27/1/14

Έκκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δυτικού Κουρδιστάν προς την Ελληνική Κοινή Γνώμη

 Προς την κοινή γνώμη
Εμείς, ο κουρδικός λαός στο δυτικό Κουρδιστάν (βόρεια Συρία ) έχουμε στερηθεί βασικών δικαιωμάτων μας και έχουμε αποκλεισθεί  από τη διεθνή κοινότητα από τότε που υπεγράφη  η συμφωνία Sykes - Picot το 1916 κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία είδε τον Κουρδικό λαό στο σύνολό του να χωρίζεται μεταξύ μεταξύ τέσσάρων χωρών: Τουρκίας,  Συρίας ,  Ιράκ και  Ιράν. Από εκείνη την ημέρα, οι Κούρδοι στη Συρία έχουν εκτεθεί σε όλες τις μορφές του πόνου και της καταπίεσης,  πρώτα κατά τη διάρκεια της γαλλικής εποπτείας, και έπειτα, από το 1946 και μετά, κάτω από το ζυγό του παναραβικού κόμματος Μπάαθ.
Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία αναγκαστική Αραβοποίηση της γης μας και του λαού μας, η μητρική μας γλώσσα και ο πολιτισμός  μας είχαν ποινικοποιηθεί, εμείς εκτοπιστήκαμε και αραβικοί οικισμοί χτίστηκαν σε όλες περιοχές μας καθώς και σε ονόματα των πόλεων και των χωριών μας δόθηκαν Αραβικά ονόματα. Αυτές οι ρατσιστικές πολιτικές  κορυφώθηκαν στην απογραφή  του 1962, με την οποία αφαιρέθηκε απο εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδους η ιθαγένειά τους στο κυβερνείο της Hasaka.
Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι στις κουρδικές περιοχές ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι η πλουσιότερη πηγή πόρων;
Γνωρίζατε ότι κουρδικές περιοχές περιλαμβάνουν μεγάλες πετρελαιοπηγές και είναι το κέντρο της γεωργικής παραγωγής;
Ξέρατε ότι δεν υπάρχει ένα  εργοστάσιο στις περιοχές μας που να παρέχει αξιοπρεπή εργασία για τους ανθρώπους;
Γνωρίζατε ότι τα εκατομμύρια των Κούρδων στη Συρία στερούνται το δικαίωμα να ακολουθήσουν τον πολιτισμό τους, ή να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα;
Πράγματι, οι τρομερές αδικίες που υπέστη ο λαός μας στο δυτικό Κουρδιστάν και τη Συρία έχουν  αφεθεί να συνεχίζονται για πάρα πολύ καιρό.
 Ως μέρος της συριακής επανάστασης, ο κουρδικός λαός έχει βρει και την ευκαιρία να φέρει στις εδώ και  ενα αιώνα μεγάλες πολιτικές της καταπίεσης  ένα οριστικό τέλος. Η μεγάλη συριακή επανάσταση μας έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε τους στόχους μας του εκδημοκρατισμού, να εξασφαλιστεί η εξάσκηση της δικής μας κουλτούρας και να ενσωματωθεί επίσημα η κουρδική γλώσσα σε ένα νέο και δίκαιο εκπαιδευτικό σύστημα . Αλλά πάνω απ όλα, εμείς, ο κουρδικός λαός, κινούμαστε προς τη διαχείριση των δικών μας υποθέσεων και την προστασία των δικών μας περιοχών μας από τον κανόνα του σωβινιστικού κόμματος Μπάαθ, καθώς και την επιθετικότητα από ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες (που υποστηρίζονται από τοπικές δυνάμεις), οι οποίες έχουν σπείρει τον όλεθρο σε μεγάλα τμήματα της Συρίας. Τα αμυντικά μέτρα  που λάβαμε έχουν προστατέψει τις περιοχές μας και το λαό μας από την ακραία βία που τροφοδοτείται από θρησκευτικό φανατισμό και μεσαιωνικές πρακτικές. Είμαστε αποφασισμένοι να διασώσουμε την περιοχή μας τόσο από τη βία του καθεστώτος όσο και από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Επιπλέον, εμείς αναμένεται να κερδίσουμε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, λόγω της κοσμικής και φιλελεύθερης στάσης μας, ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.
Καθώς είναι σε εξέλιξη η δεύτερη διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη υπο τήν αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της κρίσης της Συρίας από την 22η του Ιανουαρίου 2014, είμαστε αντιμέτωποι με αρκετές δυσκολίες. Και πάλι βλέπουμε προσπάθειες από το συριακό καθεστώς, καθώς και τις σημαντικές τοπικές δυνάμεις, να αποκλείσουν το κουρδικό ζήτημα από την πολιτική ατζέντα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ορθή επίλυση της κρίσης της Συρίας, χωρίς την μια για πάντα επίλυση του κουρδικού ζητήματος . Οι Κούρδοι αποτελούν το 15 % του πληθυσμού της Συρίας. Η αποτυχία της συνθήκης της Λωζάνης,  η οποία απέχει μόλις 50 χλμ. από τη Γενεύη, το 1923 να αντιμετωπίσει τις αδικίες σε βάρος του κουρδικού λαού, κατέληξε σε γενοκτονία και τις διώξεις των Κούρδων για έναν ολόκληρο αιώνα . Αγνοώντας το κουρδικό ζήτημα στη Γενεύη 2 είναι βέβαιο ότι αυτό  μας οδηγεί σε μια παρόμοια πεποίθηση.
Ως εκ τούτου,  με μια μεγάλη αίσθηση της προοπτικής και σοβαρότητας κάνουμε αυτή τη δημόσια έκκληση. Έχουμε θέσει αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι η κουρδική αιματοχυσία δεν πρόκειται ποτέ ξανά να γίνει ανεκτή . Η έκκλησή μας είναι μια έκκληση για τη δημοκρατία και την ελευθερία, είναι μια έκκληση που περιμένουμε να ακουστεί και να ληφθεί  υπόψη κατά τη δεύτερη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης .

Με όλο το σεβασμό και την εκτίμηση
Το κουρδικό Ανώτατο Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.