11/1/14

Πώς πρέπει να ντύνονται δημοσίως οι μουσουλμάνες

Το μουσουλμανικό... στυλ αντικείμενο έρευνας σε επτά χώρες της Μ. Ανατολής
Πώς πρέπει να ντύνονται δημοσίως οι μουσουλμάνες
Μίσιγκαν  Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα έρευνας που έγινε σε μουσουλμανικές χώρες για το πώς θα πρέπει να ντύνονται δημοσίως οι γυναίκες.

Η έρευνα έγινε από την αμερικανική εταιρεία ερευνών PEW σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία, Ιράκ, Λίβανος, Πακιστάν και Σαουδική Αραβία).
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι περισσότεροι προτιμούν τη γυναίκα να έχει εντελώς καλυμμένο το κεφάλι και τα αυτιά της, αλλά όχι απαραιτήτως και το πρόσωπό της. Την επιλογή αυτή έκανε κατά 57% η Τυνησία, κατά 52% η Αίγυπτος, κατά 46% η Τουρκία και κατά 44% το Ιράκ.

Στο Ιράκ και στην Αίγυπτο η γυναίκα που έχει καλυμμένο το κεφάλι και τα αυτιά της με την πιο παραδοσιακή μαύρη μαντίλα είναι η δεύτερη επιλογή.

Στην Τουρκία το 46% θέλει τη γυναίκα με μαντίλα, το 32% χωρίς μαντίλα, δηλαδή ευρωπαϊκό προφίλ, το 17% παραδοσιακό μαντίλι (χιτζάμπ), ενώ κανείς δεν επέλεξε τη μπούρκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο.

Στο Πακιστάν υπάρχει μία «μάχη» μεταξύ αυτών που προτιμούν τις γυναίκες με μπούρκα που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια τους (νικάμπ) (32%) και αυτών που θέλουν τις γυναίκες με την πιο συντηρητική μαύρη μαντίλα, που καλύπτει τα μαλλιά και τα αυτιά τους (χιτζάμπ).

Στη Σαουδική Αραβία, επικρατεί η πιο συντηρητική άποψη που θέλει τις γυναίκες να κυκλοφορούν δημοσίως με τη μπούρκα που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα μάτια (νικάμπ) (63%), ενώ ένα ποσοστό 11% επιλέγει τη μπούρκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο.

Σε πολλές από τις μουσουλμανικές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα εκφράζεται η άποψη ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ντύνονται συντηρητικά. Ωστόσο δεν είναι λίγοι και εκείνοι που πιστεύουν ότι μία γυναίκα θα πρέπει μόνη της να αποφασίζει τι θα φοράει δημοσίως.

Υπέρ της θέσης αυτή τάσσεται το 56% στην Τυνησία, το 52% στην Τουρκία και το 49% στο Λίβανο (και οι τρεις χώρες είναι ανοιχτές στο να μην καλύπτουν οι γυναίκες το κεφάλι τους δημοσίως).

Το 47% στη Σαουδική Αραβία, επίσης, θεωρεί ότι μία γυναίκα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέγει πως θα ντυθεί. Μικρότερα είναι τα ποσοστά στο Ιράκ (27%), στο Πακιστάν (22%) και στην Αίγυπτο (14%).


http://www.tovima.gr/world/article/?aid=555742

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.