26/12/13

Οργή για επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού σε αμφιλεγόμενο μνημείο πολέμου

Αντιδρούν Πεκίνο και Σεούλ
Τόκιο 
Την οργή του Πεκίνου και της Σεούλ πυροδότησε η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι στο κέντρο του Τόκιο, σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος. Κίνα και Νότιος Κορέα μίλησαν για απαράδεκτη και αναχρονιστική συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο εξέφρασε «απογοήτευση» λέγοντας ότι η κίνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού επιδεινώνει τις περιφερειακές εντάσεις.
Κανένας επικεφαλής ιαπωνικής κυβέρνησης δεν είχε μεταβεί στο συγκεκριμένο μνημείο μετά την επίσκεψη του Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στις 15 Αυγούστου του 2006, ανήμερα της επετείου της συνθηκολόγησης της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Κίνα και η Νότιος Κορέα απεχθάνονται το Γιασουκούνι καθώς για εκείνες συμβολίζει τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά αυτοκρατορικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του αποικισμού της χερσονήσου της Κορέας (1910-1945) και κατά τη διάρκεια της μερικής κατοχής της Κίνας (1931-1945).

Το Πεκίνο χαρακτήρισε την κίνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού «απολύτως απαράδεκτη», και η Νότιος Κορέα εξέφρασε επίσης την «οργή» της κάνοντας λόγο για «αναχρονιστική συμπεριφορά».

«Δεν μπορούμε παρά να καταγγείλουμε και να εκφράσουμε την οργή μας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο μνημείο Γιασουκούνι […] παρά τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις των γειτόνων του» δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Πολιτισμού Γιου Τζιν-Ριόνγκ.

Αυτή η επίσκεψη «αποκαλύπτει μια αναχρονιστική συμπεριφορά που βλάπτει θεμελιωδώς όχι μόνο τις σχέσεις της Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά και τη σταθερότητα και τη συνεργασία στη νοτιοανατολική Ασία» υπογράμμισε.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, επισκέφθηκε το μνημείο αυτό στο κέντρο του Τόκιο, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του στην εξουσία στις 26 Δεκεμβρίου του 2012.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Τόκιο ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Άμπε στο μνημείο Γιασουκούνι «θα επιδεινώσει τις εντάσεις» που υπάρχουν μεταξύ της Ιαπωνίας και των γειτονικών της χωρών.

«Η Ιαπωνία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και φίλος. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους που η ιαπωνική κυβέρνηση έλαβε αυτή την πρωτοβουλία που θα επιδεινώσει τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες» αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

«Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Ιαπωνία και οι γείτονές της θα βρουν εποικοδομητικούς τρόπους για να λύσουν τα ευαίσθητα ζητήματα του παρελθόντος, να βελτιώσουν τις σχέσεις τους και να προαγάγουν τη συνεργασία προς όφελος της ειρήνης και της περιφερειακής ασφάλειας που είναι οι κοινοί μας στόχοι» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα να σημειωθεί θερμό επεισόδιο μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας τα οποία ανήκουν διοικητικά στο Τόκιο, όμως διεκδικεί το Πεκίνο με την ονομασία Ντιαογού.

«Επισημαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός [Άμπε έχει εκφράσει τη μεταμέλειά του για το παρελθόν και έχει επαναλάβει τη δέσμευση της Ιαπωνίας στην ειρήνη» καταλήγει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.
BHMA

5 σχόλια:

  1. Πάει ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στο μέρος όπου βρίσκονται εκατομμύρια νεκροί Ιάπωνες στρατιώτες, και έχει τους καρα-εθνικιστές ουγκα μπουγκα γείτονες να τον κράζουν επειδή μέσα εκεί υπάρχουν λιγότεροι από 20 "Class A war criminals", δηλαδή η υπόθεση είναι σαν να επισκεφθεί κανείς τα προάστια της Αθήνας και να τον βγάλουν φίλο μου.

    Βέβαια όλα αυτά φυσικά τα αναπαράγουν άκριτα μπουρδολογικές εφημερίδες σαν το Βήμα. Με το καλό να πάνε στο Πεκίνο να ανοίξουν την τηλεόραση και να δουν το αισχρό ποσοστό των καναλιών που δείχνουν ΟΛΗ ΜΕΡΑ τους κακούς Ιάπωνες. Μπας και ξυπνήσουν, και καταλάβουν πως αυτά που έγιναν πριν από ~70+ χρόνια δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα, αλλά απλά η Κυβέρνηση (της Κίνας αλλά και της Κορέας) έχει εργαλιοποιήσει την ιστορία για δικό της συμφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προπαγάνδα είναι προπαγάνδα ΝΑΙ.
    Παρόλα αυτά λυπάμαι για το σχόλιο σου. Λιγότεροι απο 20 war criminals?
    Η Ιαπωνία έχει κάνει απίστευτες θηριωδίες τον 2ΠΠ. Είναι κρίμα να διαβάζουμε τέτοια σχόλια.
    Αυτα που έγιναν πρίν 70 χ΄ρονια έχουν απόλυτη σχέση με το σήμερα. Η διαφορά με την Ιαπωνία και την Γερμανία μετά τον 2ΠΠ είναι ότι οι μεν Ναζί γερμανοί εκδιώχθηκα απο την εξουσία μετά το πέρας του πολέμου. Οι περισσότεροι δηλαδή.
    Στην Ιαπωνία όχι. Έμειναν στην εξουσία και μετά τον πόλεμο.
    Η Ευρώπη αυτή την στιγμή υποφέρει κατα ένα μεγάλο βαθμό απο μια Γερμανία αγνώμων και μνησίκακη.
    Σκεφτείτε η Ιαπωνία όταν έχει την ευκαιρία τι θα κάνει. Η Ιαπωνία ουδέποτε έχει πάψει παρόλες τις κορδέλες και τα όμορφα περιτυλίγματα, να αποτελεί φασιστικό κράτος. Το αν υπάρχουν και αλλού τέτοια κράτη δεν με απασχολεί μιας και μιλάμε για το συγκεκριμένο. Η Ιαπωνία γίνετε ξανά μιλιταριστική.
    Το λάθος των συμμάχων είναι ότι και οι δύο χώρες θέλουν επιτήρηση και αυτήν την επιτήρηση σταδιακά την σταματησαν. Μεγα λάθος.
    Και θα το πληρώσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Ιαπωνικός εθνικισμός είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικός από τον ευρωπαϊκό φασισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Tony Papas>Πρώτα απ'ολα δεν φταίω εγώ αν εσύ είσαι τυφλός, γιατί εγώ είμαι Π-Α-Ν-Τ-Α πολύ ακριβολόγος. Εγώ έγραψα "λιγότεροι από 20 Class A war criminals" και αυτή είναι η πραγματικότητα. Μάλιστα αν μπεις σε κινέζικα και Κορεάτικα site θα δεις πως αυτοί οι λιγότεροι από 20 είναι που τους "πειράζουν", και όχι οι υπόλοιποι ~1,000 που ήταν σε γενικές γραμμές απλοί στρατιώτες. Που και για τους ~1,000 να λέγαμε πάλι το παράδειγμα που έγραψα παραπάνω θα ίσχυε, γιατί ~1,000 στα εκατομμύρια δεν είναι αρκετοί ώστε να πει κανείς πως όποιος πάει στο Yasukuni shrine πάει γι'αυτούς.

    Ναι, η Ιαπωνία έχει κάνει κάποιες θηριωδίες στον Β ΠΠ, είναι αυτές απίστευτες;; ...κατά την γνώμη μου όχι. Όλοι οι πόλεμοι της ιστορίας έχουν κάνει αυτούς που συμμετέχουν σε αυτούς να χάσουν την ανθρωπιά τους, και ως συνέπεια αυτού να κάνουν θηριωδίες, ο Δεύτερος Σινό-Ιαπωνικός πόλεμος απλά δεν ήταν εξαίρεση.

    Οι Ιάπωνες όμως δεν ήταν ποτέ το ίδιο με τους ναζί. Οι Ναζί ήταν (και παραμένουν) πρωτοπόροι γιατί ήταν οι μόνοι που πέρασαν την Γενοκτονία σε νέο επίπεδο, την εκβιομηχάνισαν.

    Όσων αφορά τους κακούς Πολιτικούς που δήθεν δεν εκδιώχθηκαν σε παραπέμπω στο international military tribunal for the far east. Υπάρχει και σε ταινία απ'τον Masaki Kobayashi αν δεν είσαι του διαβάσματος.

    Οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο προσπάθησαν να αφαιρέσουν εντελώς την δημοκρατία απ'τις χώρες της περιοχής, την Ταϊβαν, την Βόρεια Κορέα, και την Ιαπωνία. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας αυτό που έκαναν ήταν έβαλαν στις κόκκινες περιοχές οι ψήφοι να μετράνε για λιγότερο απ'τις "δημοκρατικές"-δικές τους περιοχές, έτσι ώστε να μην μπορεί ποτέ να βγει Κομμουνισμός παρ'ολο που αυτό ήθελαν οι περισσότεροι Ιάπωνες μετά τον πόλεμο.

    Αξίζει να αναφερθεί πως η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει Ειρηνιστικό σύνταγμα, δηλαδή έχει το περιβόητο article9. Αυτό το σύνταγμα της το σύνταξε η Αμερική όταν νόμιζε πως πρέπει να τους κρατήσει Ειρηνικούς με το ζόρι, όμως πολύ λίγο αργότερα (στον πόλεμο στην Κορέα) η Αμερική συνειδητοποίησε το λάθος της και υπήρξαν πιέσεις για να αλλάξει η Ιαπωνία το Ειρηνιστικό σύνταγμα. ~50+ χρόνια μετά η Ιαπωνία δεν το έχει αλλάξει.


    Επίσης, μήπως ξεχνάμε τι έχει κάνει η Κίνα Μ-Ο-Ν-Ο το τελευταίο έτος;; Που είχε στείλει κομάντο στην Ινδία;; Που είπε πως νησιά των Φιλιππίνων, της Κορέας και της Ιαπωνίας είναι δικά της;;

    Να το πάω και ένα βήμα παραπέρα;; Η Αμερική δεν έχει ακόμα δικαστεί για τα φρικτά εγκλήματα πολέμου στην Ιαπωνία. Για πολλούς εγκλήματα πολέμου που ήταν πολύ σοβαρότερα απ'αυτά της Ιαπωνίας.


    Όμως έχεις δίκιο, η Ιαπωνία είναι το πρόβλημα - και τα ανύπαρκτα επιχειρήματα σου το αποδεικνύουν. Επίσης, οι συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο που οδήγισαν σε αυτούς τους πολέμους τότε και ο Ιαπωνικός λαός τότε (κατά τον Β ΠΠ) είναι ακριβώς τα ίδια με τώρα.


    Τέλος, δεν είσαι άσχετος με το θέμα, μακάρι να ήσουν άσχετος, είσαι ημιμαθής με πολύ άσχημο τρόπο ρε φιλαράκι. Όμως το μεγαλύτερο σου λάθος ήταν πως πέτυχες και το άτομο για να το παίξεις γνώστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξ΄ όσων έχω διαβάσει (αναφέρω π.χ. "The Rising Sun", του John Toland, ένα άλλο που περιγράφει την εκστρατεία των Ιαπώνων στην Κίνα και τον χαρακτήρα του Ιάπωνος στρατιώτη, καθώς και το «Νέμεσης», του Sir Max Hastings, καθώς και άλλα βιβλία), το Jakusuni Shrine είναι ένας ναός Shinto που σύμφωνα με τα Ιαπωνικά έθιμα, στα κλαδιά των δένδρων του, κρεμούσαν συγγενείς των Ιαπώνων στρατιωτών ενθύμια των ανθρώπων τους υπό την μορφή μέρους των μαλλιών της κεφαλής ή κομμάτια των νυχιών τους , τα οποία τους τα είχαν στείλει από το μέτωπο οι στρατιώτες για την περίπτωση που θα έχαναν την ζωή τους.

    Κατά την πτωχή γνώμη μου, ένα «είδος» και κάτι περισσότερο του δικού μας Μνημείου του Αφανούς Στρατιώτου (Εννοώ αυτό που οι «δικοί μας» «αντιεξουσιαστές», λέγε τους «αρχιφασίστες» βεβήλωσαν όσο μπορούσαν) .

    Τώρα, γιατί εξοργίζονται οι γείτονες των Ιαπώνων, επειδή το επεσκέφθη ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, μάλλον οφείλεται σε διπλωματική κίνησή τους.

    Εδώ σε μας, οι Τούρκοι πουλήσανε τα οστά των σφαγέντων Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου σε Ολλανδούς για να τα κάνουν λίπασμα και υπάρχουν υποέλληνες οι οποίοι επιθυμούν ακόμη, «φιλία» με τους σφαγείς και δολοφόνους θρασύδειλους τουρκαλάδες, εμείς δε οι οποίοι διαφωνούμε μαζί τους δεν μας επιτρέπεται να εκφράσουμε έστω μία «δημοκρατική» διαμαρτυρία!
    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.