27/11/13

Δεν θα παραστεί στην Γενεύη ΙΙ ο Μπασάρ Ασαντ

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ δεν θα παραστεί προσωπικά στην ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη ΙΙ για την προσπάθεια τερματισμού του αιματηρού εμφυλίου που μαίνεται στη Συρία εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
Όπως δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, αμέσως μετά τις προπαρασκευαστικές επαφές που είχε με αξιωματούχους του ΟΗΕ αλλά και των ΗΠΑ στην Γενεύη, η διάσκεψη που ορίστηκε για τις 22 Ιανουαρίου, θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, με πρώτους τους εμπνευστές της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, οπότε το πιθανότερο είναι τη Συριακή κυβέρνηση να εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών της χώραςΟυαλίντ Μουαλέμ«Οι πρόεδροι των εμπλεκόμενων χωρών δεν πρόκειται να παραστούν» είπε ο Μπογκντάνοφ.
Μετά από αίτημα και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη ΣυρίαΛαχντάρ Μπραχίμιοι τελικές λίστες των αντιπροσώπων της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης της Συρίας αναμένονται να εγκριθούν μέχρι το τέλος του 2013.
Να υπενθυμίσουμε πως μετά από απανωτές αναβολές λόγω της αδυναμίας συμφωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων και μετά από έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων, ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ η 22ηΙανουαρίου ως η τελική ημερομηνία της διάσκεψης, στην οποία έχουν συμφωνήσει  να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπρόσωποι και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Ασαντ θα μπει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των Σύρων ανταρτών της αντιπολίτευσης. Την σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης επιδιώκουν από τον περασμένο Μάιο Ρωσία και ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση του ΟΗΕ δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες. Την ανακοίνωσε έκανε στις 25 Νοεμβρίου ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν,τονίζοντας πως «θα πάμε στη  Γενεύη σε μια αποστολή ελπίδας».
Όπως είπε ο Μπογκντάνοφ , θα υπάρξει μια σύνοδος της ολομέλειας των 30 χωρών που θα συμμετέχουν, υπό τον ΟΗΕ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για να αποφασιστεί ένα το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα συμμετέχουν στη Γενεύη ΙΙ.
Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης , έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 23 Ιανουαρίου, υπό τον Λαχντάρ Μπραχίμι.
Τέλος ο Μπογκντάνοφ είπε πως άλλη μία προπαρασκευαστική συνάντηση υπό τον ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί στις  20 Δεκεμβρίου και θα περιλαμβάνει πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία , ΗΠΑ, Κίνα ,Γαλλία και Βρετανία) και τέσσερις γειτονικές της Συρίας χώρες: Τουρκία,  Λίβανο,  Ιορδανία και Ιράκ. 
Πηγή: RIA Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.