11/1/14

Τουρκία: Ο Ερντογάν στοχεύει τους δικαστικούς - Κάνει λόγο για πραξικόπημα «από φίλους»»

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Ξύλο στην Εθνοσυνέλευση
«Τυφώνας της 10ης Ιανουαρίου» είναι ο χαρακτηρισμός που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης τη Τουρκίας στη σημερινή ημέρα, εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, στο πλαίσιο των αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς που κλυδωνίζει συθέμελα την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αρχική σύγκρουση της κυβέρνησης με τμήμα της Αστυνομίας που ενήργησε με άκρα μυστικότητα και οδήγησε στις 17 Δεκεμβρίου στην αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς, με τις άκρες του να αγγίζουν υπουργούς, διευρύνθηκε με το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου, αυτή τη φορά προς την πλευρά της Δικαιοσύνης. Το ξήλωμα εκατοντάδων αστυνομικών διευθυντών ακολούθησαν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη σύνθεση των ανώτατων δικαστικών οργάνων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο να αυξήσει τον κυβερνητικό έλεγχο σε αυτά.

Η υπηρεσιακή υποβάθμιση του πανίσχυρου αντεισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, Ζεκεριγιά Οζ, και ο διορισμός του σε μία περιφερειακή εισαγγελία στην ίδια περιφέρεια ήταν η αποκορύφωση της σύγκρουσης. Οι συνάδελφοί του αποχαιρέτησαν σήμερα, Παρασκευή, τον κ.Οζ από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης με τιμές ήρωα. Ο Ζεκεριγιά Οζ βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία τον θεωρεί άνθρωπο - κλειδί στην αποκάλυψη του σκανδάλου, που όπως υποστηρίζει πρόκειται για ξεκάθαρη συνωμοσία εναντίον της, υποκινούμενη από την αδελφότητα που ηγείται ο Φετχουλάχ Γκιουλέν.

Κόντρα με τους δικαστικούς


Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδιδε σκληρή ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικές τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν στα ανώτατα δικαστικά σώματα.
«Σύμφωνα με την τροπολογία, το Ανώτατο Συμβούλιο θα πρέπει να λογοδοτεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η σύνθεση του Ανωτάτου Συμβουλίου διευρύνεται ενώ η τελευταία λέξη ως προς τους διορισμούς δικαστών σε δικαστικούς θεσμούς, όπως το Συνταγματικό Δικαστήριο, ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ξύλο στην Εθνοσυνέλευση

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Εθνοσυνέλευσης ξεκίνησε σε εκρηκτικό κλίμα το απόγευμα της Παρασκευής για να καταλήξει σε καβγά, με τους βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος να ανταλλάσσουν ύβρεις και γροθιές.

Το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ανακοίνωσε ότι διαβιβάστηκε στο υπουργείο του το δικαστικό αίτημα για άρση της ασυλίας των τεσσάρων υπουργών, το όνομα των οποίων εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς.

Ερντογάν: Πραξικόπημα «από «φίλους»

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που παρακολουθεί τις εξελίξεις από τη Μαλαισία όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στις 17 Δεκεμβρίου επιχειρήθηκε ένα συγκεκαλυμμένο πραξικόπημα «από «φίλους», υπονοώντας την ισλαμική αδελφότητα του Γκιουλέν, άλλοτε σύμμαχο της κυβέρνησής του στην εξουδετέρωση του πανίσχυρου κεμαλικού και στρατιωτικού κατεστημένου.

Επιχείρησε μάλιστα άνοιγμα στο αντίπαλο στρατόπεδο των κεμαλιστών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για επανεκδίκαση των υποθέσεων των στρατιωτικών και διανοουμένων που βρίσκονται στη φυλακή κατηγορούμενοι για απόπειρα πραξικοπήματος στο πλαίσιο των πολύκροτων υποθέσεων «Εργκενέκον» και «Βαριοπούλα». Ήδη τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κάποιες αποφυλακίσεις, με ποιο χαρακτηριστική εκείνη του δημοσιογράφου και βουλευτή Μουσταφά Μπαλμπάι. «Υπάρχουν πολλοί αθώοι στη φυλακή» σχολίασε λακωνικά και με νόημα ο κ. Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους στη Μαλαισία.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.