28/1/14

Οι Κοζάκοι επιστρέφουν στη Ρωσία, ως δυνάμεις επιτήρησης στο Σότσι

Θα συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς
Περίπου 400 Κοζάκοι ταξίδεψαν στο Σότσι, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των αστυνομικών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι Κοζάκοι, οι ατίθασοι και σκληροτράχηλοι κάτοικοι της ρωσικής στέπας, αποκτούν το δικό τους ρόλο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στη Ρωσία.
Περίπου 400 Κοζάκοι έχουν ήδη αποβιβαστεί στο Σότσι, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των αστυνομικών δυνάμεων. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κοζακικής Ταξιαρχίας της πόλης του Κουμπάν, θα συνοδεύουν καθημερινά τις αστυνομικές περιπόλους φορώντας την πλήρη παραδοσιακή στολή τους, που περιλαμβάνει τα τυπικά γούνινα καπέλα και τα μακριά τους σπαθιά. 

«Η Ταξιαρχία θα συμμετάσχει στο έργο της διατήρησης της ασφάλειας σε όλη τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, μέχρι και την τελετή λήξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών στις 16 Μαρτίου», είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι τα καθήκοντά τους θα είναι να συνοδεύουν αθλητές, ξένες αντιπροσωπίες αλλά και τουρίστες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τους ανατίθενται παρόμοια καθήκοντα, καθώς εδώ κι ένα χρόνο περίπου 1.000 Κοζάκοι συνδράμουν στην τήρηση του νόμου και της τάξης σε όλη τη ρωσική επαρχία του Κράσνονταρ, βοηθώντας την αστυνομία σε περιπολίες και ελέγχους ταυτοτήτων και αποσκευών παράνομων μεταναστών, κυρίως Μουσουλμάνων.  

«Οι Κοζάκοι μπορούν να καταφέρουν αυτό που δεν μπορεί να καταφέρει ο μέσος άνθρωπος», 
σημειώνει με νόημα ο κυβερνήτης του Κράσνονταρ, Αλεξαντρ Τκάτσεφπροκαλώντας ανησυχίες σε πολιτικούς αναλυτές που φοβούνται πως ίσως ξεκινήσει μια εθνικιστική «αναγέννηση» των Κοζάκων. Οι περισσότεροι είναι απόγονοι Ρώσων που εποίκισαν τα νότια της χώρας και τη Σιβηρία την εποχή του Μεσαίωνα. Στην πλειονότητά τους, οι Κοζάκοι του Κουμπάν κατοικούν στον θύλακα της Μαύρης Θάλασσας και στη γραμμή του Καυκάσου, περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και το Σότσι.

Ο Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι στο βιβλίο του «Οι Κοζάκοι» (1863), τους περιγράφει ως ανθρώπους που λατρεύουν τη φυλή τους όσο τίποτα άλλο κι είναι ικανοί μέχρι και να πεθάνουν προκειμένου να την υπερασπιστούν, ενώ γνωρίζουν να χειρίζονται άψογα τόσο το σπαθί, όσο και το μακρύκανο τουφέκι τους.

Κατά τη διάρκεια του 14ου, του 15ου και του 16ου αιώνα, οι Κοζάκοι ήταν στο πλευρό του Ρωσικού Στέμματος, εκτελώντας μικρούς περιφερειακούς πολέμους εναντίον των έχθρων της Ρωσίας, βγάζοντας φήμη ως κατεξοχήν φρουροί του εκάστοτε Τσάρου.

Μετά τον 16ο αιώνα, ωστόσο, η Τσαρική Αυλή, φοβούμενη για την ενδυνάμωση του ρόλου τους στη χώρα, προσπάθησε να τους ελέγξει. Οι Κοζάκοι, που απεχθάνονταν οποιαδήποτε μορφή εξουσίας που έθετε σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους, ξεκίνησαν επανάσταση εναντίον της Τσαρικής Αυλής, με σημαντικότερη εκείνη του 1774. Η τελευταία φορά που συνέδραμαν στο πλευρό του Τσάρου ήταν η...μοιραία: το 1917, στον εμφύλιο που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση, υπερασπίστηκαν με τα όπλα τον μεγάλο χαμένο: τον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας, Νικολαο Β'.  Μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων ακολούθησε η σφαγή πολλών κοζάκικων πληθυσμών, λόγω του αντεπαναστατικού τους ρόλου.
ΒΗΜΑ

8 σχόλια:

  1. Περίεργο το ότι τούρκο-μουσουλμάνοι κοζάκοι φυλάσσουν τους χειμερινούς ολυμπιακούς από πιθανή τσετσενο-μουσουλμανική τρομοκρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα δεν ήσαν οι Κοζάκοι του Ντον μακρινοί απόγονοι Γερμανικών φύλων;

    E.K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. http://www.youtube.com/watch?v=DWewEDVBL4Y
    Вика Цыганова. Атаман.
    Allo Kozakoi kai allo kazakoi xaivania kai oi dyo. Oi kozakoi einai stin Oukrania Zaporitse perioxi kai episis stin koilada Don.(Rosia) Mia apo tis vaseis tous einai kai i stauropolis kai exoune kai simera pou milame mikres monades kai sto sochi (Polemisane gia ton Tsaro timorithikane apo ton Koumounismo agria ). Apo ton 16 aiona mexri kai 19to polemagane: tattarous, kaukasious, Tourkous kai Polonous) kata tin diarkei tou 2 pagosmiou polemou polloi Rosoi aixmalotoi alla kai emigre apo olon ton kosmo pigane kato apo tin doikisi enos Germanou stratigou onomatos Helmuth von Pannwitz kai dimiourgisane tin Proti kozakiki Stratia. Den tous Poulise o Germanos kai ektelestike mazoi tous..Otan teliose o polemos parathodikane mazika me tis oikogenies stous egglezous stin Austria.Oi Egglezoi omos tous edosane stous Sovietikous.. Oloi kata xiliades ektelestikane xoris ekseresi. Episis o Stalin dimiourgise kai autos gia proti fora kata tin diarkeia tou polemou gia na min xasei tous ypoloipous 17 somata Kozakon.... Akou ekei re toubla na lete oti einai Germanoi oi Kozakoi ...KARASLAVOI EINAI ..kala sto Yunanistan olo gnomi eiste alla oxi gnosis. Mathima proto, deste kai oi dyo to ergo Taras bulba kai isos katalavaite polla. An oxi eiste ornia. Kai telos isos na katalavaite vlepontas to ergo auto kai giati episis i Oukrania exei tis fasaries pou exei simera. Ante to simerino to mathima itane tsampa...aurio omos me ton kidemonasas..... KALA re Sava toso mpoumpoukia kai kserolia tous kantantisane tous Ellines sto Yunanistan???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ena

    1) Russia: Cossacks Comeback | European Journal
    http://www.youtube.com/watch?v=r8WaXjOfmxI

    2) Russia - Return of the Cossacks
    http://www.youtube.com/watch?v=kg66az1nbpE
    Tipote den exei allakei stin Rosia
    O koumounismos apetyxe alla ta dikamas ta diethnistika tsoutsekia epimenoune isos ena taksidaki stin koilada tou Donbass tha perasoune kala...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Cossacks revival 2013
    http://www.youtube.com/watch?v=kRTJKcIljzU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο ρε Ellinas με τα Ελληνικά σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Pan Karas

    Τουρκομουσουλμάνοι; Από πού κι ως πού;

    @ oikologia-gea

    Ευμένη, μήπως τους μπερδεύεις με τους Γερμανούς του Βόλγα; Βέβαια, οι Κοζάκοι δεν είναι όλοι μια φυλή, αλλά δεν νομίζω καμμία να είναι γερμανική.

    @ Ellinas

    Είσαι ο μόνος πια εδώ μέσα, που επιμένει στους λατινικούς χαρακτήρες. Είναι τόσο δύσκολο να γράψεις ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Pan Karas Οταν πρωτοεμφανιστήκαν οι Κοζάκοι είχαν στις γραμμές τους αρκετους ταταρους μουσούλμάνους.Εξάλλου σύμφωνα με μια ετυμηγορία το όνομα Κοζάκος προερχέται απο την ταταρική λέξη για μισθοφόρο επειδή ομώς γρηγόρα πόλλοι ντόπιοι εντάχθηκαν στις δυνάνεις τους για να γλυτώσουν την καταπίεση των Πολωνο-Λιθούανων γαιοκτημόνων χωρίς να εξισλαμιστούν, η οποία μουσουλμανική- ταταρική επιρροή γρήγορα εξάφανιστήκε εκτός ίσως απο το κούρεμα ,λεπτομέριες της στολής τους και τον οπλισμό τους.Εξάλλου αναφέρονται ομάδες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι προδρόμοι/προγόνοι των Κοζάκων ήδη από την εποχή της Ρωσσιας του Κιέβου
    @Ελλήνας η δύναμη των Κοζάκων υπο Γερμανική Διοικήση ήταν το ΧΙVo ΣΣ Ιππικού του Γερμανικών/XVo ΣΣ Ιππικού των SS υπο την διοικήση του Στρατηγού Πάνβιτσς αν και η αριθμητική της δυνάμη όπως και των αντίστοιχων ΣΣ Ιππίκου του Ερυθρού Στρατού ήταν αντιστοίχη με αυτή μιας ΜΠΖ
    @Ευμένης Οντώς ο αλφρέντ ροζεμπεγκρ για να πείσει τον χιτλέρ να επιτρέψει την στρατολογήση τους στον Γερμανικό Στρατό "ανακαλύψε" ότι οι Κοζάκοι "ήταν" απογόνοι των Οστρογότθων,Οι πιθανότητες ομώς να ισχυεί κάτι τέτοιο είναι περίπου μηδαμινές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.