16/11/13

Αντίθετη σε αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη βορεια Συρία η Τουρκία

Δηλώσεις του τούρκου προέδρου Γκιούλ
«Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει τετελεσμένα, δεν υπάρχει ζήτημα να δεχθεί ένα τέτοιο πράγμα στη Συρία», δήλωσε ο κ. Γκιούλ (φωτογραφία αρχείου).
Την αντίθεσή της στην εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία εξέφρασε την Παρασκευή η Τουρκία, με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ να δηλώνει ότι η χώρα του «δεν μπορεί να επιτρέψει τετελεσμένα», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει τετελεσμένα, δεν υπάρχει ζήτημα να δεχθεί ένα τέτοιο πράγμα στη Συρία», δήλωσε ο κ. Γκιούλ σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ερζιντζάν, στην ανατολική Τουρκία, αναφορικά με την ανακοίνωση για τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους υπογράμμισε τις αδελφικές σχέσεις που ενώνουν τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, τους οποίους χωρίζουν εκτεταμένα σύνορα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν ευνοεί καμιά άσκηση πίεσης κάποιας συριακής κοινότητας, αραβικής, κουρδικής ή τουρκμενικής, σε βάρος άλλης.

Την Τρίτη, το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), η κύρια ένοπλη κουρδική οργάνωση στη Συρία, καθώς και άλλοι κουρδικοί σχηματισμοί υπέγραψαν δήλωση με την οποία ανακοινώνουν την εγκαθίδρυση «προσωρινής διοίκησης στις ζώνες του δυτικού Κουρδιστάν», όπως αποκαλούν την κουρδική περιοχή της Συρίας.

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα το PYD, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας αυτονόμησης, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μονιμοποιήσει τη διαίρεση της γειτονικής Συρίας, την οποία απορρίπτει.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια διάσπαση της Συρίας η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο χάος», πρόσθεσε ο κ. Γκιούλ.

Οι κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας διοικούνται από κουρδικά τοπικά συμβούλια από τα μέσα του 2012, όταν και αποσύρθηκαν από εκεί οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

http://www.naftemporiki.gr/story/730064

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.