9/1/14

Γιατί οι ξένοι αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και μετοχές

Σημείο αναφοράς και για τη χώρα μας η επιτυχής επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές
Tα κέρδη στο Xρηματιστήριο της Αθήνας τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ξεπερνούν ήδη το 10%
Μαντικίδης Τάσος
Η επιτυχής επιστροφή της Ιρλανδίας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο, καθώς οι προσφορές που υποβλήθηκαν για το νέο 10ετές κοινοπρακτικό ομόλογο ήταν σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι αναμενόταν, συμβάλλει στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης, ενισχύοντας παράλληλα και τις μετοχικές αγορές.
Σε αυτό το κλίμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στην περιοχή του 7,8% (από σχεδόν 35% στις αρχές του 2012), ενώ τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ξεπερνούν ήδη το 10%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου 2011, εν μέσω μάλιστα αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς funds αναδυομένων αγορών αγοράζουν Ελλάδα, μειώνοντας παράλληλα τις θέσεις τους σε ευάλωτες οικονομίες με υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών που αφήνουν εκτεθειμένα τα νομίσματά τους εν όψει και του περιορισμού της αγοράς ομολόγων από τη Fed.

Οι ξένοι που τοποθέτησαν καθαρά 2,5 δισ. ευρώ τους τελευταίους 15 μήνες στις ελληνικές μετοχές εκτιμούν ότι στην περίπτωση που οι πολιτικοί κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δείξουν να είναι υπό έλεγχο και δεν προκύψουν πισωγυρίσματα στην οικονομική πολιτική της οι ελληνικές χρηματαγορές αναμένεται να υπεραποδώσουν έναντι όλων των άλλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι αποδόσεις στις εύθραυστες οικονομίες του Νότου, όπως σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα, βρέθηκαν να σημειώνουν κάθετη πτώση. «Καθώς η έκδοση της Ιρλανδίας προσείλκυσε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και καθώς πολλές από αυτές τις προσφορές δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν, οι επενδυτές έπρεπε να κοιτάξουν αλλού» σχολίασε ο Dan Shane, επικεφαλής κοινοπρακτικών εκδόσεων της Morgan Stanley.

Η εμπιστοσύνη των αγορών
Η ιρλανδική έκδοση αποτέλεσε εξάλλου τεστ για την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα και σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που βρίσκονται ακόμη σε προγράμματα διάσωσης. Διαπραγματευτές ομολόγων ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί θετικό προμήνυμα για τις επικείμενες εκδόσεις άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Σε αυτό το κλίμα το ιρλανδικό spread υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο ιταλικό και το ισπανικό, ήτοι στις 138 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε απόδοση 3,28%. Την ίδια ώρα σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζει και το spread του ελληνικού δεκαετούς στις 587 μονάδες βάσης, ενώ το ιταλικό και το ισπανικό spread διαμορφώνονται στις 199 μονάδες βάσης και στις 192 μονάδες αντίστοιχα, την ώρα που η απόδοση του γερμανικού (bund) δεκαετούς ομολόγου αναφοράς για την ευρωζώνη κινείται στο 1,9%.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην Ισπανία υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009, στο 3,80%, ενώ τα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα ίδιας διάρκειας βρέθηκαν στο 3,87%. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού στην ευρωπεριφέρεια οφείλεται, σύμφωνα με αναλυτές, και στις προσδοκίες λήψης περαιτέρω δράσης από την ΕΚΤ κατά του αποπληθωρισμού.

Σε αυτό το κλίμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στην περιοχή του 7,8% (από σχεδόν 35% στις αρχές του 2012) ενισχύοντας τις προσδοκίες και για την έκδοση το 2014 εταιρικών ομολόγων σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες έτσι θα μπορούσαν να αναδιαρθρώσουν τον δανεισμό τους με καλύτερους όρους ενισχύοντας και την πραγματική οικονομία.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θεωρείται εξάλλου «κλειδί» ώστε να επιχειρηθεί μια έστω και περιορισμένη έκδοση νέων ομολόγων μέσα στο 2014. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με το Bloomberg, ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορές με την έκδοση πενταετών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. «Η Ελλάδα θα αποκτήσει περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές το 2014 προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος των αναγκών της» σημείωσε.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Reuters, σε συνάντηση με ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Αθήνα για την επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πως «για τις χρηματοοικονομικές αγορές μια μείωση των επιτοκίων με μετάθεση του προγράμματος αποπληρωμής θα ήταν πιο αποτελεσματική», αρνούμενος ότι αυτό που τελικά χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αν και για τις αγορές η Ελλάδα απέχει σημαντικά από το να αποκτήσει αυτόνομη πρόσβαση στις αγορές, εν τούτοις αν αποκτήσει, τυπικά έστω, πρόσβαση στις αγορές, τότε, όπως εκτιμούσαν αναλυτές, θα καλύπτονται και οι προϋποθέσεις για να στηρίξει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) τις ελληνικές εκδόσεις απορροφώντας απευθείας ένα τμήμα τους.


Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 8 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.