11/1/14

Εξοπλιστικά: Καινούργια πρόσωπα αποκαλύπτουν νέοι λογαριασμοί του Α. Κάντα

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις off shore του Π. Ευσταθίου – €229.000 μίζα πήρε και Γερμανός
Παπαδάκου Γιάννα 
Περίπου 25-30 τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, στη Βρετανία αλλά και σε χώρες της Ασίας έχουν στα χέρια τους οι ανακριτές και έχουν εντοπίσει τη μίζα από τα εξοπλιστικά όπως διακινήθηκε όχι μόνο από τους εμπόρους όπλων που κατονόμασε ο Αντώνης Κάντας αλλά και από και προς τρίτα πρόσωπα.
Οι ανακριτές ακολουθούν, σύμφωνα με αρμόδια δικαστική πηγή, την αρχή «follow the money»... Τους ξέρουν όλους, και τους τρίτους που δέχτηκαν χρήματα, ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, αφού σφίγγει ο κλοιός και για άλλους αποδέκτες.
Το vima.gr αποκαλύπτει την πορεία εκατομμυρίων ευρώ προς τους λογαριασμούς σε τράπεζες στην Ελβετία, οι οποίοι έχουν κλείσει σήμερα, αλλά παραμένουν τα ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν όσα αποκάλυψε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών που βρίσκεται προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.

Μίζες σε τρεις Γερμανούς

Τα στοιχεία που καταγράφει το vima.gr παραδόθηκαν την Πέμπτη στον ανακριτήκ. Σπύρο Γεωργουλέα προκειμένου να εντοπιστούν και οι άλλοι αποδέκτες. Σημαντική εξέλιξη της περασμένης εβδομάδας ήταν ότι από την απολογία Ευσταθίου μπήκε στο κάδρο και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το 2005!

Από τους λογαριασμούς και τις απολογίες τόσο του Παναγιώτη Ευσταθίου(αντιπροσώπου της STN Atlas), αλλά και του Δημήτρη Παπαχρήστου, ήδη προφυλακισμένου, αντιπροσώπου της Krauss Maffei - Wegmann, φαίνεται ότι εκατομμύρια ευρώ εισέπραξαν σε προσωπικούς τους λογαριασμούς τουλάχιστον τρεις Γερμανοί, πρώην στελέχη των γερμανικών εταιρειών, τα οποία ελέγχονται τώρα και από τη γερμανική Δικαιοσύνη.

Τα χρήματα που διακινήθηκαν από τον Π. Ευσταθίου ήταν περίπου 26 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα έγγραφα. Το τρίγωνο της διακίνησης της μίζας ήταν Γερμανία - Λονδίνο - Ελβετία, σε υπεράκτιες εταιρείες, τις οποίες επίσης αποκάλυψε στο τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο ο Π. Ευσταθίου.

Εταιρείες και off shore μετά το 2005

Σύμφωνα με το υπόμνημά του, μετά το 2005 δόθηκαν 5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, όπως τα κατονόμασε μέσω του διαχειριστή του στην Ελβετία Ράινερ Μπούχεκερ. Οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα ήταν οι Πιντέλας-Γιάνναρου (υπέρ Σκάρλα της ΕΒΟ), Dronfield Investments SA, Sellana Management Corp., Darley Consultants International SA, Nika Ltd, Δημ. Παπαθανασίου και άλλους.

Από την ερώτηση των ανακριτών προς τον Π. Ευσταθίου φαίνεται ότι τα 8,5 εκατ. ευρώ είχαν καταβληθεί από το 2005-2007 από την STN Atlas Elektronik, ενώ τα 9,1 εκατ. από την Rheinmetal το διάστημα 2007 -2009. Εμφανίζεται πάντως να μη θυμάται πού κατέληξαν αυτή την περίοδο ποσά εκατομμυρίων ευρώ τα οποία ήρθαν από την Ελβετία. Κατονόμασε και τους Γερμανούς που χρημάτιζε μέσω προσωπικών τους λογαριασμών.

Τα άγνωστα παραστατικά Κάντα

Από τους λογαριασμούς, που παρέδωσαν οι συνήγοροι του Κάντα, κκ. Ι. Μαντζουράνηςκαι Η. Μπίσιας, στους ανακριτές αποκαλύπτουμε σήμερα παραστατικά άγνωστα.

Φαίνεται λοιπόν ότι από την υπεράκτια του Δ. Παπαχρήστου «Oxylos», με έδρα τη Λευκωσία Κύπρου, σε λογαριασμό της Discount Bank του Α. Κάντα (186900) εμβάστηκαν 100.000 ευρώ στις 24 Μαΐου 2002, εποχή που είχε παραιτηθεί από το υπουργείο ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών. Ένα μήνα μετά, στις 4 Ιουλίου 2002, στέλνονται 50.000 ευρώ στον ίδιο λογαριασμό από την ίδια υπεράκτια. Άλλες 100.000 ευρώ στέλνονται τον επόμενο μήνα, στις 2 Αυγούστου 2002.

Εμβάσματα πάντως δέχεται ο Α. Κάντας και στην τράπεζα Union Bancaire Privée. Το πρώτο έμβασμα, ύψους 50.000 ευρώ, το υποδέχεται ο λογαριασμός (4582536) του Α. Κάντα, στις 19 Ιουνίου 2003. Άλλα 49.925 ευρώ στέλνονται στις 9 Οκτωβρίου 2003 και άλλα 49.917 στις 13 Νοεμβρίου. Ακόμα και στις 29 Ιανουαρίου μπαίνουν 50.000 ευρώ και άλλα 49.917 στις 14.4.2004 και το ίδιο ποσό στις 13.9.2004.

Η μίζα των 229.000 ευρώ

Από τα παραστατικά που διαθέτει σήμερα «Το Βήμα» πάντως εμφανίζεται και έμβασμα 229.000 ευρώ, το οποίο κατέληξε σε στέλεχος της Wegmann ενώ, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο έλληνας αντιπρόσωπος, χρήματα δόθηκαν και σε προσωπικούς λογαριασμούς του στελέχους. Πάντως το συγκεκριμένο έμβασμα, όπως έγινε γνωστό στο  «Βήμα», επεστράφη από τον δικαιούχο του λογαριασμού όταν έγινε εσωτερικός έλεγχος στην εταιρεία και μάλιστα υπήρξε και επίσκεψη στην Ελβετία.

Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της γερμανικής εταιρείας εμφανίζεται και ως συνεργός-κατηγορούμενος στη δικαστική έρευνα στη χώρα μας, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί δικαστική συνδρομή στη Γερμανία με το ερώτημα αν εκεί, και ειδικότερα στην Εισαγγελία Βρέμης, διεξάγεται οποιαδήποτε έρευνα για τον ρόλο και γερμανών στελεχών των εταιρειών όπλων σε σχέση με την προμήθεια πυροβόλων, υπόθεση που εξετάζεται από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ οι ανακριτές κκ. Γαβριήλ Μαλλής και Ι. Σταυρόπουλος βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τους γερμανούς και ελβετούς συναδέλφους τους προκειμένου να εντοπίσουν τους τελικούς αποδέκτες των μιζών εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν και μετά το 2005.

Η απολογία Ευσταθίου δεν ικανοποίησε τους ανακριτές, άνοιξε όμως ένα ακόμα κεφάλαιο από πλευράς πολιτικών προσώπων, τα οποία με τη νεότερη νομοθεσία ελέγχονται και από την τακτική Δικαιοσύνη. Από την εταιρεία Krauss Maffei - Wegmann, πάντως, με ανακοινώσεις αρνούνται κατηγορηματικά ότι γνώριζαν τα περί καταβολής μιζών στη χώρα μας και ισχυρίζονται ότι έδιναν νόμιμες προμήθειες.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.