28/11/13

Μέρκελ προς Ρωσία: “Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε”

Για τις πιέσεις της Μόσχας στην Ουκρανία να μην συνδεθεί με την ΕΕ

Τη στάση της Ρωσίας, για τις πιέσεις που άσκησε στην Ουκρανία προκειμένου να απορρίψει το Κίεβο την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επέκρινε η Γερμανίδα καγκελάριος την παραμονή της συνόδου κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Τρίτη, η Άνγκελα Μέρκελ υπενθύμισε στη Ρωσία ότι “ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε” και επεσήμανε ότι “αυτή τη στιγμή έχουμε ένα θεμελιώδες πρόβλημα:

Η προσέγγιση με την Ευρώπη εξακολουθεί να θεωρείται από τη Ρωσία ως απομάκρυνση από τη Ρωσία. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτήν την αντίληψη του «είτε το ένα, είτε το άλλο»”.

Την Πέμπτη η Μέρκελ θα συναντηθεί στη Λιθουανία όπου θα διεξαχθεί η σύνοδος με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία απέρριψε αυτήν τη συμφωνία με την ΕΕ επικαλούμενη "αποκλειστικά οικονομικούς λόγους" και υποστηρίζοντας ότι η απόφασή της δεν θέτει σε αμφισβήτηση τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Ωστόσο την Τρίτη ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι το Κίεβο “μεταπείστηκε” από τη Ρωσία, που πιέζει την Ουκρανία να ενταχθεί στην τελωνειακή ένωση που έχει συγκροτήσει μαζί με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.