30/11/13

Δημοσκόπηση – Τουρκία: 61 τοις εκατό των νέων είναι Αθεϊστές

Εκρηκτικές διαστάσεις διαβλέπει κοινωνική έρευνα για τη νεολαία

Το Κοινωνικό, Οικονομικό και Πολιτιστικό Κέντρο Ερευνών (SEKAM- Sosyal, Ekonomik ve Kültürel Araştırmalar Merkezi'nin) στην Τουρκία, αποκάλυψε τις έννοιες του «χάους» και της «σύγχυσης» που κατατρέχουν την τουρκική νεολαία και τονίζουν ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε διαστάσεις που καθορίζονται ως σοβαρές.

Ποιο είναι το σοβαρό της υπόθεσης;
Ότι οι νέοι Τούρκοι παρότι που «δηλώνουν άθεοι, πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού, αλλά όχι στον Αλλάχ των μουσουλμάνων». Και αυτοί αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του λαού, που δεν καθορίζει τους εαυτούς τους ως ‘ισλαμιστές’.

Η έρευνα από το SEKAM για τη νεολαία της Τουρκίας έδειξε ότι οι νέοι Τούρκοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ταυτότητας και προσδοκιών. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 81 επαρχίες και 352 οικισμούς σε ένα ηλικιακό εύρος από 15 ως 28 ετών που είχε την ονομασία « Έκθεση για την τουρκική νεολαία-χαρακτηριστικά νεότητας, προβλήματα, ταυτότητες και προοπτικές».

Η έρευνα καθορίζεται ως «πολύ-επίπεδη με τυχαία δειγματοληψία» στην οποία συμμετείχαν 5.541 άτομα.

Το ερευνητικό έργο έγινε από ένα επιτελείο αναγνωρισμένων καθηγητών (στο πρωτότυπο αναφέρονται τα ονόματα των Τούρκων καθηγητών).

Σύμφωνα με την έρευνα, από τους ερωτηθέντες, τελείως άθεοι ήταν 160 άτομα, ενώ ένα ποσοστό 61 τοις εκατό δήλωσε δήλωσαν άθεοι, αλλά ότι, συγχρόνως, πιστεύουν στη δημιουργία του κόσμου από το Θεό, αλλά δεν πιστεύουν στον Ισλαμισμό.

Συγκεκριμένα 61% πιστεύουν στην ύπαρξη ενός Θεού, αλλά όχι σε θρησκείες, το 18 τοις εκατό είπε απλά ότι πιστεύει κάπου, το 13 τοις εκατό ότι έχει αμφιβολίες και το 9 τοις εκατό ότι έχει τη δυνατότητα της επιλογής.

Ποιο αξιόπιστο όργανο στην πολιτεία είναι ο στρατός
Στους συμμετέχοντες στην έρευνα ετέθη το ερώτημα «ποιο είναι το θεσμικό όργανο που εμπιστεύεστε;»

Το 31,2 τοις εκατό των νέων δήλωσε ο Στρατός, ως πρώτη επιλογή, η Βουλή 21,4 τοις εκατό, η κυβέρνηση 18,4 τοις εκατό, η προεδρία 7,3 τοις εκατό και 5,7 τοις εκατό οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και ακολουθούν η ισλαμική θρησκεία με 4,3 τοις εκατό και τα πολιτικά κόμμα στο χαμηλότερο σημείο με 2,9 τοις εκατό.
--
The Hellenic Information Team
© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

3 σχόλια:

  1. Ρε Έλληνες, την λύση σας την φωνάζει ο Φραγκούλης χρόνια τώρα απλά δεν τον ακούτε. Ο άνθρωπος λέει να ΜΗΝ κλείσει το προξενιό στην Θράκη, αλλά να ανοίξει ένα προξενιό Ελληνικό στην Τραπεζουντα και ένα την Πόλη.

    Με αυτή την αμφισβήτηση εθνικής ταυτότητας που υπάρχει στη γείτονα χώρα, πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να μην αποκαλυφθούν τ´αδέρφια μας; Κατα χιλιάδες.

    Ακόμα και τους αλεβηδες και όχι μόνο τους χριστιανοσθεους, έπρεπε να εκμεταλλευτούμε να είχαμε Εθνική εξωτερική πολιτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφερουσα ερευνα.Η αισθηση μου ειναι οτι δεν συμβαδιζουν τα αποτελεσματα της με τα αποτελεσματα των εκλογων στην γειτονα.Ενδεχομενως να κανω και λαθος.
    Αναμενουμε μια αντιστοιχη ερευνα στην Ελλαδα.Πολλοι θα βρεθουνε προ εκπληξεως πιστευω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Τούρκοι δεν είναι ούτε Τούρκοι ούτε μουσουλμάνοι ...πολλοί από αυτούς δηλώνουν άθεοι ...αλλά περισσότεροι ένθεοι ...αν κάποιος λίγο ενδιαφέρεται και αποβάλει την γενική ανθελληνική και στρατιωτική θέση του επίσημου κράτους της προσωρινής Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος και εστιάσει μόνο στους ανθρώπους θα καταλάβει πολύ γρήγορα ότι δεν πρόκειται για Τούρκους και ούτε για άθεους ...οι επισκέπτες των πάνσεπτων ιερών Αγιασμάτων στην Πόλη είναι ως επί το πλείστον "Τούρκοι" ...σε αντίθεση με τον ανίδεο κλασσικό Έλληνα τουρίστα (στην Πόλη … )που κατεβάζει αμάσητη την ψεύτικη Τουρκίλα που του παρουσιάζουν οι τουριστικοί πράκτορες στο "σουλταν αχμέτ", το "καπαλί τσαρσί" και τα "χανουμάκια" ...στα οποία με περισσή έπαρση περιγράφουν ότι επισκέφτηκαν όταν πήγαν στην "Τουρκία" ...και οι φωτογραφίες στο μνημείο (που πατάνε οι Τούρκοι στρατιώτες τους Έλληνες) της πλατείας Ταξίμ όπου χαμογελαστά ποζάρουν στις φωτογραφίες... δεν ευθύνονται αποκλειστικά όμως οι Έλληνες που δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν την γενική Ρωμαίικη ιστορία τους ...αλλά οι ψευτορωμιοί που εσχάτως μας διοικούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.