29/11/13

Επιτέλους: Έρχεται νομοσχέδιο για τα Logistics, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο διαμεταφοράς

Στην Ελλάδα ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ
Στη φωτογραφία αρχείου, το λιμάνι του Αμβούργου [Πηγή: AP Photo/Christof Stache]
Χεκίμογλου Αχιλλέας 
Νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, το οποίο υπόσχεται να βάλει τα θεμέλια για να γίνει η Ελλάδα κόμβος logistics στο παγκόσμιο εμπόριο, θα φέρουν σύντομα στη Βουλή οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και Υποδομών, κ.Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Ήδη, όπως αναφέρουν τα δύο υπουργεία, σε συνέχεια της έκθεσης αξιολόγησης από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στον τομέα των Logistics, η Μόνιμη Επιτροπή Logistics που συγκροτήθηκε, ετοίμασε προσχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εφοδιαστική Αλυσίδα.

«Κεντρικός στόχος της Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics είναι να καταστεί η Ελλάδα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη» σημειώνεται. Όπως παρατηρείται, τα logistics γνωρίζουν άνθηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, λόγω του ανοίγματος νέων αγορών στον πλανήτη και της αύξησης της παραγωγής από αναδυόμενες χώρες.

Τα δύο υπουργεία εκτιμούν ότι «θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη σε οκτώ αντικείμενα και με εκτίμηση ετήσιου κύκλου εργασιών 4,5 δισ. € σε τρία χρόνια από την ανάδειξη της Ελλάδας σαν διαμετακομιστικού κόμβου της ΝΑ Ευρώπης και μοχλού ανάπτυξης της Ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδα».

Οι εν λόγω τομείς είναι η εκμετάλλευση λιμένων για τα TEU's, η ανάπτυξη των επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας, η ενίσχυση των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών, η ανάπτυξη υπηρεσιών Bunkering, η διεύρυνση του Ναυτιλιακού Cluster και η ανάδειξη της Ελλάδας ως κόμβου εκτελωνισμού.  

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η προτεινόμενη στρατηγική έρχεται να ανταποκριθεί «στις νέες συνθήκες των εθνικών αναπτυξιακών αναγκών αλλά και των διεθνών μεταφορικών ροών», να συνδέσει «τις ιδιωτικές επιχειρηματικές προτεραιότητες με τις δημόσιες επενδύσεις», να οριοθετήσει «τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων» και να «κατευθύνει αποτελεσματικά τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου».

Στόχος των δύο υπουργείων είναι η «ενδυνάμωση και εκσυγχρονισμός του Συστήματος Εμπορευματικών Μεταφορών και των Logistics» για την «ανάδειξη της Ελλάδας σε ανταγωνιστικό και ποιοτικό διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης».

Αυτό θα γίνει με «ενίσχυση της αποδοτικότητας της Εφοδιαστικής Αλυσίδας μέσω χαμηλού κόστους και υψηλού customer service», την «απλοποίηση της Δομής και μείωση των κρίκων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας», τη διασφάλιση της αειφορίας των Logistics, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση, την ανάδειξη του Πειραιά ως πόλου ανάπτυξης και τη δημιουργία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου.

Σημαντική είναι η πρόνοια για «στρατηγική επέκταση του hinterland (ενδοχώρας) του λιμανιού του Πειραιά» και «στρατηγικές διακρατικές συμφωνίες για την διευκόλυνση των εμπορευματικών ροών κυρίως για το σιδηροδρομικό δίκτυο», αλλά και την αξιοποίηση του Θριασίου Πεδίου, καθώς και την ολοκλήρωση και τον εκσυγχρονισμό των βασικών υποδομών.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν τα δύο υπουργεία, «λόγω της Cosco, το λιμάνι του Πειραιά υπήρξε για το 2011 το 10ο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων με ρυθμό ανάπτυξης που άγγιξε το 100% και αναμένεται να είναι το 1ο της Μεσογείου μέχρι το 2015». «Αντίστοιχη δυναμική υπάρχει προφανώς και για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης ή άλλα λιμάνια της Χώρας» επισημαίνουν.

«Η φυσική θέση της χώρας στον θαλάσσιο διάδρομο που ενώνει τις αγορές της Ασίας με εκείνες της Ευρώπης μέσω της διώρυγας του ΣΟΥΕΖ αποτελεί σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα. Αλλά δεν είναι μόνο οι μεγάλες εμπορευματικές ροές Ανατολής-Δύσης. Η διαμεταφορά (transipment) container μεταξύ των λιμένων της μεσογείου και του Εύξεινου πόντου, η διασύνδεση με την Αφρική, η ενδοχώρια χερσαία μεταφορά με τρένο ή οδικώς στα Βαλκάνια και οι εσωτερικές θαλάσσιες μικρές διαδρομές, μπορούν να αποτελέσουν αγορές για πολλά από τα Λιμάνια της Χώρας» σημειώνεται.

«Η ευκαιρία είναι μεγάλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής εφοδιαστικής. Οι αυξημένες εμπορευματικές ροές στα λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για την ανάπτυξη των added value services στον ελληνικό χώρο» τονίζεται.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο παγκόσμιος κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται σε περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 13,8 % του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 52% του συνολικού διερχόμενου φορτίου από το Σουέζ προς τον Βορρά καταλήγει σε λιμάνια της Μεσογείου και μόλις το 35% σε λιμάνια της Βορείου Ευρώπης. Στην Ελλάδα ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται περίπου στο 10% του ΑΕΠ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.