7/1/14

Αποχώρηση του Άσαντ μετά τη «Γενεύη 2» θέλει ο Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν (δεξιά) συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του στο Τόκιο. REUTERS/ISSEI KATO
Την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία θέλει ο τουρκός πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ως αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2».
«Στη "Γενεύη 2" οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα αναγκαία μέτρα θα εφαρμοσθούν ώστε να ανοίξουμε μία επoχή χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο.
Όπως ανέφερε, 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και «αυτός που επέτρεψε να συμβεί αυτό δεν μπορεί να παραμείνει επικεφαλής της χώρας, δεν μπορεί αυτό να γίνει αποδεκτό».
Η «Γενεύη 2» θα αρχίσει στις 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ την Ελβετίας υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και παρουσία εκπροσώπων 26 χωρών. Από τις 24 Ιανουαρίου οι συνομιλίες θα συνεχισθούν ανάμεσα στις συριακές αντιπροσωπείες υπό την αιγίδα του μεσολαβητή της διεθνούς κοινότητας Λαχντάρ Μπραχίμι.
Ο Μπαν Κι-μουν έστειλε χθες τις πρώτες προσκλήσεις σε χώρες που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη. Το Ιράν δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο αυτόν, ο οποίος καταρτίσθηκε στις 20 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης του Λαχντάρ Μπραχίμι με εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Παρών στη διάσκεψη θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος επισκέφθηκε τον Νοέμβριο το Ιράν, με το οποίο η Ιαπωνία διατηρεί στενές σχέσεις.
Την περασμένη Παρασκευή, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, η σημαντικότερη συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι δεν θα συμμετάσχει στη «Γενεύη 2», ενώ ο Εθνικός Συριακός Συνασπισμός, ο οποίος επανεξέλεξε την Κυριακή τον Αχμεντ Τζάρμπα στην προεδρία, θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του ή μη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Κωνσταντινούπολη.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

1 σχόλιο:

  1. Απλώς π Ερντογάν δεν είναι σε θέση να ζητά τίποτα για το συγκεκριμένο ζήτημα, θα είναι τραγική ειρωνεία δε να φύγει αυτός γρηγορότερα από ότι ο Ασαντ από την ηγεσία της χώρας του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.