19/11/13

Τ/κ Τύπος: Συμφωνία Τουρκίας-Ελλάδας για ηλεκ. ρεύμα στην Κύπρο

Ηλεκτρικό ρεύματος από την Ανατολία στις ελεύθερες περιοχές δια μέσου των Κατεχομένων.
Του Νίκου Στέλγια, ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
Το τουρκικό το ηλεκτρικό ρεύμα θα φτάσει με έναν ειδικό αγωγό στην Βόρεια Κύπρο, ενδέχεται στο μέλλον να πωληθεί στις ελεύθερες περιοχές.
Ένα έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο βρίσκει σήμερα αντίκτυπο στον τουρκοκυπριακό τύπο, φέρνει στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.
Σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, πριν από λίγο καιρό, η Αθήνα ήρθε σε συνεννόηση με την Άγκυρα για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στις ελεύθερες περιοχές δια μέσου των Κατεχομένων.


Το τουρκικό έγγραφο, το οποίο φέρει την ημερομηνία της 12ης Ιουλίου2013, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την τουρκική κυβέρνηση για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην «ΤΔΒΚ» και στην «Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου». Το εν λόγω έγγραφο δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.
Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ότι με βάση την συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος στο νησί για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα. 


Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει τα εξής: «Το σχέδιο περί πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στο νησί ήρθε στο προσκήνιο στα πλαίσια της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Μέσα στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας, η Τουρκία συμφώνησε με την Ελλάδα για την μελέτη σχεδίων για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ και στην Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, στις 3 Οκτωβρίου 2012, στην Άγκυρα, μέσα στα πλαίσια της συζήτησης γύρω από το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Ανατολία στην Βόρεια Κύπρο, οι αξιωματούχοι της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ συμφώνησαν για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Στην συνέχεια, συμφωνήθηκε ότι εντός του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου μεταφοράς νερού θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ». 


Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, το τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα φτάσει με έναν ειδικό αγωγό από την Ανατολία στην Βόρεια Κύπρο, ενδέχεται στο μέλλον να πωληθεί στις ελεύθερες περιοχές. 


Το τουρκικό έγγραφο υπογραμμίζει και ένα άλλο σημείο: Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τα νέα σχέδια της Τουρκίας ενδέχεται να συμβάλλουν στην απόσυρση της ιδέας περί δημιουργίας μιας ηνωμένης Κύπρου» από το προσκήνιο των συζητήσεων. 


http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=154530

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.