7/1/14

Με απόφαση του Σούλτς η αναβολή επίσκεψης της επιτροπής για την τρόικα στην Αθήνα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωβουλής απέδωσε τη χρονική μετάθεση της επίσκεψης στις εκδηλώσεις για την έναρξη της Προεδρίας διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.

Η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης στην Ελλάδα της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, ελήφθη από τον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς χωρίς να υπάρξει, σε καμιά περίπτωση, παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, διευκρινίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του από τις Βρυξέλες ο Ζομ Ντους, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η απόφαση για την αναβολή ελήφθη έπειτα από διαβούλευση του Μ. Σουλτς με τους δύο αρμόδιους εισηγητές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Ο βασικός λόγος για τον οποίον αποφασίσθηκε η χρονική μετάθεση της επίσκεψης ήταν διότι, λόγω των θεσμικών εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης για το έργο της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας δεν ήταν δεδομένο, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Ευρωβουλής διευκρίνισαν επίσης ότι ο Μ. Σουλτς τηλεφώνησε χθες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να του εκφράσει τη λύπη του για την αδυναμία του, λόγω υποχρεώσεων, να παραστεί στις εκδηλώσεις στην Αθήνα. Σημείωσαν ωστόσο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε κανενός είδους αίτημα σε σχέση με την έλευση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η Γραμματεία της Επιτροπής έκανε γνωστό με ανακοίνωσή της ότι η επίσκεψη που θα πραγματοποιείτο στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2014 υπό τον επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελέγχει τον ρόλο της τρόικας, Αυστριακό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας, αναβάλλεται για μεταγενέστερη ημερομηνία και ότι κατά συνέπεια η προγραμματισθείσα συνέντευξη τύπου για τις 9 Ιανουαρίου δεν θα λάβει χώρα.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ

Η αναβολή της επίσκεψης προκάλεσε αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επιστολή της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στάλθηκε χθες στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή, και στα άλλα μέλη της εν λόγω Επιτροπής, και σε αυτήν, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόεδρος (του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Μάρτιν Σουλτς και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, συμφώνησαν ότι η αντιπροσωπεία για την Αθήνα (σ.σ. της Επιτροπής του ΕΚ για την τρόικα) θα πρέπει να αναβληθεί».

«Σημειώνουμε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, σε μια τέτοια απόφαση που συνήθως λαμβάνεται από τον πρόεδρο της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, κατά πρωτοφανή τρόπο, να εμπλέκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή ότι: «η παρουσία στην Αθήνα της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, θα χαλούσε τις φιέστες που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα χαλούσε τις φιέστες του λεγόμενου success story του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα.

Η παρουσία της Επιτροπής θα έδινε την ευκαιρία να ακουστούν ξανά τα ερωτήματα για τις τεράστιες ευθύνες όσων μας έβαλαν στα δεσμά των συνεχών μνημονίων και όσων χρησιμοποιούν τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο μιας νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής Ευρώπης.

Ό,τι προσπάθειες και αν κάνουν, όμως, δεν μπορούν να αποφύγουν τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να αποφύγουν την οργή του ελληνικού λαού».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη: «Πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου».

Ο κ. Σκουρλέτης σημειώνει ότι «την κυβέρνηση κυριεύει ο φόβος μπροστά στο καταλογισμό και των δικών της ευθυνών από την υιοθέτηση ενός καταστροφικού προγράμματος, που βύθισε τη χώρα σε βαθιά ύφεση και γεννά καθημερινά φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης. Αν ο κ. Σαμαράς μπορούσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα όφειλε να αξιοποιήσει την έρευνα της επιτροπής για να αναδείξει την καθολική αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος, αλλά και την ανάγκη εγκατάλειψης των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική του, γιατί τις υπηρέτησε σκορπώντας τη δυστυχία στη χώρα του».

«Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση και ετοιμάζεται για την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας, διοργανώνοντας φιέστες για την αυτοπροβολή του, χωρίς την παραμικρή διάθεση πραγματικής αξιοποίησης της προεδρίας της χώρας μας» καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για αναβολή της επίσκεψης της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε:

«Κολλημένος με τις θεωρίες συνωμοσίας και τις απόπειρες δυσφήμισης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το νέο χρόνο όπως τελείωσε τον παλιό: με εξωφρενικούς και απίστευτους ισχυρισμούς. Αυτή τη φορά όμως ξεπέρασε κάθε όριο! Προφανώς οι άνθρωποι δεν είναι καλά...»

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/01/2014_534715

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.