30/10/13

Σε γραμμή αντεπίθεσης περνάει η NSA για τις παρακολουθήσεις

«Κάναμε ότι κάνουν όλοι» λένε οι επικεφαλής ενώπιον επιτροπής
O επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ (αριστερά) και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάππερ (δεξ.). ( Πηγή: REUTERS/Jason Reed)
Παρακολουθήσεις ξένων ηγετών από τις αμερικανικές υπηρεσίες; «Έτσι κάνουν όλοι, και το κάνουν και σε μας». Παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων στην Ευρώπη από την NSA; «Ούτε τις κάναμε όπως λένε, και μας βοηθούσαν οι Ευρωπαίοι». 
Τέτοια γραμμή κράτησαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Βουλής, υπερασπιζόμενοι το πρόγραμμα παρακολουθήσεων ως αναντικατάστατης σημασίας για την ασφάλεια εναντίον τρομοκρατικών επιθέσεων και απορρίπτοντας την ανάγκη αναθεώρησης του προγράμματος.

Στην ακρόαση ενώπιον μίας όχι ιδιαίτερα εχθρικής επιτροπής της αμερικανικής Βουλής (με επικεφαλής τον Μάικ Ρότζερς, που προ ημερών είχε πει πως οι Γάλλοι «θα έπρεπε να ανοίγουν σαμπάνιες» αν γνώριζαν τι σήμαιναν οι δραστηριότητες της NSA) ο Κιθ Αλεξάντερ της NSA και ο Τζέιμς Κλάππερ της Υπηρεσίας Πληροφοριών πέρασαν ανοικτά στην αντεπίθεση για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται αναθεώρησή του.

Οι αξιωματούχοι δεν διέψευσαν στην ουσία τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά επέμειναν πως η εικόνα που δίνουν είναι παραπλανητική επειδή δείχνουν μία αποσπασματική, και κατά περιπτώσεις «εσφαλμένη», εικόνα του προγράμματος παρακολουθήσεων -ειδικά όσον αφορά τα περί μαζικής συλλογής στοιχείων στην Ευρώπη. Τόνισαν ότι ιδιαίτερα για την Ευρώπη η συλλογή κάθε άλλο παρά γίνεται από την NSA «πίσω από την πλάτη» των οικείων υπηρεσιών.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την παρακολούθηση ξένων ηγετών, αλλά σημείωσαν με νόημα ότι είναι πάγια πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών διεθνώς -και είπαν ανοικτά πως το κάνουν και οι Ευρωπαίοι.

«Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο» είπε ο Κλάππερ. Η συλλογή στοιχείων από τις επικοινωνίες ξένων ηγετών είναι «βασικό αξίωμα» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε, και αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί «εάν όσα λένε αντικρούονται από όσα κάνουν».
Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, εάν αυτό σημαίνει ότι ξένες, συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ έχουν συλλέξει τέτοιου είδους πληροφορίες για επικοινωνίες αμερικανών ηγετών, η απάντηση του Κλάππερ ήταν: «Ασφαλώς».  

«Τα στοιχεία μας δίνονταν από συμμάχους στο ΝΑΤΟ»
 

Ενώπιον του τσουνάμι αντιδράσεων από την Ευρώπη για τη συλλογή, αρχικά, στοιχείων εκατομμυρίων συνδιαλέξεων, ο Κιθ Αλεξάντερ της NSA απέρριψε ως «απολύτως εσφαλμένες» τις αναφορές που βγήκαν στη δημοσιότητα.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες οι ίδιες, υποστήριξε, δεν συλλέγουν στοιχεία επικοινωνιών τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ευρώπη αλλά λαμβάνει στοιχεία από ξένες, συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών. Τα στοιχεία «δίνονταν στην NSA από ξένους εταίρους», τόνισε ο Αλεξάντερ.

Αναφερόμενος εμμέσως σε στοιχεία από ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Σνόουντεν, ο Αλεξάντερ είπε ότι «δεν πρόκειται για πληροφορίες που συλλέγουμε από ευρωπαίους πολίτες». Προφανώς αναφερόμενος σε σχεδιάγραμμα που διέρρευσε στη δημοσιότητα, είπε ότι «απεικονίζει πληροφορίες που εμείς και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουμε συλλέξει για την υπεράσπιση των χωρών μας». 

Τα δημοσιεύματα που βασίζονται στα έγγραφα του Σνόουντεν, «έχουν παρεξηγήσει» το πρόγραμμα, και ο Αλεξάντερ είπε συγκεκριμένα πως τόσο ο Σνόουντεν όσο και οι εφημερίδες «δεν καταλάβαιναν τι έβλεπαν» διαβάζοντας τα έγγραφα.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.