7/11/13

Διαβάστε το ξανά και ξανά: Επτά Ελληνικά Παραμύθια

1. Η τρόικα ζητάει νέα μέτρα.
Τίποτα δεν ζητάει η τρόικα. Η τρόικα μόνο μετράει. Θα ’χουμε έλλειμμα και το 2014; Τότε από κάπου πρέπει να καλυφθεί. Σ’ αυτό τον πεζό κόσμο έτσι γίνεται. Όταν ξοδεύεις παραπάνω από όσα εισπράττεις και κανείς δεν σου δανείζει, από κάπου κόβεις. Όταν έχεις 24 δις παραπάνω έξοδα από έσοδα και κανείς δεν σου δανείζει, επιβάλλεις λιτότητα. Εκτός αν είσαι ο Χάρι Πότερ και φέρνεις πετρέλαιο από τον Τσάβες και δανεικά από τη Ρωσία και την Κίνα. Αν έχουμε δίκιο και δεν υπάρχει έλλειμμα το 2014, τότε δεν θα χρειάζονται νέα μέτρα. Αν έχει δίκιο ο Στουρνάρας και έχουμε έλλειμμα μόνο 500 εκατομμύρια, τότε θα πάρουμε εύκολα μέτρα. Αν το έλλειμμα φτάσει τα 2,9 δις, τότε το πράγμα δυσκολεύει. Η συζήτηση για το αν θα πάρουμε μέτρα και όχι γιατί έχουμε ακόμα έλλειμμα, είναι άλλη μια παραπειστική συζήτηση από αυτές που συνηθίζουμε σ’ αυτή τη χώρα.
2. Γιατί θα ’χουμε πάλι έλλειμμα το 2014;
Γιατί ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού δεν γίνεται με βιώσιμο τρόπο. Γιατί δεν εφαρμόζουμε όσα συμφωνούμε και ψηφίζουμε. Δεν κλείνουμε τις χρεοκοπημένες κρατικές επιχειρήσεις, εφαρμόζουμε το ενιαίο μισθολόγιο μόνο στο μισό δημόσιο, υπολογίζουμε 630 εκ. από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά εξοικονομούμε μόνο τα μισά γιατί στο μεταξύ έχουμε βγάλει 150.000 επιπλέον σε πρόωρη σύνταξη με 7-8 πλασματικά χρόνια. Γιατί ακόμα ψάχνουμε αυτούς που θα μετατεθούν από τη μία υπηρεσία στην άλλη και δεν τους βρίσκουμε. Γιατί έχουν απολύσει μόνο 230 «επίορκους», τι κομψή λέξη. Γιατί σε κάποιον που απουσίαζε 6 χρόνια από την υπηρεσία του τού επέβαλαν 3μηνη στέρηση αποδοχών. Γιατί δεν μειώνουμε πραγματικά το κόστος του δημοσίου αλλά προσπαθούμε να το καλύψουμε με υπερφορολόγηση, η οποία έχει πάψει να αποδίδει. Τα «μνημόνια» ήταν μια κλασική περίπτωση αυτοεκπληρούμενης προφητείας. Αρνούνται να κάνουν ό,τι πρέπει και μετά λένε: Είδες που ήταν λάθος η συνταγή;
3. Ναι, αλλά και η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι η λιτότητα είναι αδιέξοδη.
Και; Πού είναι η υπόλοιπη πρόταση; Τι θα γίνει αν το καταλάβει η Γερμανία; Δηλαδή, αν πούμε ότι η λιτότητα είναι αδιέξοδη και το πει και η Μέρκελ, μετά θα εξαφανιστούν τα ελλείμματα; Δηλαδή, αν έχουμε και το 2014 έλλειμμα και δεν θέλουμε άλλη λιτότητα, τι θα γίνει; Ποια είναι η πρόταση που λείπει; Αν έχεις προσέξει, όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι που κατακεραυνώνουν τη λιτότητα κάθε μέρα, σταματάνε εκεί. Δεν ασχολούνται με πεζά πράγματα, με αριθμούς. Η υπόλοιπη πρόταση που λείπει, είναι: δώστε μας κι άλλα λεφτά. Γιατί 5 χρόνια δεν καταφέραμε να ’χουμε ένα κράτος που ξοδεύει όσα εισπράττει. Γιατί εμείς τόσα γουστάρουμε να χαλάμε. Αυτοί που λένε τέρμα η λιτότητα χωρίς να λένε και πώς δεν θα δημιουργούνται νέα ελλείμματα, ζητάνε απλώς το κόστος να το πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και να το εξοφλήσουν τα παιδιά τους. Είναι, πραγματικά, μια πολύ προοδευτική προσέγγιση.+

4. Η λιτότητα είναι άδικη και εξοντωτική.
Φυσικά. Καλύτερα πλούσιος και υγιής, παρά φτωχός και άρρωστος. Το θέμα είναι ότι όταν χρεοκοπείς και δεν σου δανείζουν, κόβεις. Όσοι μιλάνε για λιτότητα γενικά, κρύβουν ότι η λιτότητα είναι εξοντωτική γιατί δεν είναι δίκαιη. Γιατί το κράτος μετακύλισε το κόστος του στον ιδιωτικό τομέα. Γιατί οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν, και πληρώνουν περισσότερα αυτοί που πληρώνουν πάντα. Γιατί τα ευνοημένα στρώματα της μεταπολίτευσης διατήρησαν τα προνόμια επιβαρύνοντας τα ασθενέστερα, που έχασαν δουλειά, κοινωνική περίθαλψη, τα πάντα. Δεν γίνεται να είσαι καλός με όλους. Οι σοβαροί δημοσιογράφοι που κατηγορούν σε όλους τους τόνους τη «λιτότητα», θυμίζουν όλο και περισσότερο πολιτικούς. Δεν θέλουν να γίνουν αντιπαθείς σε κανέναν. Έχουν βρει τη λυδία λίθο. Όλα θα μείνουν όπως είναι και κάποιοι θα πληρώνουν. Πάντα οι άλλοι.
5. Χρειάζονται λεφτά για ανάπτυξη.  Άλλη μία εντελώς πρωτότυπη ανακάλυψη. Αλλά εμείς δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά για την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε τα λεφτά για να κάνουν τα κόμματα τους επιχειρηματίες. Για να έχουμε κρατική «πολεμική», τρομάρα μας, βιομηχανία και δεκάδες άλλες χρεοκοπημένες κρατικές επιχειρήσεις. Σε δύο απ’ αυτές χτες μάθαμε ότι εξακολουθούν σήμερα να παίρνουν 15 μισθούς, ότι οι μισοί από τους εργαζόμενους βαφτίστηκαν διευθυντές, χωρίς να έχουν κάποιοι ούτε απολυτήριο λυκείου, ότι παίρνουν καταργημένα επιδόματα, ότι ο γενικός διευθυντής εισπράττει 7.063 μηνιαίως.Σε θυγατρική εταιρείας χρεοκοπημένης που η τρόικα θέλει να κλείσει και εμείς δίνουμε αγώνα να διατηρήσουμε.
 Μάθαμε ακόμα ότι από τις 10.000 offshore ελέγχθηκαν 34.
 Ότι σε ολόκληρα τμήματα του δημοσίου οι 20 ώρες υπερωρίες μάξιμουμ το μήνα δίνονται προκαταβολικά σε όλους, ανεξαρτήτως αν τις δούλεψαν ή όχι.
 Ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο έδωσαν 500 εκ. για εφάπαξ σε όσους έβγαλαν πρόωρα στη σύνταξη.
 Ότι η task-force απηύδησε και μας έστειλαν αυτοί 100 ονόματα πιθανών φοροφυγάδων, μπας και φιλοτιμηθούμε.
Έχουμε ελλείμματα όχι για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, αλλά για να διατηρήσουμε το ίδιο χρεοκοπημένο, ληστρικό, άδικο σύστημα. Όποιος λέει «όχι στη λιτότητα», μας κοροϊδεύει. Χρειάζεται και πολύ μεγάλη μάλιστα λιτότητα. Δίκαιη λιτότητα. Που θα την πληρώσουν οι βολεμένοι, ο ελληνικός παρασιτισμός.

6. Όλα αυτά είναι προσχηματικά, το θέμα δεν είναι μερικά δισεκατομμυριάκια, η Ευρώπη θέλει να μας έχει σε μνημόνια.
Ώπα, να και ο άρχοντας. Τα «δισεκατομμυριάκια» όταν τα πληρώνουμε εμείς είναι χαράτσια, ματώνει ο ελληνικός λαός, όταν τα πληρώνουν άλλοι είναι «-άκια». Η Ευρώπη δεν θέλει κανένα  άλλο μνημόνιο. Γιατί αυτό σημαίνει κι άλλα δανεικά. Εμείς ζητάμε κι άλλα. Ήταν για 2 χρόνια, έγινε 4, πάμε για το πέμπτο και τελειωμό δεν έχει. Όλες οι υπόλοιπες χώρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βγαίνουν από το πρόβλημα, εμείς κάνουμε ακόμα σημειωτόν. Κατηγορώντας τους Γερμανούς. Κι εκλιπαρώντας για τα λεφτά τους.

7. Δεν τους χρειαζόμαστε άλλο, θα βγούμε στις αγορές.
Συγγνώμη, αυτές δεν ήταν οι «τοκογλύφοι»; Δεν ήταν οι γύπες των αγορών που πίνουν το αίμα των λαών; Τώρα είναι νίκη να πέσουμε πάλι στα χέρια τους; Εγκλωβισμένο το πολιτικό σύστημα στον «αντιμνημονιακό» αγώνα, προτιμάει να δανειστεί με 8,5% παρά με 1% που δανείζεται τώρα. Προκειμένου να απαλλαγεί από τα «μνημόνια». Για να μπορούν όλοι να λένε ότι έδιωξαν τις τρόικες, όχι μονάχα ο Τσίπρας στα όνειρά του. Και να χρεώσουν με τόκους τα παιδιά τους. Για να χρεοκοπήσουμε ξανά σε λίγο και να ξαναζητάμε να μας ξανασώσουν. Στην πραγματικότητα, πιστεύουν ότι θα απαλλαγούν έτσι από την επιτήρηση. Ότι θα μπορέσουν δηλαδή να ξανακάνουν ό,τι έκαναν πάντα. Να μοιράζουν, να ξοδεύουν, να λεηλατούν, να δανείζονται και να στέλνουν το λογαριασμό στους επόμενους. Πέφτουν έξω. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Με ή χωρίς μνημόνια, με τρόικες ή χωρίς, το σύστημα δεν διασώζεται. Μόνο αλλάζει. Αλλιώς θα βρισκόμαστε στον ίδιο πάντα φαύλο κύκλο. Το παιχνίδι της παραπλάνησης συνεχίζεται.
Φώτης Γεωργελές
του ΚΥΡ


9 σχόλια:

 1. Στο παραπάνω σκίτσο ο τουρκοειδης οφις γεωργελες/ναργιλες περιγράφει τις περιπέτειες του προσωπικού του κωλου , αποκλειστικώς .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Aquilles

  To σκίτσο δεν είναι του Γεωργελέ.

  ______________________________________

  "Η τρόικα ζητάει νέα μέτρα"

  Είχα πάντα την γνώμη ότι η τρόικα, σαν δανειστής, το μόνο που θέλει είναι να πάρει πίσω τα χρήματα που δανείζει και για τα οποία έχει λάβει εμπράγματες εγγυήσεις. Από κει και πέρα, δεν την ενδιαφέρει πού και πώς θα βρει τα χρήματα το δανειζόμενο κράτος, για να της τα επιστρέψει (εντόκως, εννοείται).

  Εάν μία τράπεζα, ή ένας ιδιώτης, δανείσει κάποιον, τού υπαγορεύει κι από πού θα κάνει οικονομίες, για να εξοικονομήσει χρήματα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του; Προφανώς όχι, διότι, αν τα υπαγορευόμενα μέτρα αποτύχουν, τότε ο δανειστής αυτομάτως καθίσταται συνυπεύθυνος, για το ότι ο οφειλέτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του.

  Ακόμη, αν η τρόικα υπαγόρευε περικοπή μισθών και συντάξεων κυρίως των μικρομεσαίων, γιατί δεν κάνει λόγο για τις τεράστιες, αναλογικά, αποδοχές των βουλευτών και πολλών "χρυσών αγοριών", που τους περιβάλλουν;

  Τέλος, δεν βλέπει η τρόικα ότι, από την μία κλείνουν (και καλά κάνουν) διάφορους άχρηστους κρατικοδίαιτους οργανισμούς, καταργώντας θέσεις, αλλά από την άλλη ανοίγουν νέους, για το βόλεμα ημετέρων;

  Χαρίζουν κυβερνητικό πόστο στην Καϊλή

  Διόρισαν τη Σκραφνάκη στην Επιτροπή των Προμηθειών

  και ασφαλώς και οι δύο αυτές κυρίες θα παίρνουν την βουλευτική τους σύνταξη και ίσως κάποια τρίτη, ενώ παραπλεύρως διατηρούν το δικαίωμα να ασκούν επάγγελμα, πράγμα που απαγορεύεται στους άλλους συνταξιούχους.

  Ειλικρινά, δεν έχω πεισθεί ότι η τρόικα απαιτεί και ότι αυτά δεν είναι επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ειναι αλήθεια ότι το σκίτσο δεν ειναι του ναργιλέ
  Έχεις δίκιο
  Ειναι αλλου ανθελληνα
  Μα, επειδή έρχεται σαν πακέτο στην παρουσίαση του άρθρου , το σχόλιο ισχύει .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όλο το ζουμί είναι στο 2.
  Δηλαδή για 400.000 με 500.000
  κλέφτες,
  απατεώνες,
  αργόσχολους,
  επίορκους
  δημοσίους κηφήνες την πληρώνουν οι άλλοι 500.000 τίμιοι δημόσιοι υπάλληλοι και φυσικά όλοι εμείς του ιδιωτικού τομέα.

  Οι οποίοι όμως ξυπνήσαμε και πλέον κάνουμε ότι περνά απο το χέρι μας ώστε ούτε 1€ ΜΑΣ να μην πηγαίνει στο σάπιο και κλεπτοκρατικό δημόσιο αδηφάγο τομέα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μα πού η έκπληξη; Η τρόικα διαρκώς ζητάει..
  Ελίνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτό είναι τιμωρία δηλαδή?

  Να τον ξαναδιαβασουμε?

  Όλο παπαριες είναι το άρθρο, ότι συνήθως γράφει ο τύπος δηλαδή.

  Εγώ τις τελευταίες τρεις μέρες δεν εχω φάει τίποτα, άρα είμαι οικονομικά πολύ βιώσιμος. Σε δύο μέρες αν συνεχίσω έτσι θα πεθάνω όμως.

  Σχετικά με το 2 τελικά το δημόσιο έχει καταντήσει τελικά αστικός μύθος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ...αστικός μύθος τέτοιος, που αντλουν παραδείγματα όλοι για να δικαιολογήσουν κάθε είδους θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. >>Ο/Η John Waves είπε...
  Αυτό είναι τιμωρία δηλαδή?
  Να τον ξαναδιαβασουμε?
  Όλο παπαριες είναι το άρθρο, ότι συνήθως γράφει ο τύπος δηλαδή.
  Εγώ τις τελευταίες τρεις μέρες δεν εχω φάει τίποτα, άρα είμαι οικονομικά πολύ βιώσιμος. Σε δύο μέρες αν συνεχίσω έτσι θα πεθάνω όμως.
  Σχετικά με το 2 τελικά το δημόσιο έχει καταντήσει τελικά αστικός μύθος.
  8 Νοεμβρίου 2013 - 2:14 π.μ.

  Blogger Ο/Η John Waves είπε...
  ...αστικός μύθος τέτοιος, που αντλουν παραδείγματα όλοι για να δικαιολογήσουν κάθε είδους θέση.
  8 Νοεμβρίου 2013 - 2:18 π.μ.<<

  "Τρωμε" προοδευτικα, και "μιλαμε για ανθρωπους και οχι για αριθμους".

  Και μετα ξυπνησαμε.

  - Υπ.Υγείας (1η) Άδωνις Γεωργιάδης απαντάει σε Επ.Επερώτηση ΣυΡιζΑ 4Nov13
  https://www.youtube.com/watch?v=ZEgfm8Hdu1wc2

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.