12/1/14

Αχ Ελλάδα...

O Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ο νέος Μεγαλέξανδρος, που τίμησε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό παγκοσμίως, έφυγε χωρίς να τον αποχαιρετίσει η Ελλάδα, που τόσο αγαπούσε. Αχ Ελλάδα...
Του Σάββα Καλεντερίδη
Αποχαιρετώντας το 2013, ο ελληνισμός αποχαιρέτισε ένα από τα πιο επιφανή τέκνα του, τον Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Μόσχα, όπου και θάφτηκε, ανήμερα των Χριστουγέννων.
Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης γεννήθηκε στη μακρινή Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν (1929), από Έλληνες γονείς που κατάγονταν από την Αργυρούπολη του αλησμόνητου Πόντου. Σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ασίας και η μοίρα του έλαχε να ακολουθήσει τα έσχατα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με ανακαλύψεις που τον φέρνουν στην ίδια και εξ ίσου περίοπτη θέση με τον μεγάλο στρατηλάτη, στον τομέα της Αρχαιολογίας πάντοτε.
Άνθρωπος απαράμιλλου ήθους, με ηθικές αξίες αρχές που τήρησε μέχρι το τέλος της ζωής και με δυο μεγάλες αγάπες. Την επιστήμη του, την Αρχαιολογία, και την Ελλάδα. Υπηρετώντας με πάθος την πρώτη, θεωρούσε ότι προσέφερε ύψιστες υπηρεσίες στη δεύτερη και τον ελληνισμό!
Ενδεικτικό της αγάπης που είχε για την Ελλάδα, είναι το γεγονός ότι κρατούσε μέχρι τέλους το ελληνικό διαβατήριο επί Σοβιετικής Ένωσης, με κόστος για τον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς επίσης και το εξής περιστατικό, που μας διηγήθηκε ο κ. Χρήστος Γαλανίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και στενός φίλος του μεγάλου Έλληνα εκλιπόντα. Κάποια στιγμή, τη δεκαετία του ’90, επιστρέφοντας με αρχαιολογικές δόξες στην Ελλάδα, έφερε φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές του, που είχαν συνταράξει τον κόσμο της Αρχαιολογίας. Το υλικό χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή επιστημονικού ντοκυμαντέρ, διεθνούς εμβέλειας και ενδιαφέροντος. Όταν ρωτήθηκε αν προτιμούσε κλασικούς όπως ο Τσαϊκόφσκι ή ο Προκόφιεφ για τη μουσική επένδυση του ντοκυμαντέρ, είπε επί λέξει: Νε παι Χρήστο, χάσον. Ντο δουλείαν έχουμε με τ’ ατοίντς. Ας παιζ’ τ’ εμέτερον μουσική, ποντιακά.
Όπως και έγινε.
Ένα άλλο περιστατικό, ενδεικτικό του επιστημονικού μεγέθους του ανδρός, που μας εξιστόρησε ο κ. Λάζαρος Βασιλειάδης, αρχιτέκτων και πρόεδρος τότε του Συλλόγου Ποντίων Βερολίνου, είναι το εξής: Τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης ζήτησε να μελετήσει τα αρχεία του Αρχαιολογικού Μουσείου του Βερολίνου. Όταν ο κ. Βασιλειάδης, που τον φιλοξένησε στην οικία του όσο διαρκούσε η έρευνα και η μελέτη, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και ζήτησε την σχετική άδεια, οι Γερμανοί αρχαιολόγοι σηκώθηκαν όρθιοι και δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους ότι θα συναντήσουν το ιερό τέρας της παγκόσμιας αρχαιολογίας, όπως οι ίδιοι τον αποκάλεσαν.
Για όσους αναρωτιόνται γιατί ο εκλιπών κατέκτησε τη φήμη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, να σημειώσουμε ότι αφ’ ενός μεν ανακάλυψε και ανέσκαψε τη νεκρόπολη του Γκονούρ τεπέ, στην έρημο Καρακούμ, του Τουρκμενιστάν, εξ ου και ο τίτλος που του ανεγνώρισαν "Ο Λέων του Καρακούμ", και αφ’ ετέρου ανακάλυψε και ανέσκαψε τους επτά βασιλικούς τάφους του Τιλιά Τεπέ, στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου βρέθηκαν 20 χιλιάδες αντικείμενα από χρυσό. Όσον αφορά στην δεύτερη ανακάλυψη, τα χρυσά αντικείμενα χρονολογούνται στον ανάμεσα στον 1ο π.Χ. και στον 1ο αιώνα μ.Χ. και ανήκουν στη Δυναστεία των Κουσάν, που κατέλυσε το ελληνικό Βασίλειο της Βακτριανής.
Όσον αφορά στην πρώτη ανακάλυψη, καλό είναι να διαβάσουμε τι είπε ο ίδιος ο εκλιπών, στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», το 1998:
«Για την έρημο του Καρακούμ πίστευαν ότι δεν την είχε πατήσει ποτέ άνθρωπος. Πριν από τριάντα χρόνια αποφάσισα να δω αν αυτό αληθεύει. Και ανακαλύψαμε όχι μόνο την παρουσία του ανθρώπου, αλλά τον πέμπτο πολιτισμό του κόσμου. Πριν ξέραμε τους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας. Και τώρα γνωρίσαμε και ανακαλύψαμε τον πέμπτο πολιτισμό, αυτόν της Κεντρικής Ασίας, που είναι μια μικρή Μεσοποταμία. Σ' αυτά τα τριάντα χρόνια ανακαλύψαμε επτά ναούς και ένα καταπληκτικό ανάκτορο.
Αυτό το ανάκτορο ηλικίας 4.500 ετών είναι πρωτότυπο κατά το σχέδιό του και είχε σχέση με τα ανάκτορα της Μεσοποταμίας και της Ελλάδας, ενώ η περιοχή βάσει των ευρημάτων αποδεικνύεται πως είναι η πατρίδα του ζωροαστρισμού, που ώς τη στιγμή της ανασκαφής ήταν γνωστός μόνο από φιλολογικές μαρτυρίες».
Μπορεί αυτός ο μεγάλος Έλληνας να ανακάλυψε τον πέμπτο πολιτισμό της ανθρωπότητας, δεν είχε ανακαλύψει όμως ακόμα τον βάρβαρο πολιτισμό που «αναδύει» αυτό που λέγεται ελλαδικό κράτος. Παρότι απολάμβανε τιμής αρχηγού κράτους από το Τουρκμενιστάν και ύψιστης τιμής από τη Ρωσία, όταν ζήτησε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα, αυτήν που δίνουν αφειδώς σε κάθε ...πικραμένο οι νεοέλληνες «εκσυγχρονιστές», δεν του έγινε απολύτως καμία διευκόλυνση και αναγκάστηκε να καθίσει στην ουρά, παρά τα προβλήματα που είχε με τα πόδια του.
Όταν δε κατέθεσε το επιστημονικό του έργο, τις περγαμηνές του και αντίγραφα από τα 20 βιβλία του, στο Yπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να του δοθεί σύνταξη επιστήμονα, διαπίστωσε ότι η έρημος του Καρακούμ ήταν πολύ πιο φιλόξενη από την έρημο του ελλαδικού κράτους, το οποίο του χορήγησε τελικώς σύνταξη του OΓA ύψους 192 ευρώ μηνιαίως!!!
Χρυσό στεφάνι, από τις ανασκαφές στο Τιλιά τεπέ
Την τελευταία απρέπεια, που φθάνει μέχρι το βαθμό της έσχατης αθλιότητας, την εισέπραξε μετά θάνατον ο νέος Μεγαλέξανδρος από το ελλαδικό κράτος. Στην τελετή που έγινε στην αίθουσα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και στην κηδεία του στο νεκροταφείο Τροεκούροβσκογε της Μόσχας, τον τίμησαν επίσημες αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και το Τουρκμενιστάν, το οποίο μάλιστα διεκδίκησε με πείσμα την σωρό του, ενώ από την Ελλάδα, σύμφωνα με μαρτυρίες παρισταμένων, έστειλαν όχι στεφάνι αλλά ένα μπουκέτο λουλούδια με τα ελληνικά χρώματα, χωρίς να παρευρεθεί κανένας αντιπρόσωπος της Πρεσβείας ή του Προξενείου, χωρίς συλλυπητήρια τηλεγραφήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση.
Εμείς τι άλλο να πούμε εκτός του ότι ορισμένοι ...αρμόδιοι είναι πολύ μικροί για να διαχειριστούν το πολιτισμικό μέγεθος της Ελλάδας, των Ελλήνων και του Ελληνισμού!
Αχ Ελλάδα...

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

8 σχόλια:

  1. Να μην προκαλεί καμιά εντύπωση η στάση και συμπεριφορά του Ελληνικού Κράτους. Ανάλογης κλίμακας απρέπειας εν ζωή έζησαν και άλλες μεγάλες μορφές του Ελληνικού Πολιτισμού.Ομως αυτό που καθιστά την απρέπεια μετά θάνατον στο πρόσωπο του Βίκτωρ Σαρηγιαννίδη Ύβρι είναι το γεγονός πώς είχε τιμηθεί και με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Ιανουάριος του 2002 και είχε ανακηρυχθεί και Πρεσβευτής Ελληνισμού το 1998

    Ίσως ο Ελληνισμός της Ρωσίας και της πρώην ΕΣΣΔ ως και ο Ελληνισμός της Ποντιακής Διασποράς να μην είναι και τόσο Ελληνισμός για όσους θεωρούν ως Ελλάδα την επικράτεια που ορίζεται από τα στενά όρια του Ελλαδικού κράτους.Με αυτή την λογική πορευτήκαμε σε πολλά ζητήματα ποιός ο λόγος λοιπόν να αλλάξουμε τώρα , στο βαθμό που τέτοιες συμπεριφορές, στάσεις και λογικές προσέφεραν τόσα ωφελήματα στην Φυλή μας;

    Με αυτή την λογική το Ελληνικό κράτος στα αιτήματα του για χρηματοδότηση των ανασκαφών του στην κεντρική Ασία κώφευε.Τα χρήματα ήσαν πολλά ,ίσα για να πληρώσει τους εργάτες και όλα τα έξοδα, όσα δηλαδή ήταν τα έξοδα μιας δεξίωσης ημερίδας απο αυτές που παρακολουθούμε έκθαμβοι για το μεγαλείο τους.

    Εφυγε ο Μανόλης Ανδρόνικος της Ανατολής .Στον Μανόλη Ανδρόνικο των εκ Προύσας ο Ελληνισμός χρωστά πολλά σε σχέση με το θέμα της Ελληνικότητας των Αρχαίων Μακεδόνων στον Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης τον Οικουμενικό Ελληνα τον Ανδρόνικο της Ανατολής χρωστά συν τοις άλλοις την αποκάλυψη της πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική Ασία Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης Δεν έσκαψε ποτέ σε ελληνικό έδαφος. Ελληνες συνάδελφοί του μάλιστα αμφισβητούσαν το επιστημονικό του κύρος, κάτι που δεν διανοούνταν να κάνουν κορυφαίοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι Συνάδελφοι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ανακαλύψεις του Σαρηγιαννίδη μετατόπισαν το Ελληνικό ιστορικό παρελθόν 1500 χρόνια ΠΡΙΝ τον Αλέξανδρο όταν το σκοταδιστικό κατεστημένο διδάσκει ότι λίγο πολύ εμείς οι Έλληνες ήλθαμε το 1200πχ σα αυτόν τον χώρο και προερχόμενοι από την...Ουγγαρία.

    Μην απορείτε λοιπόν για την απουσία του επίσημου κράτους αντιθέτως επιβεβαιώνεται η προσφορά του εκλιπόντος στον Ελληνικό πολιτισμό.

    Και για να μη νομίσετε ότι τα βγάζω από το μυαλό μου:


    Με τα ευρήματά του, ο Β. Σαρηγιαννίδης απέδειξε ότι ο Ελληνισμός εξαπλώθηκε στην Ανατολή και στην Κεντρική Ασία 1.500 χρόνια πριν από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/12/2013_533496

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πω; Είναι βέβαιο ότι οι αθλιότεροι του κόσμου είναι οι ελληνόφωνοι που κρατούν τα σκήπτρα του ανθελληνικού ελλαδικού κράτους των Αθηνών.

    Αιωνία σου η μνήμη Βίκτωρ Σαρηγιαννίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://el.wikipedia.org/wiki/Βασιλικοί_τάφοι_στη_Βακτριανή

    Επανεμφάνιση θησαυρού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σώθηκαν από τη µανία των Ταλιµπάν

    http://www.tanea.gr/news/culture/article/4624356/?iid=2

    Οι πρωτοχριστιανοί τί ήταν; Δεν ήταν χειρότεροι από τους Ταλιμπάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιβεβαιώνεται πανυγηρικά ο αείμνηστος ΓΚΙΟΛΒΑΣ που είπε σε συνέντευξη ότι η Ελλάδα μπορούσε να γίνει υπερδύναμη σε 48 ώρες αλλά μας κυβερνούν ''ΠΡΟΔΟΤΕΣ''???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκτός από το ωραίο και μεστό παρόν δημοσίευμα του «Ινφογνώμονα», οι αναγνώστες σας μπορούν να δουν κι ένα σύντομο αφιέρωμα σε άγνωστα στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη που ανάρτησε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος στην ιστοσελίδα «Κάθε 1η του μηνός» Ιανουαρίου 2014 (http://www.aee.gr/hellenic/98%20Archive/2010-2019/2014/Victor%20Sariannidis.htm). Με την ευκαιρία επιτρέψετε τη επισήμανση στην αναφορά για τον 5ο πολιτισμό της Ασίας (κι όχι του κόσμου), διότι αλλιώς είναι σαν να μην υπήρχαν άλλες πολιτισμικές εκφάνσεις (όπως αυτή του κρητομηνωϊκού, κυπριακού, ελλαδικού ή/και του ποντιακού – ως 6ου της Ασίας, εκτός και αν με την κλασική έννοια η Μ. Ασία θεωρηθεί περισσότερο Ευρώπη). Εξάλλου, παρά το τεράστιο επιστημονικό του έργο πιθανόν από σεμνότητα ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε να παραλληλιστεί με τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Στο άρθρο σας η ΑΕΕ θα βάλει 1-2-2014 τον αντίστοιχο σύνδεσμο (link), ευχαριστώντας εντωμεταξύ για την εδώ φιλοξενία. Νίκος Α. Πουλιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκτός από το ωραίο και μεστό παρόν δημοσίευμα του «Ινφογνώμονα», οι αναγνώστες σας μπορούν να δουν κι ένα σύντομο αφιέρωμα σε άγνωστα στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο του Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη που ανάρτησε η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος στην ιστοσελίδα «Κάθε 1η του μηνός» Ιανουαρίου 2014 (http://www.aee.gr/hellenic/98%20Archive/2010-2019/2014/Victor%20Sariannidis.htm). Με την ευκαιρία επιτρέψετε τη επισήμανση στην αναφορά για τον 5ο πολιτισμό της Ασίας (κι όχι του κόσμου), διότι αλλιώς είναι σαν να μην υπήρχαν άλλες πολιτισμικές εκφάνσεις (όπως αυτή του κρητομηνωϊκού, κυπριακού, ελλαδικού ή/και του ποντιακού – ως 6ου της Ασίας, εκτός και αν με την κλασική έννοια η Μ. Ασία θεωρηθεί περισσότερο Ευρώπη). Εξάλλου, παρά το τεράστιο επιστημονικό του έργο πιθανόν από σεμνότητα ο ίδιος δεν θα επιθυμούσε να παραλληλιστεί με τον Μακεδόνα στρατηλάτη. Στο άρθρο σας η ΑΕΕ θα βάλει 1-2-2014 τον αντίστοιχο σύνδεσμο (link), ευχαριστώντας εντωμεταξύ για την εδώ φιλοξενία. Νίκος Α. Πουλιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.