18/11/13

Εκείνοι και οι άλλοι....

της Ελίνας Γαληνού                                       
Οταν συμβαίνει κάτι όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου τότε, συμβαίνει βάσει των δεδομένων εκείνης της στιγμής. Πολλά πράγματα απ΄ όσα αναφέρονται και προβάλλονται κάθε χρόνο στις επετείους, δεν ήταν ψέμματα. Ο κόσμος, ύστερα από το δεύτερο "περίεργο" δημοψήφισμα του καλοκαιριού του '73, είχε αρχίσει να βράζει. Η επταετία της χούντας συμπληρωνόταν και οι ηγέτες της εμφανίζονταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την παραμονή τους στην εξουσία. Ολοι κάτι περίμεναν-εκτός φυσικά απ΄όσους είχαν βολευτεί συνεργαζόμενοι με το καθεστώς των συνταγματαρχών, γιατί υπήρξαν και τέτοιοι.
Μια σπίθα που θα φώτιζε το μαύρο φόντο, και θα έδινε ελπίδα στον λαό ότι η χούντα άρχιζε να κλονίζεται, έμοιαζε σαν το μάνα εξ ουρανού.

Για την οργάνωση και σκοπιμότητα αυτής της εξέγερσης, έχουν γραφτεί και αναλυθεί πολλά. Επίσης, έχουν αποκαλυφθεί αρκετά συν τω χρόνω, γιατί τα αρχεία της Ιστορίας θέλουν το χρόνο τους για ν΄ανοίξουν.  Εχουμε διαβάσει αναλύσεις συνωμοσιολογικού χαρακτήρα, απόψεις και καταστάσεις που απομυθοποιούν ρομαντικές πεποιθήσεις, μαρτυρίες που μας βάζουν σε περίσκεψη. Ποιά είναι η αλήθεια πίσω απ΄όλα αυτά; Ισως σε τέτοιες περιπτώσεις, να μην μπορεί να διατυπωθεί μια μονόπλευρη θέση αληθείας. Εχει ειπωθεί ότι  η οργάνωση της εξέγερσης ήταν μεθοδευμένη και όχι αυθόρμητη, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό και δεν οδήγησε τελικά στην πτώση της χούντας, αλλά σε μια ακόμα σκληρότερη εκδοχή της ως τον μοιραίο Ιούλιο του 74. Στην εξέγερση όμως αυτή που συγκλόνισε το λαικό αίσθημα, πήραν μέρος και σήκωσαν μεγάλο βάρος της, άνθρωποι πράγματι ανιδιοτελείς, που ήθελαν να βοηθήσουν για να έρθει ένα καλύτερο μέλλον.. Ανθρωποι νέοι, που τόλμησαν τη σύγκρουση με ένα απαράδεκτο καθεστώς το οποίο πρόσβαλε τις αρχές και τα ιδανικά τους.

Βεβαίως, δεν ήταν όλοι έτσι. Στα χρόνια που ακολούθησαν στη μεταπολίτευση όσον αφορά τους "ήρωες" του Πολυτεχνείου, άλλαξαν πολλά. Οι επετειακοί εορτασμοί, αν εξαιρέσουμε τα πρώτα χρόνια, διαστρεβλώθηκαν από πολιτικά συμφέροντα και τρομοκρατικές οργανώσεις που μάλιστα, χρησιμοποίησαν και την ημερομηνία της εξέγερσης για ετικέτα τους. Κάποιοι "ήρωες" πούλησαν ακριβά τη συμμετοχή τους εκείνης της βραδιάς και τους είδαμε αργότερα να ανεβαίνουν απρόσμενα την κοινωνική κλίμακα μέσω πολιτικής, να αποκτούν πλούτο και γενικά, να μη θυμίζουν τίποτα από εκείνα που πρέσβευαν τότε...Κάποιοι άλλοι, παρέμειναν στην αφάνεια, παραγνωρίστηκαν, κυρίως όμως απογοητεύτηκαν βλέποντας τους συναγωνιστές τους να λοξοδρομούν ακολουθώντας εφήμερες αξίες και να προδίδουν τα ιδανικά για τα οποία υποτίθεται ότι αγωνίστηκαν τότε, όλοι μαζί...
Ο,τι και να έγινε πάντως, μια που όλα είναι ζήτημα χρόνου ώσπου να κάνουν οι εντυπώσεις τον κύκλο τους, η εξέγερση του Πολυτεχνείου έδωσε εκείνες τις ημέρες μια περηφάνεια στους Ελληνες, ενώ είχε απήχηση και στο εξωτερικό, κυρίως στις φοιτητικές νεολαίες που συγκλονίστηκαν όταν το τάνκ μπήκε μέσα στο προαύλιο του ιδρύματος. Και οι άνθρωποι εκείνοι που αφέθηκαν στη φλόγα του ονείρου αψηφώντας τον κίνδυνο, ήταν κι΄αυτοί υπαρκτοί και μάλιστα, δεν το μετάνιωσαν ποτέ τους.  Ολα αυτά συνέβησαν και τα ζήσαμε και αυτό δεν αλλάζει όσα χρόνια κι΄αν περάσουν.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.