5/10/13

Αν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Τουρκία και αν η Ελλάδα δεν αλλάξει, σε λίγα χρόνια θα γίνουμε οθωμανική επαρχία!!!

Περί στρατηγικής και αμυντικής βιομηχανίας: Η περίπτωση της Τουρκίας και της Ελλάδας!
Η Τουρκία, μεταξύ άλλων, επιδιώκει να γίνει και πυρηνική δύναμη
Του Σάββα Καλεντερίδη
Η Τουρκία εδώ και καιρό, έχει βάλει «πλώρη» να γίνει υπερδύναμη. Μάλιστα, με βάση το «Στρατηγικό Σχέδιο 2023*», που είναι ήδη σε πλήρη υλοποίηση σε όλους τους τομείς του τουρκικού κράτους, η Τουρκία θα είναι μια υπερδύναμη, η οποία, εκπροσωπώντας τις μουσουλμανικές και τουρκόφωνες χώρες από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος, θα είναι σε θέση να ορίζει τις τύχες του κόσμου.
Δηλαδή, η Τουρκία, από μια χώρα που μέχρι τώρα καλείται να υλοποιήσει γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και αποφάσεις που λαμβάνονται από τις μεγάλες δυνάμεις, θα μετατραπεί σε πληθυσμιακή, οικονομική, τεχνολογική, στρατιωτική και πολιτισμική -λόγω Ισλάμ- υπερδύναμη, που όχι μόνο δεν θα δέχεται να εφαρμόσει πολιτικές άλλων, αλλά είναι η ίδια που θα ορίζει τις παγκόσμιες πολιτικές και τις τύχες του κόσμου!
Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού και των μεγαλεπήβολων σχεδίων που προαναφέρθηκαν, η Τουρκία έχει αναπτύξει επί μέρους στρατηγικές για διάφορους τομείς, όπως το εξωτερικό εμπόριο, η πυρηνική τεχνολογία, η αεροδιαστημική, η δορυφορική τεχνολογία, η αεροναυπηγική, η ναυπηγική, η πυραυλική τεχνολογία, η αμυντική βιομηχανία, η πυρηνική και η υψηλή τεχνολογία κ.ά.
Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, μέσα σε δέκα χρόνια είδαμε τις εξαγωγές της Τουρκίας να εκτινάσσονται από τα 36 στα 150 δις δολάρια, την αεροδιαστημική και την αεροναυπηγική της να εξελίσσεται με αξιόλογους ρυθμούς και με στόχο η Τουρκία να εκτοξεύσει τους δικούς της δορυφόρους (έχει ήδη εκτοξεύσει τους GÖKTÜRK)  και να παράγει το δικό της επιθετικό ελικόπτερο, μαχητικό αεροσκάφος και άρμα μάχης, ενώ είδαμε σταδιακά η Τουρκία να κάνει σταθερά αλλά αποφασιστικά βήματα στον τομέα της ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικήςβιομηχανίας, με μόνιμο μέλημά της την απόκτηση υψηλής τεχνολογίας, που είναι και το μεγάλο της μειονέκτημα.
Ως αποτέλεσμα της υψηλής στρατηγικής του τουρκικού κράτους, με ορίζοντα το 2023, η Τουρκία, το 2007, και αφού το συγκεκριμένο πακέτο αποτέλεσε αντικείμενο ανατολίτικου παζαριού για αρκετά χρόνια με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, υπέγραψε με την ιταλοαγγλική AGUSTAWESTLAND συμφωνία συμπαραγωγής 50 επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129 και 9 ελικοπτέρων Έγκαιρης Διείσδυσης. Το πρωτότυπο Τ-129 πέταξε για πρώτη φορά το 2011 και το πρόγραμμα προχωρεί με ταχείς ρυθμούς, με το κονσόρτσιουμ των κατασκευαστριών εταιρειών TUSAŞ και AGUSTAWESTLAND (συμμετέχουν και οι τουρκικές ASELSAN, TAI), με την ενεργό υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης, να εργάζονται στην κατεύθυνση της προώθησης του επιθετικού ελικοπτέρου σε φιλικές προς την Τουρκία χώρες, όπως για παράδειγμα το Πακιστάν!
Ανάλογες εξελίξεις υπάρχουν σε διάφορους άλλους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα της παραγωγής μεταφορικού αεροσκάφους, άρματος μάχης, φρεγατών, υποβρυχίων, μαχητικού αεροσκάφους, δορυφόρων τύπου GÖKTÜRK κλπ.
Ενώ είναι σε εξέλιξη όλα αυτά τα προγράμματα, η τουρκική κυβέρνηση έκανε ένα γενναίο και ρηξικέλευθο βήμα προς την κατεύθυνση της αεροπορικής της άμυνας, η οποία αποτελεί στην κυριολεξία την αχίλλειο πτέρνα της Τουρκίας, προς μεγάλην ...τέρψιν των Ελλήνων αεροπόρων.
Η Τουρκία, επωφελούμενη από τη μια πλευρά από τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, οι οποίες είναι διστακτικές στη χορήγηση ευαίσθητης υψηλής τεχνολογίας στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, και από την άλλη από την ισχυρή βούληση της Κίνας να πλασάρει στις διεθνείς αγορές το υπερσύγχρονο πυραυλικό σύστημα αεροπορικής άμυνας FD-2000, είναι πολύ κοντά στη λήψη της τελικής απόφασης για την προμήθεια του κινεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας, φυσικά, την παραχώρηση υψηλής τεχνολογίας και συμπαραγωγή του στην Τουρκία, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η πώλησή του σε ξένες αγορές!
Φυσικά, το σύστημα αυτό θα διασυνδεθεί με το σύστημα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, με προφανή τον κίνδυνο της κλοπής του ΝΑΤΟϊκού λογισμικού από του Κινέζους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ίδιων των ΗΠΑ.
Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα και ούτε πηγαίνουν όλα όπως τα έχει σχεδιάσει η Τουρκία. Το γιατί, θα το δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής. Όμως τα γράφουμε όλα αυτά για να καταδείξουμε τα εξής βασικά ζητήματα, σε αντιδιαστολή με αυτά που πράττουν οι ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες:
Πρώτον, τη στρατηγική του τουρκικού κράτους για τους προαναφερθέντες τομείς.
Δεύτερον, την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, όχι μόνο ως αμυντικό αλλά ως γεωπολιτικό εργαλείο.
Τρίτον, την θαρραλέα στάση των τουρκικών κυβερνήσεων απέναντι στις ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές ενστάσεις σε ενοχλητικές επιλογές, όπως αυτή του FD-2000.
Τα συμπεράσματα δικά σας, δεδομένης και της επικείμενης διάλυσης της ούτως ή άλλως αδύναμης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας!

*Το 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

9 σχόλια:

  1. Το άρθρο είναι πολύ εύστοχο και περιληπτικά παρουσιάζει πολύ επιτυχώς τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς της Τουρκίας, ενώ ο τίτλος του είναι πέρα για πέρα αληθινός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατὰ τὴν ἄποψί μου μόνο ἡ ΕΑΒ παίζει κάποιον στρατηγικὸ ρόλο σήμερα. Γιὰ τὶς ὑπόλοιπες κρατικὲς βιομηχανίες, δὲν εἶμαι σίγουρος.
    Ἐὰν θέλουμε νὰ κάνουμε κάτι οὐσιαστικὸ γιὰ τὴν ἐντόπια πολεμικὴ βιομηχανία, νὰ διώξουμε ὅλους μὰ ὅλους τοὺς ὑπαλλήλους τοῦ ΥΠ.ΕΘ.Α. καὶ νὰ προσλάβουμε ἄλλους, ἴσως ἔτσι ἔχουμε μία κάποια δυνατότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ίδια ώρα που τα πολυτεχνεία στην Τουρκία κάνουν παπάδες , το ελληνικό Πολυτεχνείο είναι κλειστό ! Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμα και αν είναι ανοικτό ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από το να φτιάξει μία σημαντική ελληνική αμυντική βιομηχανία.Θυμίζω το Ιράν έφτιαξε ειδικό λογισμικό για πυραύλους στέλθ μόνο με Ιρανούς φοιτητές.Ο ελληνικός στρατός μήπως θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τους αποφοίτους του Πολυτεχνείου όπως η υγεία τους γιατρούς για να κάνουν το αγροτικό τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ @Ολα για όλα να σε πληροφορήσω ότι στις προμήθειες του Ελληνικού Στρατού, μα σε όλες, υπάρχει πάντοτε ο περιορισμός ότι τα προσφερόμενα υλικά/κατασκευές θα πρέπει να έχουν δοκιμαστεί σε έναν άλλο στρατό του ΝΑΤΟ. Άρα μηδέν προβάδισμα έναντι του αντιπάλου (γιατί υπάρχει αντίπαλος).

    Αυτή είναι η ρίζα του κακού.

    Απόδειξη: Για δεκαετίες είχαμε εκείνη την "τρύπα του Καραμανλή" στην Βάρκιζα σαν μοναδική σήραγγα στην χώρα. Μόλις το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να κτίσει σήραγγες στη Εγνατία η χώρα γέμισε από δαύτες αποδεικνύοντας την επάρκεια των ελλήνων μηχανικών ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ.

    Τέλος να σου πω ότι εάν καταθέσεις πατέντα σχετικά με την άμυνα συνεδριάζει μια επιτροπή, ειδική την λένε, που δεν βλέπεις ποτέ σαν δικαιούχος του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και αποφασίζει, σχεδόν πάντοτε, να δώσει κάποια ψίχουλα δεσμεύοντας=θάβοντας την ευρεσιτεχνία αντί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της.

    Σαν τελευταίο αμάρτημα της υπανάπτυξης μας επέτρεψε μου να σου επισημάνω την ευθυνοφοβία ακόμη και για δράσης μηδενικού κόστους (για την οποία φταίνε τα κομματικά λαμόγια). Τα ναυπηγεία φίλε μου είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Είναι ανεπίτρεπτο το ΕΜΠ και το ΤΕΙ Αθήνας που βγάζουν Ναυπηγούς το να μην έχουν ένα δωμάτιο μέσα στο Ναυπηγείο προκειμένου να πηγαίνουν οι φοιτητές για να βλέπουν την κίνηση, γιατί και για καφέ να πάνε πάλι κέρδος θα έχει η πολιτεία από την εμπειρία που θα αποκομίσουν.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολουθώντας το τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα τρομάζει και θαυμάζει(στον αντίπαλο πρέπει να αναγνωρίσεις πρώτα ψύχραιμα τα χαρίσματα του για να τα αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά) κανείς μπροστά στη μεθοδικότητα των Τούρκων επιτελών.
    Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει στόχο να εφοδιάσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τα όπλα εκείνα τα οποία είναι βασική προϋπόθεση για την άμεση επιτυχία οποιουδήποτε σχεδίου εισβολής που πρέπει να βασίζεται στις βασικές σύγχρονες επιτελικές αρχές ενός κεραυνοβόλου πολέμου με χρήση σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, αισθητήρων πάσης φύσεως, αποτελεσματικών τεθωρακισμένων σε εξοπλισμό και δόγμα και αεροναυτικής υπεροχής.
    Κλασσική εμμονή των Τούρκων είναι η αποφασιστική ενίσχυση του πυραυλικού τους οπλοστασίου σε κάθε επίπεδο.
    Αντιαρματικοί πύραυλοι, ρουκέτες, σύγχρονα πυροβόλα 155, ΠΕΠ, Stand off βλήματα, συλλογές αναβάθμισης αεροπορικών βομβών και τώρα αντιαεροπορικοί πύραυλοι σε κάθε επίπεδο αεράμυνας.
    Αυτά αν συνδυαστούν με το δορυφορικό διαστημικό τους πρόγραμμα, τα UAV τους, το πρόγραμμα τουρκικής σχεδίασης τεθωρακισμένων (άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, οχήματα αναγνώρισης κ.α.) δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τις προθέσεις των Τούρκων σε περίπου 10-20 χρόνια από σήμερα και ίσως και λίγο πιο νωρίς (θα εξαρτηθεί).

    Μία συνοπτική παρουσίαση της τουρκικής εξοπλιστικής προσπάθειας:

    Τομέας αεράμυνας:
    1)FD-2000 (μεγάλου βεληνεκούς) από Κίνα με παραχώρηση τεχνολογίας.
    2) Αυτοκινούμενη τουρκική "οικογένεια" αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου και μικρού βεληνεκούς. Αυτοκινούμενα πυραυλικά συστήματα και πυροβόλα όπως πχ το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα Korkut που φέρει 3D ραντάρ με δίδυμα πυροβόλα των 35mm

    Με τέτοια αεράμυνα από τη Μ. Ασία πρακτικά τουλάχιστον στο μισό Ανατολικό Αιγαίο θα "κλειδώνεται" οποιοδήποτε αεροπλάνο δεν υπακούει τον "Σουλτάνο". Οποιαδήποτε Ελληνική επιτελική σκέψη για δυνατό αεροπορικό πλήγμα-ισοδύναμο τετελεσμένο σε περίπτωση πχ μιας κρίσης ή ενός πολέμου θα συναντά τρομερές επιχειρησιακές δυσκολίες με τέτοια δεδομένα.Το ίδιο και οποιαδήποτε αεροπορική κάλυψη σε Ελληνική καταδρομική επιχείρηση ανακατάληψης.
    Με μια τέτοια αεράμυνα οι Τούρκοι σε συνδυασμό με τα αεροσκάφη τους θα καλύπτουν πλήρως τις επιθετικές δυνάμεις τους δηλαδή τα καινούργια αποβατικά τους πλοία σε περίπτωση τουρκικής αποβατικής ενέργειας στα νησιά μας στο Ανατολικό Αιγαίο.

    Το ίδιο ισχύει και για τον τεθωρακισμένο οδοστρωτήρα που θα βάλουν μπρος στη Θράκη σε 8-20 χρόνια από σήμερα.
    Ολόκληρη τεθωρακισμένη "οικογένεια" υποστηριζόμενη από πυροβόλα Firtina των 155 και ΠΕΠ διαφόρων διαμετρημάτων.
    Η βιομηχανία τους σχεδιάζει, κατασκευάζει και βελτιώνει τα παρακάτω στο τομέα των τεθωρακισμένων:
    1) Άρμα μάχης Altay με πυροβόλο 120mm.
    2)TOMA Tulpar με πυροβόλο των 30mm και 7,62mm.
    3)Τροχοφόρο ΤΟΜΑ Arma (με δυνατότητα πλήρους αμφίβιας έκδοσης για πεζοναύτες) εξοπλισμένο με πυροβόλο των 30mm και διπλό εκτοξευτή Α/Τ πυραύλων "Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi" (Αντιαρματικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς) UMTAS.
    4) Τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης(Cobra Ι,Cobra II, Ural, Ejder κι άλλα που βρίσκονται στο στάδιο σχεδιασμού) εξοπλισμένα με πυροβόλα των 7,62 ή 12,7 ή φορείς Α/Τ βλημάτων "Orta Menzilli Tanksavar Sistemi" (Αντιαρματικό σύστημα μέσου βεληνεκούς)OMTAS που είναι το μικρότερο "αδελφάκι" του UMTAS
    5) Εκσυγχρονισμό του τουρκικού μηχανικού μάχης για...να ανοίξει το δρόμο στα μεχμετζίκ με τα άρματα μάχης να μπουν στη θράκη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τουρκική στρατιά της Ανατολικής Θράκης θα έχει ισχυρότατη αντιαεροπορική ομπρέλα σε συνδυασμό με ισχυρή αεροπορία.
    Η αεροπορία αυτή θα είναι σε θέση με περίπου 400 αεροσκάφη συνολικά (εκσυγχρονισμένα F16 και αεροσκάφη 4ης γενιάς) να εξαπολύει σε Αιγαίο και θράκη μια ποικιλία όπλων αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αέρος επιφανείας. Η αεροπορία αυτή θα είναι σε θέση να εξαπολύει μέσα σε ένα μισάωρο από την έναρξη ενός τυχόν πολέμου εκατοντάδες πυραύλους SOM με βεληνεκές 500km καταστρέφοντας με συνοπτικές διαδικασίες το Ελληνικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου. Με διατρητικές τουρκικές αεροπορικές βόμβες ΜΕΒ θα ακολουθεί η καταστροφή των πάσης φύσεως καταφυγίων. Στη συνέχεια οι χτυπημένες δυνάμεις μας θα δεχτούν το τελειωτικό χτύπημα με αλεξιπτωτιστές, ελικόπτερα και τεθωρακισμένες δυνάμεις πάντα με καταθλιπτική τουρκική αεροπορική υπεροχή προς "απελευθέρωση των αδελφών" στην Ελληνική Θράκη!

    Αποτέλεσμα(αν δεν φροντίσουμε ως Ελλάδα να λάβουμε κι εμείς αντίμετρα): Σπάσιμο των γραμμών στον Έβρο σε 12 ώρες το αργότερο. Κατάληψη νήσου επιπέδου Σάμου(ναι Σάμου!) σε 48 ώρες το αργότερο. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον, να είμαστε συσπειρωμένοι και να εφαρμόσουμε εξοπλιστικά αντίμετρα με συμμετοχή επιτέλους και της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μην κοιτάμε την παρούσα κατάσταση αλλά αυτό που έρχεται όπως πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η μετάβαση από την «παρούσα κατάσταση» σε ένα ελπιδοφόρο «αύριο» απαιτεί προϋποθέσεις. Όταν το όχημα κατηφορίζει με σπασμένα φρένα πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσει και να αρχίσει μια ανοδική ροπή.
    Οι προϋποθέσεις για μια οικονομικά, κοινωνικά και στρατιωτικά ισχυρή Ελλάδα είναι πολλές και δυναμικά συναρτημένες. Το αίμα τους είναι η αυτοπεποίθηση και το σθένος της ελληνικής κοινωνίας η οποία εάν δεν σταματήσει να πλήττεται οδηγείται σε αποσύνθεση και διάλυση. Διάλυση μιας συνοχής που πετύχαμε μετά από δύο αιώνες παρά τις δυσκολίες, τα λάθη μας και τις επιπολαιότητές μας, για παράδειγμα ο εμφύλιος πόλεμος.
    Η υλική βάση είναι σημαντική. Αφού κτυπήθηκε ύπουλα το χρηματοοικονομικό σύστημα από τους κερδοσκόπους και τους εγχώριους μεταπράτες τους οι κλεπταποδόχοι-αεριτζήδες επιχειρηματίες της μιας μέρας (οι γνωστοί-άγνωστοι «ληστές των λιστών») του κλεπτοκομματικού συστήματος φυγάδευσε δεκάδες δισεκατομμύρια κλεμμένων. Η οικονομία έχασε το οικονομικό της αίμα μέσα σε λίγους μήνες. Αυτή την στιγμή στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται κάτι πολύ σημαντικό. Είναι ο πλούτος της ελληνικής κοινωνίας, δημόσιος και ιδιωτικός που σώρευσαν τις δύο δεκαετίες με κόπο και με μόχθο οι ναυτικοί, οι μετανάστες, οι εργάτες της γης, οι επιστήμονές μας και ο αφανής και ακούραστος νοικοκύρης της οικονομικής καθημερινότητας. Οι αμίμητοι καρεκλοκένταυροι βρίσκονται στο παρά πεντε εκποίησης αυτού του δημόσιου και ιδιωτικού πλούτου των Ελλήνων και την μετατροπή τους σε είλωτες ξένων αφεντικών. Με βούλες, υπογραφές και διεθνείς δεσμεύσεις.
    Η ζωντάνια της ελληνικής κοινωνίας, το σθένος κα ο πατριωτισμός των πολιτών, όμως, δεν είναι μόνο υλικά αγαθά. Είναι και η πνευματική μας υπόσταση. Μεταξύ άλλων, οι κοσμοθεωρίες μας, οι μακραίωνες πολιτικές μας παραδόσεις, η γλώσσα μας, η υπηρηφάνεια για τους ήρωες που μας κατέστησαν ελεύθερους, οι πατροπαράδοτοι τρόποι ζωής και η σταδιακή συγκρότηση νομιμοποιητικών ηθικών κριτηρίων που συγκροτούσαν και συγκρατούσαν το πολιτειακό μας σύστημα. Πολιτειακό σύστημα του οποίου όπως κάθε άλλο η συγκρότηση και η συγκράτηση συναρτάται τόσο με υλικά όσο και με πνευματικά κριτήρια και παράγοντες.
    Ακριβώς, πνευματικά και υλικά κριτήρια και παράγοντες κτισμένα επί δύο αιώνες και με ρίζες χιλιετών αυτή την στιγμή εκθεμελιώνονται από ξένους και γελοιοποιημένους εγχώριους πρόθυμους πραιτοριανούς. Κοντεύει η υστάτη στιγμή. Ίσως είναι ήδη πολύ αργά. Ο πολίτης πρέπει να βρει τρόπο να διαφυλάξει την πολιτειακή νομιμότητα και να καταστεί εντολέας μιας σοβαρής εντολοδόχου διακυβέρνησης η οποία θα περιφρουρήσει τον δημόσιο και ιδιωτικό πλούτο και θα διεξάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και άλλα κράτη ή διεθνείς οργανισμούς. Αυτό είναι το ζητούμενο πριν πολύ σύντομα φτάσουμε στο τέλμα.
    Π.Ήφααιστος www.ifestosedu.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκτός όλων των άλλων, σκέφτηκαν να πλευρίσουν και την Κίνα τώρα, που οι ΗΠΑ έχουν δικά τους προβλήματα.
    Δεν παίζεται ο καιροσκοπισμός τους!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υπάρχει ένα παρασκήνιο σε όλα αυτά που ξεκινά το 1983 με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του Οζάλ μετά το 1983. Μέχρι τότε το μεγαλύτερο τμήμα του τραπεζικού τομέα αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής ήταν ιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, με τους περισσότερους μάνατζερ να είναι απόστρατοι στρατηγοί. Ο Οζάλ απελευθέρωσε την Οικονομία, επέτρεψε τη διαμόρφωση μιας δυναμικής μεσαίας και ανώτερης μεσαίας τάξη,ς η οποία όταν ανδρώθηκε ζήτησε την κατάργηση των στεγανών της εξουσίας, την κατάργηση των προνομίων της κεμαλικής νομενκλατούρας δηλαδή στόχευε στον όμιλο ΟΥΑΚ.

    Ο όμιλος αυτός ιδρύθηκε το 1961 από Τούρκους αξιωματικούς με την μορφή συνταξιοδοτικού Ταμείου αλλά με τα χρόνια απλώθηκε στο σύνολο της τουρκικής οικονομίας, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι πρωταγωνιστής στον τουρκικό ιδιωτικό τομέα με ενεργητικά στοιχεία που ξεπερνούν τα 18 δισεκατ. ευρώ.Ο όμιλος ΟΥΑΚ συμμετέχει και στις σημαντικότερες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία, με χαρακτηριστικότερη αυτή της γαλλικής βιομηχανίας αυτοκινήτων Ρενώ. «Χωρίς συμμετοχή ή παρέμβαση του ΟΥΑΚ, δύσκολα μπορεί να προχωρήσει μια άμεση ξένη επένδυση στην Τουρκία», αναφέρει στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody’s θεωρεί τον όμιλο ως έναν από τους κορυφαίους στυλοβάτες της τουρκικής οικονομίας.

    Τούτο σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν μπορεί παρά να διατηρεί καλές σχέσεις με αυτή την οικονομική οντότητα, η οποία φυσικόν είναι να έχει ισχυρές διασυνδέσεις και με το πολυεθνικό κεφάλαιο.

    Το ισλαμικό κατεστημένο δεν προσπαθεί και αυτό να δημιουργήσει ανάλογες οικονομικές αρθρώσεις.Το Κρατικό επενδυτικό Ταμείο από το 2009 έχει βάλει πόδι στην Αφρική όπου πραγματοποιεί επενδύσεις στην διακίνηση πρώτων υλών. Επίσης, το Ταμείο αυτό προσπαθεί να διεισδύσει και στις τουρκόφωνες χώρες της Κεντρικής Ασίας, αλλά με λιγότερη επιτυχία από ό,τι στην Αφρική.

    Προσέξτε όμως τι βοήθησε το Ταμείο αυτό στην άνδρωση του η εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων στην Τουρκία, οι οποίες σωρευτικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύουν πάνω από 60 δισεκατ. ευρώ και για την επταετία 2005-2012 φθάνουν τα 116 δισεκατ. ευρώ.

    Το πως και γιατί υπήρξε τέτοια εισρπή επενδύσεων είναι το κλειδί της ιστορίας.Σημειώστε επίσης κάτι ακόμα ότι οι επενδύσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ελάχιστα ελέγχονται από το κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο.

    Κατά συνέπεια δεν μιλάμε για στρατηγική του τουρκικού κράτους αλλά για συγκεκριμένη πολιτικη των ισλαμιστών υποβοηθουμένη απο την Μουσουλμανική Αδελφότητα

    Κατα συνέπεια η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ερμηνεύεται σε αυτή την βάση.Το λογισμικό που χρηιμοποιείται αλήθεια είναι Δυτικής Προέλευσης;

    Κατά συνέπεια δεν υπάρχει θαρραλέα στάση των τουρκικών κυβερνήσεων απέναντι στις ΝΑΤΟϊκές και αμερικανικές ενστάσεις σε ενοχλητικές επιλογές, όπως αυτή του FD-2000.Η Τουρκία ακολουθει το Παράδειγμα της Κίνας η οποία αγοράζει ρωσικό εξοπλισμό τον αποκωδικοποεί παράγει κινεζικά προιόντα και τα εμπορεύεται. Επέλεξε το συγκεκριμένο σύστημα για τον Λόγο της ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Ο Αρθρογράφος τα γνωρίζει άριστα όλα αυτά.Οι Υπόλοιποι ως φαίνεται απο τα σχόλια σας όχι.Να Μήν βιάζεσται λοιπόν να σχολιάζεται άρθρα του επιπέδου αυτού.Πιστεύω τώρα να καταλάβετε το πόσο απέχουν τα όσα καταθέσατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.