10/1/14

Τι είπε η κούρδισσα Μπεσέ Χοζάτ και πώς το αντιλήφθηκε το ΑΠΕ

Σάββας Καλεντερίδης
Η Μπεσέ Χοζάτ, ηγετικό στέλεχος του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος
Σχετικό άρθρο: Υπόνοιες από κουρδική οργάνωση για «λόμπι των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης»
Είδα χθες το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και τις αντιδράσεις των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης και είπα να μην ασχοληθώ.
Όμως το θέμα πήρε διαστάσεις και αναγκάστηκα να κάνω την παρούσα παρέμβαση, για να γίνουν κάποιες αποσαφηνίσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μελέτης των επίμαχων δηλώσεων της Χοζάτ και συζητήσεων με στελέχη του κουρδικού κινήματος στην Ευρώπη.
Να δώσουμε λοιπόν ορισμένες διευκρινήσεις, για να κατανοήσουν οι αναγνώστες τον πλήρες νόημα των δηλώσεων της Χοζάτ.
Αναφερόμενη στην πορεία της επίλυσης του Κουρδικού, είπε ότι υπάρχουν παράγοντες που δρουν ανασχετικά και δεν επιτρέπουν την κυβέρνηση να κάνει βήματα εκδημοκρατισμού.
Αυτοί οι παράγοντες είναι το κίνημα Γκιουλέν, που έχει δημιουργήσει ένα παράλληλο κράτος και για να εξπυηρετήσει τους δικούς του σκοπούς, εξ αντικειμένου αντιστρατεύεται την πορεία εκδημοκρατισμού και άρα την πορεία επίλυσης του Κουρδικού.
Όσον αφορά τους Έλληνες και τους Αρμένιους, είπε ότι με τις οργανώσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων και τις κινήσεις αναγνώρισης της γενοκτονίας που γίνονται διεθνώς, ενεργοποιούν τα συντηρητικά και εθνικιστικά αντανακλαστικά του τουρκικού κράτους και της κοινωνίας, δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό και εκ των πραγμάτων επιβραδύνουν την πορεία εκδημοκρατισμού.
Αυτές τις οργανώσεις και όχι τις οργανώσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, τις παρομοιάζει με παράλληλες κρατικές δομές που λειτουργούν στα οικεία κράτη και με τη δράση τους επηρεάζουν εκ των πραγμάτων την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και το σχέδιο λύσης του Κουρδικού.
Συμπερασματικά, η Μπεσέ Χοζάτ, με τον τρόπο που αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα θέματα, άφησε πολλά παράθυρα ανοικτά για παρερμηνείες και εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει και δική της διευκρίνηση. Πάντως, πριν γίνουν τα τηλεγραφήματα, καλόν είναι να γίνονται και ορισμένες ερωτήσεις και διασταυρώσεις, εκτός από επισταμένη μελέτη σε βάθος σε θέματα τόσο σοβαρά, που επηρεάζουν τις ήδη καταρρακωμένες ελληνοκουρδικές σχέσεις.

11 σχόλια:

  1. Οποια ερμηνεία και να δοθεί στις δηλώσεις της, οι δηλώσεις της είναι επιεικώς τραγικές!

    Ακόμα και αυτό να εννοούσε δηλαδή τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες και οι Αρμένιοι, να σωπάσουν, για να μήπως βάλουν οι Κούρδοι σε μερικά σχολεια τη γλώσσα τους?

    Αυτός που εμποδίζει τη λύση του Κουρδικού είναι οι ίδιοι οι Κούρδοι και κανεις άλλος δεν τους φταίει, ας αποφασίσουν πρώτα τι θέλουν να κάνουν και τι θέλουν να είναι και μετά ας κάνουν δηλώσει!

    Υπάρχουν δυο επιλογές, ο ένας είναι ο αγώνας της απελευθέρωσης και ο άλλος της Τουρκοποίησης, δεν υπάρχει εκ των πραγμάτων μέση κατάσταση, οποτε ας ξεκαθαρίσουν τι θέλουν να κάνουν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καθεστώς Ταγίπ Ερντογάν θέλει το κεμαλικό κατεστημένο ως ανάχωμα στην επέλαση των Γκιουλενιστών.Το βαθύ Κράτος Γκιουλέν και το βαθύ κράτος Ερντογάν έχουν ως κοινό τόπο το Κουρδικό ζήτημα και την επέκταση της τουρκικής ισχύος στα Βαλκάνια και εργάζονται απο κοινού για την επίτευξη των σκοπών αυτών. Παράλληλα με την στάση του το καθεστώς Ερντογάν σε Συρία και Νότιο Κουρδιστάν υπονομεύει το ΠΚΚ συστηματικά. Το πλέον πιθανόν είναι το ΠΚΚ πως με την πολιτική παρέμβαση του στελέχους του αυτού θέλησε να αποστασιοποιηθεί σε αυτή την εσωτερική διελκυστίνδα και βρήκε ως δόκιμο αυτόν τον τρόπο να το εκφράσει

    Δυστυχώς για τρίτη συνεχόμενη φορά διαπράττουν σφάλμα αφήνοντας πολλά παράθυρα ανοιχτά ως έπραξε ο Οτζαλάν στο μήνυμα του για την Νεβρόζ (στο οποίο "ξέχασε" τους Αλεβήτες συν των άλλων ασαφειών που εμπεριέχει η τοποθέτηση του),ως μεταδίδεται ότι έπραξε Οτζαλάν. σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που είχε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ μαζί του στις φυλακές Ίμραλι.

    Πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη προσπάθεια που κάνουν οι Κούρδοι να προσεγγίσουν τους Αρμένιους και να σταθούν απέναντι στο ζήτημα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών με παρρησία .Αναφέρομαι στα πολιτικά στελέχη του BDP Δυστυχώς διαφαίνεται πώς τα στελέχη του ΠΚΚ δεν έχουν το κατάλληλο υπόβαθρο για να εκφέρουν άποψη περί αυτών των ζητημάτων Γιατί αν πράγματι κατέγραψε ως συνθήκη που οδηγεί σε συντηρητικοποίηση το τουρκικό καθεστώς τον αγώνα Αρμενίων και Ελλήνων σε όποιο επίπεδο, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών το κάνει ακόμα πιο χειρότερο.Είναι απο τις φορές που το δίδαγμα μάζευε το λάθος όσο νωρίτερα γίνεται γιατί αν απλωθεί δεν μαζεύεται έχεοι καθολική ισχύ.

    Δημοκρατική Τουρκία παράγεται αν στο βαθμό της όποιας λογικής υποκύψει το θύμα στον βάρβαρο ξένο λεηλάτη κατακτητή και στις βουλές του;Γνωρίζει η Κούρδισσα τι έχει προκαλέσει η "στοχοποίηση" Αρμενίων και Ελλήνων του Πόντου ως υπεύθυνοι για την ήττα των Τούρκων στο Σαρικαμίς; Τι παρήγαγε η στοχοποίηση Αρμενίων και Ελλήνων απο ξένα κέντρα λίγο πρίν την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Το ότι οι Κούρδοι στοχοποιήθηκαν αφού εξέλειπαν Ελληνες και Αρμένιοι δεν την βάζει σε υποψίες;

    Το ξαναγράφω η εμπλοκή όποιων άλλων (ακόμα και αν έχουν σοβαρά ιστορικά ερείσματα στον χώρο που καταλαμβάνει η Τουρκία σήμερα) στο εσωτερικό πολιτικό παίγνιο της Τουρκίας αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του βαθέος τουρκικού κράτους της και φρόνιμο θα είναι να γίνει αντιληπτό πανταχόθεν

    Το πλέον βασικό είναι να μην βιαζόμαστε, το διπλωματικό παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες. Προσωπικά δεν με ενόχλησε η παρέμβαση αυτή, το ξαναγράφω δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για το πολιτικό υπόβαθρο των "νεώτερων" στρατιωτικών στελεχών του ΠΚΚ. Ο Μουράτ Καραγιλάν δεν θα εξέφραζε ποτέ τέτοιες θέσεις .

    Το Κουρδικό κίνημα διαθέτει εμβληματικές προσωπικότητες οι οποίες και είναι οι πλέον κατάλληλες να το βγάλουν απο συμπληγάδες της σημερινής πολιτικής αντιπαλότητας στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως και να την ερμηνεύσεις η δήλωση της Χοζατ είναι πολύ προκλητική αν όχι προβοκατόρικη. Στην καλλίτερη εκδοχή δήλωσης Χοζατ υπάρχουν διεθνείς Ελληνικές/Αρμενικές οργανώσεις «με παράλληλες κρατικές δομές που λειτουργούν στα οικεία κράτη και με τη δράση τους επηρεάζουν εκ των πραγμάτων την πορεία εκδημοκρατισμού της Τουρκίας» δηλαδή η λαφιασμένη Ελλάδα ευθύνεται για την δικτατορική Τουρκία και τα δεινά των Κούρδων. Καλλίτερα να μην έχεις συμμάχους παρά να ελπίζεις σε κατά φαντασία συμμάχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι και το 1915-19. Οι χριστιανικές κοινότητες δημιουργούσαν προσκόμματα στον εκτουρκισμό των Οθωμανών γι'αυτό οι Κούρδοι βοήθησαν τον Κεμάλ στην "τελική του λύση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό αποδεικνύει ότι οι Ελληνικοί μηχανισμοί πίεσης και ψυχολογικού πολέμου λαμβάνονται σοβαρά και έχουν επίδραση στην τουρκική κοινωνία και πιθανόν πολιτική.
    Καλώς δημιουργει αποστάσεις ασφαλείας η μαχήτρια απο το Κουρδιστάν, διότι τα Τουρκικά αντανακλαστικά δέν είναι τα ίδια με τα Ελληνικά.
    Ειναι διεθνής τακτική.
    Για παράδειγμα,
    οι Ισραηλινοί θέλουν να βομβαρδίσουν το ΙΡΑΝ, αλλά η εκεί εβραική κοινότητα αντιδρά σε αυτή την επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε Σαββα,

    "Συμπερασματικά, η Μπεσέ Χοζάτ, με τον τρόπο που αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα θέματα, άφησε πολλά παράθυρα ανοικτά για παρερμηνείες και εκτιμώ ότι θα ακολουθήσει και δική της διευκρίνηση. Πάντως, πριν γίνουν τα τηλεγραφήματα, καλόν είναι να γίνονται και ορισμένες ερωτήσεις και διασταυρώσεις, εκτός από επισταμένη μελέτη σε βάθος σε θέματα τόσο σοβαρά, που επηρεάζουν τις ήδη καταρρακωμένες ελληνοκουρδικές σχέσεις."
    και αν δεν ακολουθησει δικη της διευκρινιση ? και αν λεει αυτο που αποτελει την επισημη θεση των Κουρδων για τους χριστιανους Ελληνες και Αρμενιους ? τοτε τι ?
    Σαββα στο μερος μου λενε οτι παντρεια με το ζορι δεν γινεται.
    Οσο και να θελεις να αναπτυξεις ελληνοκουρδικες σχεσεις αν δεν θελουν και οι αλλοι αποτελεσμα μηδεν.
    Και για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, στην γενοκτονια των Ποντιων ποιοι βοηθησαν τον Κεμαλ στο θεαρεστο εργο του ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ.Γκουτζινόπουλου, ειδικά στα σημεία....
    -γάμος με το ζόρι δεν γίνεται.
    -...ποιοί βοήθησαν τον Κεμάλ στο θεάρεστο έργο του;
    Εκτός απο αυτό, η επιβεβαίωση ....των καλών προθέσεων του ΚΕΜΑΛ, βγήκε απο το ΓΡΑΦΙΔΑ του ίδιου του Βενιζέλου στην ιστορική πλέον επιστολή του προς τους διαχειρίστές του βραβείου Νόμπελ.
    Εκει μεταξύ άλλων ο Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της πολιτικής και στρατιωτικής δράσης του ΚΕΜΑΛ γράφωντας:
    Η Τουρκία ρύθμισε πράγματι όλα τα εδαφικά θέματα μέ τους γείτονες της καί απολύτως ικανοποιημένη από τά εθνικά και πολιτικά της σύνορα, κατέστη πραγματικός πυλώνας τής ειρήνης στην εγγύς Ανατολή.
    Εκείνη η επιστολή με διεθνη και ιστορικό αντίκτυπο αντηχεί και αντανακλά την Ελληνική πολιτική τακτική και σκέψη , η οποία είναι τακτική σωστικής λέμβου.
    Οποιος ανέβηκε ανέβηκε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά
    δεν σας μιλώ για την κατάσταση της οικονομίας ούτε για την πορεία της τηλεϊατρικής.
    Σας μιλώ για κάτι που νομίζω ότι παρακολουθώ από κοντά.
    Στην Τουρκία υπάρχει μια μια παροιμία που λέει:
    alavere dalavere kürt memet nöbete
    Αυτό σημαίνει το εξής:
    Όταν έρθει η ώρα να φυλάξει κάποιος σκοπιά στο στρατό, όλο και θα βρει να βάλει στη θέση του έναν Κούρδο, που κατά τεκμήριο ήταν αγράμματος, αφελής και ανυπεράσπιστος.
    Από κει βγήκε το αλαβέρε, νταλαβέρε Κιούρτ Μεμέτ νομπεττέ.
    Τώρα λοιπόν οι Κούρδοι έχουν ξυπνήσει και έχουν αντιληφθεί ότι τους χρησιμοποιούσαν διάφοροι, για τις δικές τους υποθέσεις.
    Και δεν τους χρησιμοποιούσαν μόνον οι Τούρκοι και ο νοών νοείτω.
    Γι' αυτό πόνεσαν τόσο με την υπόθεση Οτζαλάν και την εμπλοκή της Ελλάδας.
    Τώρα λοιπόν έχουν συνείδηση για το ποιοι και πώς τους χρησιμοποίησαν στην ιστορία.
    Και ξέρω ότι θα πάρουν εκδίκηση.
    Άλλωστε, Ότζαλάν, σημαίνει "αυτός που παίρνει εκδίκηση".
    Όσον αφορά στα ελληνοκουρδικά, ξέρω τις δυσκολίες που υπάρχουν.
    Όμως εμείς δεν πρέπει να πηγαίνουμε στη φωτιά ρίχνοντας βενζίνη.
    Να ηρεμήσουμε και να δούμε αυτά που έρχονται, αυτά που θα συμβούν τα επόμενα 20-30 χρόνια και με ποιούς πρέπει να πάμε.
    Μην πέφτουμε σε παγίδες.
    Το έθνος θα επιβιώσει μέσα από συμμαχίες.
    Έχουμε ευθύνες όλοι μας να επιλέξουμε το σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητε Σαββα,

    εδω επιτρεψε με να διαφωνησω, και διορθωσε με αν κανω λαθος.
    Οταν συντελειται ενα εγκλημα εχουμε παντοτε τον φυσικο αυτουργο και κατα περιπτωση μπορει να εχουμε και ηθικο αυτουργο, μπορει και οχι.
    Οταν λοιπον οι Κουρδοι εσφαζαν τους Ελληνες και τους Αρμενιδες (κατα συμπτωση χριστιανους) καλως η κακως ηταν οι φυσικοι αυτουργοι.
    Ας υποθεσουμε οτι ηταν οι αγραμματοι, αφελεις και ανυπερασπιστοι της υποθεσης. Κατα την γνωμη σου πρεπει να τιμωρηθουν οι φυσικοι αυτουργοι αυτου του εγκληματος ? Η' εν ονοματι του να πιασουμε το μεγαλο ψαρι (λεγε με Τουρκια) αφηνουμε να ξεφυγει το μικρο ?
    Πολυ φοβαμαι οτι κανεις το ιδιο λαθος με αυτους που εν ονοματι δεν ξερω τινος ιδανικου η' πολιτικης δεν ειδαν οτι οι Ποντιοι καταδιωχτηκαν και απο τον πατερουλη τον Ιωσηφ και δεν εβγαλαν μιλια.
    Και αν τωρα οι Κουρδοι επαψαν να ειναι αγραμματοι, αφελεις και ανυπερασπιστοι και βλεπουν αλλιως τα πραγματα δεν ακουσα καμια κυρια Μπεσε να πει ενα συγγνωμη, αλλα την ακουσα να μιλαει παλι για τους Ελληνες και Αρμενιδες (κατα συμπτωση χριστιανους, να το τονιζουμε αυτο) και εμμεσως πλην σαφως, δια χειλεων Σαββα, να μας ενημερωνουν οτι θα παρουν εκδικηση, απο ποιους ? απο αυτους που κατεσφαξαν κοντα 100 χρονια πισω.
    Αν ειναι τωρα να κανουμε συμμαχιες με αυτους, ποιους ακριβως να διαλεξουμε ? Τον Μπαρζανι, τον Ταλαμπανι η' τον Οτζαλαν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το τραγικο για μας τους Ελληνες ειναι οτι ειμαστε ευκολοπιστοι και αρκετες φορες παθαινουμε ψυχρολουσια απο τις εξελιξεις ,φανταστειτε μια Οθωμανικη ομοσπονδια με τους Κουρδους ως μερος της ομοσπονδιας (αυτο ειναι και το οραμα του Ερτογαν εξου και η προσεγγιση με το ΠΚΚ,οπου το Ισλαμ θα ειναι ο συνδετικος κρικος)τι θα κανουμε αν οι Κουρδοι που τωρα ειναι μειονοτητα, σε 50 χρονια θα ειναι πλειοψηφεια και πιθανον να ειναι στην εξουσια ,ποια θα ειναι η σταση τους απεναντι στην Ελλαδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασίλη
    να διαβάσεις το βιβλίο του Καραγιλάν "Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν".
    Θα σε διαφωτίσει.
    Αυτό που λες για τους Κούρδους είναι ανακριβές.
    Το σωστό είναι ότι ορισμένες φατρίες Κούρδων, εκείνες που δέχτηκαν να σχηματίσουν τα λεγόμενα Συντάγματα Χαμηδιέ, εστράφησαν εναντίον των Αρμενίων και των Ασσυρίων κυρίως και εναντίον των Κούρδων που δεν δέχτηκαν τη συμμετοχή στα Συντάγματα αυτά.
    Μάλιστα, το 1921, οι Κούρδοι της φατρίας Κότσγκιρι, αλεβίτες το θρήσκευμα, επαναστάτησαν στην περιοχή της Σεβάστειας, κατά πάσα πιθανότητα σε συνεννόηση με τους Έλληνες αντάρτες του Πόντου και τον Ελληνικό Στρατό που ήταν στο μικρασιατικό μέτωπο.
    Ο Κεμάλ έστειλε ένα σώμα στρατού και δεν κατάφερε να τους νικήσει. Και τότε έδωσε εντολή στον Τοπάλ Οσμάν, το ανθρωπόμορφο τέρας του Πόντου, ο οποίος κινήθηκε με δυο συντάγματα εθελοντών και κατέπνιξε στο αίμα την επανάσταση των Κούρδων του Κότσγκιρι, που επαναλαμβάνω έγινε μάλλον σε συνεννεόηση με μας και για να μας βοηθήσει.
    Είναι τραγικό για τους Έλληνες να κάνουμε τέτοια λάθη και να εκτοξεύουμε ύβρεις εναντίον εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους κατά χιλιάδες, για να μας βοηθήσουν.
    Είναι εθνική ντροπή για μας τους Έλληνες να μην σεβόμαστε εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό μας.
    Πρέπει δεν να γνωρίζουμε ότι αν φερόμαστε έτσι, δεν πρόκειται να βρούμε ποτέ πραγματικούς συμμάχους.
    Θα κολλήσει η σφραγίδα για τους Έλληνες ότι δεν πρέπει να μας εμπιστεύεται κανένας.

    Νίκο Δήμου
    εμείς δεν παντρευόμαστε κανέναν ηγέτη ή φατρία.
    Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το σύνολο του κουρδικού λαού, για το κοινό μας συμφέρον.
    Απλά πράγματα, που τα λύνει η πολιτική και η διπλωματία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.