27/1/14

Ανακηρύχθηκε η αυτονομία και του δεύτερου κουρδικού καντονιού στη Συρία. Πυρετός και ...ρίγη συγκίνησης στην Άγκυρα!!!

Σχετικό άρθρο: To πρώτο καντόνι του Δυτικού Κουρδιστάν είναι γεγονός - Θα διοικείται από 22μελές υπουργικό συμβούλιο
Μετά την ανακήρυξη της δημοκρατικής αυτονομίας του πρώτου κουρδικού καντονιού (Cizîre Kantonu), στο Δυτικό Κουρδιστάν - Ροζάβα, σήμερα ανακηρύχθηκε και η αυτονομία του δεύτερου καντονιού, αυτού της Κομπάνι (Kobani Kantonu), το οποίο επίσης θα διοικείται από Πρόεδρο, δυο Αντιπροέδρους και ένα 22μελές υπουργικό συμβούλιο.

Η Βουλή του Καντονίου συνεδρίασε σήμερα το πρωί, στην πόλη Κομπάνι, στις 09:00 και τα μέλη της, αφού ανακήρυξαν την αυτονομία του Καντονιού, εξέλεξαν τον  Enwer Mislim Πρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος ανέγνωσε τα ονόματα των δυο Αντιπροέδρων και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τα μέλη ανέβηκαν και κάθησαν στη σειρά, δίπλα στο βήμα και ζητήθηκε η έγκριση της κυβέρνησης από τη βουλή.
Μετά την έγκριση ακολούθησε η ορκομωσία της Κυβέρνησης.
Να σημειωθεί ότι στις 29 Ιανουαρίου πρόκειται να ακολουθήσει η ανακήρυξη της αυτονομίας του Καντονίου του Αφρίν, που είναι στρατηγικής σημασίας για την έξοδο των Κούρδων στη Μεσόγειο Θάλασσα!
Στις 26 Ιανουαρίου η Βουλή του Καντονίου του Αφρίν συνεδρίασε και εξέλεξε τον Πρόεδρο της Βουλής, τους δυο αντιπροέδρους και τα άλλα μέλη του Προεδρείου της Βουλής. Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Hêvi İbrahim, ο οποίος ανέλαβε το έργο της προετοιμασίας της κυβέρνησης του Καντονίου. Η βουλή του Εφρίν αποτελείται από 101 βουλευτές.
Και τα τρια Καντόνια εντός τεσσάρων μηνών θα πάνε σε γενικές εκλογές, για να ανανεωθεί η θητεία των μελών των κοινοβουλίων τους.
Oι Κούρδοι της Τουρκίας γιορτάζουν την ανακήρυξη της αυτονομίας του Καντονιού της Τζίζρε

2 σχόλια:

  1. όσο για το ρίγος συγκίνησης...αν και νομίζω ότι σιγά-σιγά το αποδέχονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καλόν αγώνα, είναι αδύνατο κάποιος λαός που μάχεται για την ελευθερία του να μην έχει την αλληλεγγύη μας! Ωστόσο, η αλληλεγγύη έχει αξία μόνον όταν η επιθυμία για ανεξαρτησία και ελευθερία είναι ισχυρές. Επιμένω και θα επιμένω πάντοτε πως παρά το ότι οι μεγάλες δυνάμεις επενέβαιναν και θα επεμβαίνουν κάθε λαός κρατάει τη μοίρα στα χέρια του. Όπως εμείς κερδίσαμε την ελευθερία μας, γιατί εμείς την κερδίσαμε, εμείς εξαναγκάσαμε τις μεγάλες δυνάμεις να επέμβουν έτσι θα επιτύχουν την ελευθερία και οι Κούρδοι! Εμείς βέβαια πρέπει, τουλάχιστον ως λαός και άνθρωποι, να είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα αυτό και ενάντια σε αυτή την κατάρα που ήρθε από τα βάθη της Ασίας πριν 1000 χρόνια περίπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.