10/1/14

Ένα χρόνο μετά την τριπλή δολοφονία τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών στο Παρίσι

L’Humanité (Γαλλία)        (Μτφ. Κριστιάν)
Πριν από ένα χρόνο, τρεις Κούρδισσες ακτιβίστριες δολοφονήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα. Τα ίχνη που δείχνουν το τουρκικό ακροδεξιό παρακράτος επιβεβαιώνονται από τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας.

Στις 9 Ιανουαρίου 2013, πριν από ένα χρόνο, τρεις ακτιβίστριες του κουρδικού ζητήματος, Σακίν Σαντζίς (Sakine Cansiz), πενήντα πέντε χροών, συν-ιδρύτρια του ΡΚΚ, Ντογκάν Φιντάν (Dogan Fidan), τριάντα χρονών πιο γνωστή ως Ροτζμπίν (Rojbin), διευθύντρια του Κέντρο Πληροφόρησης για το Κουρδιστάν (CIK), μέλος του Εξόριστου Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (ΚΝΚ) που εδρεύει στις Βρυξέλλες και η Λεϊλα Σουλεμέζ (Leyla Soylemez), είκοσι τέσσερα χρονών, μέλος της κουρδικής νεολαίας  δολοφονήθηκαν στην καρδιά του Παρισιού.
Ένα τριπλό φόνο που δεν έχει επιλυθεί ακόμα.

Συνελήφθη ένας άνδρας. Ο Ομέρ Γκιουνέι, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη, παρά τα στοιχεία που αποδείχνουν την παρουσία του στο κτίριο τη στιγμή των γεγονότων. 
Νέα στοιχεία προέκυψαν τις τελευταίες εβδομάδες, που αποκαλύφτηκαν μεταξύ άλλων από το περιοδικό L’Express.
Πράγματι η αστυνομία ανακάλυψε στο κινητό τηλέφωνο του κύριου ύποπτου τις φωτογραφίες όλων των μελών του κουρδικού συλλόγου της Villiers-le-Bel (τουλάχιστον 300).
Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τα αρχεία του συλλόγου στις εγκαταστάσεις του συλλόγου τη νύχτα της 7ης έως 8ης Ιανουαρίου, δηλαδή, μία ημέρα πριν από τις δολοφονίες. 
Είχαν διαγραφεί από το τηλέφωνο. 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο Ομέρ Γκιουνέι έπαιρνε τακτικά έναν αριθμό τηλεφώνου στην Τουρκία. Σε συνδυασμό με τα στοιχεία που είχαν συλλεχτεί προηγουμένως (τουρκικό διαβατήριο κρυμμένο στο αυτοκίνητο, πολλά ταξίδια στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν τις δολοφονίες, σύνδεσμος με Τούρκους ακροδεξιούς ακτιβιστές στη Γερμανία ...), αποτελούν, σύμφωνα με τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων, όλα, σημάδια που ενισχύουν την θέση της διείσδυσης μυστικού πράκτορα και δείχνουν την Τουρκία με το δάκτυλο. 
Προς το παρόν, δεν ζητήθηκε η συνεργασία των τουρκικών δικαστικών αρχών. 
Φαίνεται ότι η δικαστής σχεδιάζει σύντομα να ζητήσει την αποστολή δικαστικής ερευνητικής επιτροπής σε αυτή τη χώρα.

Μια υπόθεση που πνίγηκε λόγω Raison d’État;
Η έρευνα μπορεί επομένως να λάβει νέα τροπή, αν οι αρχές αποφασίσουν πραγματικά να προχωρήσουν μέχρι τέλος. 
Αλλά αυτή η υπόθεση αφορά δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με προχωρημένες πολιτικές και τις αστυνομικές σχέσεις. 
Γεγονός που απειλεί, κατά το Εθνικό Συντονισμό  της Αλληλεγγύης με το Κουρδιστάν (CNSK), ότι «η υπόθεση θα αποσιωπηθεί όπως και άλλες, στο όνομα της Raison d’État (κρατικός λόγος)»

Για την Ομοσπονδία των Κουρδικών Ενώσεων στη Γαλλία (Feyka), «αυτές οι δολοφονίες αποσκοπούσαν να υποσκάψουν τον διάλογο που ξεκινούσε μεταξύ του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και της τουρκικής κυβέρνησης. Είναι επίσης ένα μήνυμα για να αποθαρρύνουν και να τρομάξουν την οργάνωση των Κουδισσών γυναικών έχουν η οποία πήρε  σημαντική θέση στο κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα και τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας».

Η Γαλλία έχει δείξει μεγάλο ζήλο στην καταστολή των Κούρδων ακτιβιστών.
Υπάρχει μια συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια που υπεγράφη από τον πρώην υπουργό του Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν, τον Οκτώβριο του 2011.
 Όπως υπενθύμισε η Feyka: «Μετά τη δολοφονία, υπήρξε μια περίοδος ύφεσης. Ωστόσο, οι συλλήψεις ξανάρχισαν πρόσφατα: τρία άτομα συνελήφθησαν στη Μασσαλία στις αρχές Δεκεμβρίου 2013. Σήμερα, υπάρχουν τέσσερα άτομα υπό προσωρινή κράτηση, μεταξύ των οποίων τρία για πάνω από ένα χρόνο. Υπάρχουν επίσης 21 τρέχουσες δικαστικές υποθέσεις κατά ακτιβιστών του ΡΚΚ. Η καταστολή συνεχίζεται, αλλά πιο ύπουλη: υπάρχουν πολλοί λιγότερες συλλήψεις, αλλά ενισχύθηκε η παρακολούθηση των κέντρων Κούρδων ακτιβιστών και των κουρδικών συλλόγων.
Η αντιτρομοκρατική αστυνομία, επιφορτισμένη κανονικά με τη διερεύνηση της τριπλής δολοφονίας, χρησιμοποίησε αυτή την αποστολή για συλλογή σε βάθος πληροφοριών σχετικά με το PKK».



JUSTICE ET VÉRITÉ από nouveauxmessagers

Manifestation samedi à paris. Afin de réclamer « vérité et justice » un an après l’assassinat des trois militantes kurdes, une manifestation est organisée samedi à Paris. Outre la Fédération des associations kurdes de France (Feyka) et la Coordination nationale solidarité Kurdistan (CNSK), de nombreuses organisations appellent à ce rassemblement. C’est le cas notamment du Parti communiste français (PCF) et du Mouvement jeunes communistes. Rassemblement, gare du Nord à 12 heures. Départ de la marche à 13 h 30.



1 σχόλιο:

  1. Και όμως οι Κούρδισες μίλησαν για Ελληνικό και Αρμενικό παρακράτος στην Τουρκια......τι να πει κανεις....... απλώς λυπάμαι για τους Κούρδους, που ονειρεύονται μια μέρα να ζήσουν σε δικό τους κράτος, δεν έχουν καμια τύχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.