21/10/13

Financial Times: Ανήκει στο ΝΑΤΟ η Τουρκία;

Erdogan-Obama-Wives01 Σε ανταπόκρισή του για την εφημερίδα FINANCIAL TIMES, o Daniel Dombey αναρωτιέται αν μετά από 61 χρόνια που η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, αποφάσισε να παρεκκλίνει της δυτικής της πορείας.

Αιτία στάθηκε η απόφαση της Άγκυρας για την αγορά ενός κινεζικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος, η αμφιλεγόμενη στάση της χώρας έναντι μαχητών της Αλ-Κάιντα στη Συρία και οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έδωσε τα ονόματα Ιρανών πρακτόρων που εργαζόταν για το Ισραήλ στην Τεχεράνη.

Η προτίμηση της Άγκυρας για αγορά κινεζικού αντιπυραυλικού υλικού (έναντι αμερικανικού ή ιταλο-γαλλικού) αφύπνισε το Στέιτ Ντιπαρτμεντ που εξέφρασε την ανησυχία του, ενώ εκτιμά ότι το σύστημα δεν θα είναι συμβατό με τα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ.

Ανησυχία επίσης επικρατεί για την στήριξη Τούρκων αξιωματούχων στην οργάνωση Jabhat al-Nusra, που οι Αμερικανοί έχουν ορίσει ως τρομοκρατική. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν ότι η οργάνωση έχει βάση στην Τουρκία. Εξάλλου, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις τουρκικές παραβιάσεις, ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε υψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα των ‘ξένων εξτρεμιστών στη Συρία’ σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

Τέλος, η στήλη του David Ignatious στην Washington Post κατηγορεί την Άγκυρα για αποκάλυψη της ταυτότητας τουλάχιστον 10 Ιρανών που συναντούσαν αξιωματούχους της Μοσάντ στο έδαφος της Τουρκίας και αναφέρει τις ανησυχίες των Ισραηλινών για διασυνδέσεις του Hakan Fidan, στενού συνεργάτη του Tαγίτ Erdogan και επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, με την Τεχεράνη.

Ο Ahmet Davutoglu χαρακτήρισε το άρθρο αβάσιμο και μέρος διεθνούς εκστρατείας εναντίον της Τουρκίας. Ορισμένοι, όπως ο Steven Cook του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, δεν αντιλαμβάνονται πως ο Πρόεδρος Ομπάμα εξακολουθεί και θεωρεί την Τουρκία ‘μοντέλο εταίρου’ ή ακόμη και σύμμαχο.

Άλλοι πάλι πιστεύουν πως τίποτα δεν έχει αλλάξει: η στάση Ερντογάν έναντι των τρομοκρατών μεταβλήθηκε (ο Τούρκος Πρωθυπουργός άλλαξε τόνο ως προς τις ομάδες που σχετίζονται με την Αλ-Κάιντα και άνοιξε πυρ εναντίον μιας τέτοιας ομάδας στα σύνορα της Τουρκίας), η αγορά κινεζικού υλικού δικαιολογείται από την ανάγκη της Τουρκίας να αναπτύξει τη δική της αμυντική βιομηχανία και οι ισχυρισμοί για αποκάλυψη των Ιρανών πρακτόρων παραμένουν αναπόδεικτοι (η σχέση της Τουρκίας με το Ιράν ήταν πάντα αμφίσημη).

Ο Dombey εκτιμά ότι εφόσον η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, η Τουρκία θα πρέπει πλέον να αποδείξει εμπράκτως πως δεν έχει αλλάξει πορεία.

Read more: http://mignatiou.com/?p=14548#ixzz2iNERF3bN

2 σχόλια:

  1. Να θυμίσω πως η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ αμφισβητεί κυριαρχία ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ,
    πως σύμφωνα (με τα αδιάψευστα)wikkileaks τα εκρηκτικά που παγιδεύουν τα αμάξια στο ιράκ και σκοτώνουν καθημερινά κόσμο είναι τουρκικά.
    Οι Δυτικοί και ιδίως οι αμερικανοί πρέπει να ξυπνήσουν, οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση της τουρκίας ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ.
    Το Ισραήλ θα είναι πιο χρήσιμο και έμπιστο μέλος του ΝΑΤΟ, και θα ήθελα να το δω να ανικαθιστά την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ανησυχήσανε περισσότερο στο ΝΑΤο, επειδή η Τουρκία αγόρασε αντιπυραυλικό από την Κίνα;
    Και η Γερμανία τότε, γιατί άρχισε πάλι να της κλείνει το μάτι, για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις;
    Μήπως για να της πουλήσει οπλικά συστήματα;
    Αν είναι έτσι...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.