29/1/14

Συρία, Ιράν και Σνόουντεν στην ατζέντα της 50ης Διάσκεψης του Μονάχου

 
Με την συμμετοχή τουλάχιστον 20 αρχηγών κρατών, περισσότερων από 50 υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και δεκάδων ειδικών σε θέματα ασφάλειας και διπλωματίας αρχίζει την Παρασκευή η 50ή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη θα είναι η «Συριακή καταστροφή», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η ασφάλεια στο Διαδίκτυο καθώς και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Την έναρξη της Διάσκεψης θα κηρύξει ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, θα καλέσει τους Γερμανούς «να αναγνωρίσουν την θέση τους στον κόσμο», μεταβάλλοντας τη γερμανική ρητορική περί μη ανάμιξης σε διεθνείς διενέξεις. Ανάλογες θέσεις αναμένεται να υποστηρίξουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όσο και η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, οι οποίοι εκτιμούν ότι ως οικονομική υπερδύναμη, η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί αμέτοχη.

Από την γερμανική κυβέρνηση στην Διάσκεψη θα λάβει ακόμη μέρος ο υπουργός Εσωτερικών —και τέως υπουργός Άμυνας— Τόμας Ντε Μεζιέρ, ενώ αναμένονται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Σαρίφ, των ΗΠΑ Τζον Κέρι, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Σούζαν Ράις, αλλά και ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο.

Για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την πρώτη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναμένεται η συμμετοχή του πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και του βετεράνου της αμερικανικής διπλωματίας Χένρι Κίσιντζερ.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μονάχου και για την ασφάλεια των συμμετεχόντων την ευθύνη θα έχουν 3.000 αστυνομικοί. Από αύριο ως τις 2 Φεβρουαρίου στο κέντρο της βαυαρικής πρωτεύουσας θα ισχύουν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Δεν αναμένονται πάντως μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεθνής Αμνηστία η οποία παλιότερα διαδήλωνε έξω από τον χώρο της Διάσκεψης, τώρα πλέον συμμετέχει σε αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 http://www.kathimerini.gr/751152/article/epikairothta/kosmos/syria-iran-kai-snooynten-sthn--atzenta-ths-50hs-diaskeyhs-toy-monaxoy

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.