει να επιτρέπει σε κράτη να λειτουργούν έτσι. Ακόμα και η Βόρειος Korea δεν λειτουργεί τόσο παράνομα όσο η Τουρκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 3. Η μοναδική λυσις ειναι η ελευθερία
  Η Κύπρος ειναι κατεχόμενη από τρομοκρατικό κράτος
  Οι τουρκοι βάρβαροι πρέπει να εκκενωσουν την Κύπρο
  Οποιαδήποτε άλλη λυσις ειναι απαράδεκτη
  Ο τουρκικός ζυγος ειναι η χειρότερη μοίρα να υποστεί ένα κράτος Κατανοώ και συμπαραστέκομαι στους αδελφούς μου Κύπριους ή ταν η επι τας


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το θέμα τώρα είναι με τι σθένος θα διαπραγματευτούμε.
  Διότι οι παρούσες συνθήκες, δεν δείχνουν και πολύ ευνοικές..
  Ελίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και ενώ τρέχουν όλες αυτές οι εξελίξεις η κυπριακή κυβέρνηση γυρεύει τρόπους να αποδυναμώσει την Εθνική Φρουρά μέσω του κλεισίματος στρατοπέδων, της μείωσης της εφεδρείας και της θητείας βαφτίζοντας τις πράξεις αυτές 'αναδιοργάνωση της Ε.Φ.'. ΑΙΣΧΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.