31/12/13

Αναμενόμενη στοχοποίηση

Κ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Η δυναμική επάνοδος της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Ρωσία -με προέλευση είτε την Τσετσενία, είτε το γειτονικό Νταγκεστάν- ήταν θέμα χρόνου: Τους τελευταίους τρεις μήνες η Ρωσία συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταστροφή των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράν, που αθροιστικά είναι η χειρότερη για το σουνιτικό Ισλάμ εξέλιξη από τις αρχές του 1980, όταν η κυβέρνηση Κάρτερ υιοθέτησε τους Αφγανούς μουτζαχεντίν μετά τη σοβιετική εισβολή στη χώρα στα τέλη του 1979.

Στην Τσετσενία, αλλά κυρίως στο Νταγκεστάν είναι γνωστή και τεκμηριωμένη η εμπλοκή υπηρεσιών των καθεστώτων της Αραβικής Χερσονήσου στη στήριξη των ακραίων φονταμενταλιστικών οργανώσεων. Με άλλα λόγια, όσοι αισθάνονται ότι τα συμφέροντα τους επλήγησαν στη Συρία και με υπαιτιότητα της Μόσχας έχουν την πρόσβαση να απαντήσουν εντός της ρωσικής επικράτειας.

Η χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια αφήνει ανοιχτό το ερώτημα τι θα ακολουθήσει μέχρι την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, τόσο από την πλευρά των τρομοκρατών όσο και από τα μέτρα ασφαλείας.

Ενα είναι βέβαιο, η επιχείρηση εξωραϊσμού της κατάστασης πραγμάτων στη Ρωσία, στην οποία απέβλεπε ο Πούτιν με την αμνηστία που χορήγησε πρόσφατα, είναι στον αέρα: Ακόμη και αν δεν ακολουθήσουν ανάλογα πλήγματα, το αστυνομοκρατούμενο και στρατοκρατούμενο Σότσι είναι από μόνο του μία βαριά σκιά στην εικόνα της ισχυρής και σταθερής Ρωσίας, ο ηγέτης της οποίας αισθάνεται τόσο ασφαλής για να αμνηστεύει αντιπάλους ολιγάρχες και αντιφρονούντες.

Πέραν των παραπάνω, υπάρχει πλέον ακόμη ένας γεωμετρικός τόπος σύμπτωσης των ζωτικών συμφερόντων Ουάσιγκτον και Μόσχας, καθώς και οι δύο είναι στο στόχαστρο της ακραίας σουνιτικής τρομοκρατίας.

Αλλωστε το τελευταίο εντός των ΗΠΑ επισκεπτήριο του ισλαμικού τρόμου ήταν η βομβιστική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστόνης από δύο Τσετσένους αδελφούς, στους οποίους κατά τραγική ειρωνεία είχε χορηγηθεί άσυλο από τις αμερικανικές αρχές για να προστατευτούν από τη σιδηρά πυγμή της ρωσικής καταστολής.

Την ώρα, δηλαδή, που απειλείται η εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων, η Μόσχα εκ των πραγμάτων έρχεται ακόμη πιο κοντά με την Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή και τη διεθνή σκηνή συνολικά.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=63940808

1 σχόλιο:

  1. Σαουδικη Αραβια-καταρ: Εμπρος για το χαλιφατο των Ουαχαμπιτων με την ευγενη υποστηριξη της ΜΙ6. Τωρα δεν θα επρεπε ο Πουτιν να πει δυο λογια στους Εμιρηδες οτι τα ιερα προσξυνηματα (δλ. ο μετεωριτης) θα γινουν ραδιενεργος κονις αν δε κοψουν τον αυνανισμο????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.