29/11/13

Άνευ αντικειμένου η άτυπη συνάντηση με τον Ερογλου – Μπορούσε να ακυρωθεί λόγο Barbaros

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Eroglou-anastasiadis02-25november2013
Η άτυπη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ακυρώθηκε ουσιαστικά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή της. Με τη δέσμευση από πλευράς Τουρκίας περιοχών εντός της κυπριακής Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα) και της ΑΟΖ της, για έρευνες του Barbaros, η Άγκυρα καθιστούσε τη συνάντηση άνευ αντικειμένου.
Το γεγονός ότι έγινε, δεν σημαίνει, όπως κρίνεται και εκ του αποτελέσματος, ότι έχει παράξει οτιδήποτε πλην του αναμενόμενου: Δηλαδή, την επιβεβαίωση των διαφορών και του χάσματος εκατέρωθεν στις προσεγγίσεις.

Η Λευκωσία προτάσσει στις συζητήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της μίας κυριαρχίας. Η απάντηση της Άγκυρας δόθηκε στην πράξη με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους, το οποίο βολτάρει από την περασμένη Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και παίζει με τις αντοχές της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Η κίνηση-πρωτοβουλία του Προέδρου για τη συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου, που στόχευε να σπρώξει προς τα εμπρός τις διαδικασίες, επί της ουσίας άντεξε μερικές ώρες. Η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση αλλά την ίδια ώρα, άρχισε την επιχείρηση αποδόμησής της. Πρώτα με τις έρευνες του σκάφους Barbaros και μετά με τη ρητορική που ανέπτυξε ο Έρογλου το Σαββατοκύριακο βρισκόμενος στην Τουρκία για επίσκεψη.

Ποια θα μπορούσε να ήταν η αντίδραση της κυπριακής Κυβέρνησης; Πέραν από το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο περιείχε και στοιχεία πέραν των συνηθισμένων καταγγελτικών εξαγγελιών, θα μπορούσε να επανεξετάσει το θέμα της συνάντησης. Προχωρημένο, ασφαλώς, αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο και δεν ταιριάζει στις διαχρονικές προσεγγίσεις της πεπατημένης ακολουθούμενης πολιτικής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όμως, θα έπρεπε να εξεταζόταν αυτό το σενάριο, να δημοσιοποιείτο το γεγονός ότι μελετάται και να γίνουν και ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή, για ακύρωση ακόμη και της άτυπης συνάντησης.

Επειδή στην πολιτική όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, θα πρέπει μερικές ημέρες μετά την άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου να γίνει μια αξιολόγηση. Από τη συνάντηση -αυτό αναμενόταν άλλωστε- δεν προέκυψε τίποτε. Έγινε για να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές στρατηγικές και επιδιώξεις ως προς το περιεχόμενο της λύσης;

Υπάρχει κάποιος που θα μαρτυρήσει ποιος ήταν ο συνετός και ποιος ο αδιάλλακτος; Τα Ηνωμένα Έθνη, που ειρήσθω εν παρόδω δεν είναι αντικειμενικά, απουσίαζαν. Δεν ήταν άλλωστε στόχος η επίρριψη ευθυνών. Συνεπώς, από τη συνάντηση δεν βγήκε τίποτε αλλά την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνεχίζει να πλέει στις θάλασσες μας φλερτάροντας με τα κυπριακά τεμάχια.

Read more: http://mignatiou.com/?p=16880#ixzz2m1xvgzm7

1 σχόλιο:

  1. Οι Τούρκοι πριν την συνάντηση εισέβαλαν στην νεκρή ζώνη της περιοχής Αστρομερίτη-Πάνω Ζώδιας-Κατοκωπιάς-Πέτρας και κατέκτησαν 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. ΚΑΙ γι' αυτό δεν έπρεπε να γίνει η συνάντηση ΟΥΤΕ να συνεχιστούν οι συνομιλίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.