28/1/14

Ο πρωθυπουργός συναντά Πούτιν, προσδοκά στήριξη Ομπάμα και ετοιμάζεται για το Ισραήλ

Επιχείριση ενίσχυσης του διεθνούς προφίλ της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά
Ραβανός Αρης, Αθήνα 
Να ξαναβάλει για τα καλά την Ελλάδα, που μέχρι πρότινος είχε έλλειμμα αξιοπιστίας, στη σφαίρα ενδιαφέροντος των ισχυρών παικτών στο διεθνές περιβάλλον επιχειρεί ο κ. Αντ. Σαμαράς που αξιοποιεί την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.
Ο Πρωθυπουργός που έχει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση του διεθνούς προφίλ της χώρας, ώστε να επιτευχθεί και σημαντική πρόοδο στις επενδύσεις, αλλά και να διαμορφώσει καλύτερους όρους για την τελική κίνηση εξόδου στις αγορές, θα έχει μια σειρά από σημαντικές επαφές το επόμενο διάστημα.
Στη σκιά της διελκυνστίνδας με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός ως ηγέτης της χώρας που έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα συναντηθεί το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και προγραμματίζεται η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην καρδιά της Ε.Ε. στις 26 Μαρτίου, από τον οποίο προσδοκά στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής οικονομίας, λίγο πριν τελική ευθεία για το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα και το Ισραήλ, στα πλαίσια της σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας και Τελ Αβιβ, ενώ η εβραϊκή κοινότητα έχει πολύ καλή εικόνα για τον Πρωθυπουργό που μίλησε χθες για το Ολοκαύτωμα στις Βρυξέλλες, κυρίως για τον τρόπο που κινήθηκε και κινείται η κυβέρνησή του έναντι της Χρυσής Αυγής.

Η πρώτη κρίσιμη όμως συνάντηση του κ. Σαμαρά είναι με τον κ. Πούτιν, η οποία ορίστηκε έκτακτα, μετά και την πληροφορία ότι οι δυο ηγέτες θα βρισκόταν, για διαφορετικούς λόγους, στις Βρυξέλλες. Για την Αθήνα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αναθερμάνει ή για άλλους να "αποψύξει" τις ελληνορωσικές σχέσεις που δοκιμάστηκαν.

Το τελευταίο εξάμηνο κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να διορθωθεί η κατάσταση και μια πρώτη κίνηση είχε γίνει πριν μήνες όταν επισκέφθηκε την Αθήνα η κυρία Βαλεντίνα Ματβιένκο, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τότε ο Πρωθυπουργός έστειλε μέσω της κυρίας Ματβιένκο πρόσκληση στον πρόεδρο της Ρωσίας να επισκεφθεί τη χώρα μας, καθώς προσδοκά θετικές εξελίξεις στο επενδυτικό πεδίο, παρά τα όσα είχαν γίνει με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ που άφησε, σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες, βαριά τραύματα.

Οι κκ. Σαμαράς και Πούτιν, στην πρώτη τους κατ´ ιδίαν συνάντηση μετά από περίπου δυο χρόνια, πριν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, θα συζητήσουν για την ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων στο πεδίο της οικονομίας, για τις σχέσεις Ε.Ε. και Ρωσίας και την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς οι Βρυξέλλες ανησυχούν βαθύτατα, ενώ ήδη η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον θα βρίσκεται στο Κίεβο.

Στο πεδίο των επενδύσεων, η Μόσχα εξακολουθεί ενδιαφέρεται για να εισέλθει πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά, αλλά το πιο μείζον για την ρωσική πλευρά είναι να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η πρόταση της Gazprom για κατασκευή νότιας διακλάδωσης του αγωγού South Stream, που θα εισέρχεται και από την Ελλάδα.

Ιδιάιτερο βάρος ρίχνει η Αθήνα και στην ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ, με την κυβέρνηση Βενιαμίν Νετανιάχου να επιθυμεί περαιτέρω στρατιωτικές συμφωνίες, ενώ εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να κατασκευάσουν πολεμικά πλοία. Στο κρίσιμο ζήτημα για τα ενεργειακά, υπάρχει στασιμότητα, ενώ έχει υπογραφεί τριμερές μνημόνιο συνεργασίας, Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Και γιατί να μη γίνει η νότια διακλάδωση του south stream, η οποια the περάσει και από άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ άλλωστε, ενώ μπορεί και να είναι και όπλο για να ρίξουμε και το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα, ρίχνοντας την τιμή που πληρώνουμε στη Ρωσία ώστε να επιτύχουμε και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα για την Ελληνική Βιομηχανία αλλα και για να προσελκύσουμε επενδύσεις!

    Για να δούμε έχει να πει τίποτα ο Σαμαράς η είναι για τα ματια του κόσμου η συνάντηση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.